Ukrajina preberá strategickú iniciatívu na bojisku, uviedol Inštitút pre štúdium vojny

TA3 ČTK
5.8.2022 08:50

Ukrajina pravdepodobne preberá strategickú iniciatívu a núti Rusko, aby v reakcii na ukrajinské protiofenzívy premiestňovalo vojská a menilo priority. Ak sa Kyjevu bude aj naďalej dariť tlačiť na ruské sily, čakajú Moskvu zložité rozhodnutia, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajina preberá strategickú iniciatívu na bojisku, uviedol Inštitút pre štúdium vojny
TASR/AP

"Ruské sily stále častejšie presúvajú jednotky a vybavenie do Chersonskej oblasti a západnej časti Záporožskej oblasti na úkor svojich snáh o obsadenie Slovjansku a Siversku (v Donbase), ktoré zrejme zanechali," uviedol ISW. Armáda podľa neho tiež presúva vojenskú techniku – najmä delostrelectvo a letectvo – na anektovaný polostrov Krym z iných častí Ukrajiny.

Inštitút pripomína, že ruská armáda menila od začiatku svojej invázie na Ukrajinu bojové priority aj skôr, bolo to však vždy z jej vôle. Teraz sa zdá, že premiestňovanie síl je vynútené ukrajinskou protiofenzívou na juhu krajiny.

Ak sa ukrajinským silám podarí udržať patričný tlak v okolí Izjumu v Charkovskej oblasti, kde už dobyli niekoľko obcí, a zároveň vytrvať v ofenzíve pri Chersone na juhu krajiny, začnú ruské sily čeliť veľmi náročným rozhodnutiam, ktorých dobytých území sa vzdať, alebo ktoré svoje útočné operácia zastaviť, myslí si ISW.

Ruské sily podľa rannej zvodky ukrajinského generálneho štábu útočia v smere na Bachmut a Avdijivku v Doneckej oblasti. Ukrajinský generál Oleksij Gromov potvrdil, že sa ukrajinskí obrancovia stiahli z dedín Semihirja a Dolomitne. Boje sa odohrávajú okrem iného o dediny Soledar severne od Bachmutu a Pisky blízko Donecku.

V Chersonskej oblasti podnikli ruské sily útoky v snahe zlikvidovať ukrajinské pozície za riekou Inhulec, boli však odrazené. Ukrajinská armáda medzitým pokračuje v napádaní ruských logistických a veliteľských bodov v oblasti, zasiahnuté bolo podľa ukrajinských zdrojov ruské veliteľstvo v Čornobajivke na predmestí Chersonu a muničný sklad v obci Nova Majačka východne od oblastnej metropoly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok