ONLINE: Rusi zriadili delostrelecké jednotky v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol Londýn

TA3 TASR ČTK
5.8.2022 06:41

Ruské sily zrejme operujú v oblastiach priľahlých k Záporožskej jadrovej elektrárni, uvádza Londýn. Na mieste zriadili delostrelecké jednotky, ktoré ostreľujú ukrajinské územie na západnom brehu rieky Dneper, a v širšej oblasti elektrárne, najmä v priľahlom meste Enerhodar. Zelenskyj vo štvrtok večer odsúdil ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International za to, že ospravedlňuje "teroristické" činy Ruska. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Rusi zriadili delostrelecké jednotky v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol Londýn
Reuters/Alexander Ermochenko

23:21 Šéfka ukrajinskej pobočky Amnesty International rezignovala. Oksana Pokalčuková odstúpila po tom, čo Amnesty International zverejnila vo štvrtok správu, v ktorej obvinila ukrajinskú armádu z ohrozenia civilistov, a uviedla, že na nesúhlas ukrajinskej strany so správou nereagovalo vedenie organizácie správne. „Ešte včera som mala naivnú nádej, že všetko napravím,“ povedala Pokalčuková. „Dnes som si uvedomila, že sa to nestane,“ spomenul dôvod jej rezignácie spravodajský web The Kyiv Independent.

21:28 Moskva tvrdí, že ruské vojská prelomili ukrajinskú obranu okolo Donecku na východe krajiny. Ukrajinci to popierajú. Tvrdo sa bojuje v okolí miest Slovjansk, Kramatorsk a Bachmut. Strety sa vedú napríklad o dediny Avdijivka alebo najmä o Pisky, kde obe strany hlásia úplne odlišné bojové výsledky.

21:17 Administratíva prezidenta USA Joea Bidena podľa Reuters pripravila ďalší balíček vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Má byť v objeme jednej miliardy dolárov a zahŕňa okrem iného ďalekonosnú muníciu či obrnené zdravotnícke transportéry. Oznámený by mohol byť oficiálne v pondelok.

20:17 Turecko bude za ruský plyn čiastočne platiť v rubľoch. Podľa agentúry TASS o tom po piatkovom stretnutí ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči informoval podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

19:09 Členské krajiny Európskej únie formálne potvrdili nariadenie o dobrovoľnom znížení dopytu po zemnom plyne pre tohtoročnú zimu o 15 percent. Ministri zodpovední za energetiku sa na prijatí tohto opatrenia zhodli už v závere júla, Únia tak reaguje na očakávané obmedzenie dodávok plynu z Ruska.

18:27 Ukrajina získala od Talianska pôžičku vo výške 200 miliónov eur. Bezúročná pôžička je splatná do pätnástich rokov. Peniaze majú smerovať na platy učiteľov, oznámil v piatok ukrajinský minister financií.

17:55 Ukrajinská armáda tvrdí, že oslobodila dedinu Dibrivne v Charkovskej oblasti v smere na Izjum, píše server Ukrinform. Sťahujúci sa Rusi v oblasti zanechali svoje vybavenie.

16:55 Bielorusko predĺžilo vojenské cvičenie na svojom území o ďalší týždeň, píše server Ukrajinska pravda s odkazom na nezávislých bieloruských pozorovateľov zo skupiny Belaruski Hajun. Manévre už trvajú pätnásty týždeň v rade.

16:15 Rusko kvôli podozreniu z vlastizrady zatklo v Novosibirsku popredného ruského odborníka na hypersoniku Alexandra Šipljuka, informovala agentúra TASS. Ide už o tretieho vedca zo sibírskeho mesta, ktorého bezpečnostné zložky zadržali na základe rovnakého obvinenia.

15:20 Ruské sily zrejme operujú v oblastiach priľahlých k Záporožskej jadrovej elektrárni, uvádza Londýn. Na mieste zriadili delostrelecké jednotky, ktoré ostreľujú ukrajinské územie na západnom brehu rieky Dneper, a v širšej oblasti elektrárne, najmä v priľahlom meste Enerhodar.

14:15 Obyvatelia juhoukrajinského Mykolajivu nesmú od piatkového večera do pondelkového rána vychádzať z domu. Nezvyčajne dlhý zákaz vychádzania podľa gubernátora Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima poslúži úradom na to, aby odhalili osoby kolaborujúce s Ruskom, napísala agentúra Reuters.

14:13 Rusko vyhostilo 14 zamestnancov bulharského konzulátu a veľvyslanectva ako odpoveď na "nedôvodné" rozhodnutie Sofie vyhostiť z Bulharska ruských diplomatov. V piatok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.  

13:57 Španielsko pošle Ukrajine zhruba dve desiatky obrnených transportérov M-113 americkej výroby. Uviedol to v piatok denník El País. Madrid chcel pôvodne poskytnúť Kyjevu tanky nemeckej výroby Leopard 2A4, ktoré má v skladoch. Podľa ministerky obrany Margarity Roblesovej sú však v takom zlom stave, že ich vývoz na Ukrajinu nie je možný. 

13:34 Do 5. augusta Európska únia úspešne koordinovala vyše 1000 lekárskych evakuácií ukrajinských pacientov prostredníctvom svojho mechanizmu v oblasti civilnej ochrany, aby im poskytla špecializovanú zdravotnú starostlivosť v nemocniciach v celej Európe. 

12:51 Rusko, ktoré obmedzilo dodávky zemného plynu do Európskej únie, už niekoľko týždňov spaľuje plyn v kompresorovej stanici Portovaja blízko fínskych hraníc. Informoval o tom fínsky spravodajský web Yle, ktorý sa odvoláva na očité svedectvá a na údaje amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Plamene sú podľa neho vidieť až vo Fínsku. 

12:21 Ukrajina zožne 17,5 milióna ton obilia.

10:55 Po piatich mesiacoch okupácie stále nie je jasné, aké má Rusko úmysly s ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou. Kroky, ktoré v areáli zariadenia ruskej jednotky podnikli, ale pravdepodobne viedli k ohrozeniu bezpečnosti chodu elektrárne, uvádza britská vojenská rozviedka.

10:08 Rusko v piatok uviedlo, že je pripravené rokovať s Washingtonom o výmene väzňov prostredníctvom existujúcich diplomatických kanálov. Urobilo tak deň potom, čo bola americká basketbalová hviezda Brittney Grinerová v Rusku odsúdená na deväťročný trest väzenia za držanie drog. Informovala o tom agentúra Reuters

9:51 Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko vo štvrtok z Ukrajiny 2752 osôb. Z toho bolo 721 mužov, 1457 žien a 574 detí. O dočasné útočisko požiadalo 154 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu počas štvrtka 2637 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

8:51 Ukrajina pravdepodobne preberá strategickú iniciatívu a núti Rusko, aby v reakcii na ukrajinské protiofenzívy premiestňovalo vojská a menilo priority. Ak sa Kyjevu bude aj naďalej dariť tlačiť na ruské sily, čakajú Moskvu zložité rozhodnutia, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny.

8:23 Povolenie na vyplávanie z ukrajinských prístavov dostali na piatok tri lode naložené dovedna vyše 58.000 tonami kukurice. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na koordinačné centrum v Istanbule, ktoré túto plavbu zabezpečuje. 

6:38 V ruskom letovisku Soči v piatok bude rokovať turecký prezident Recep Tayyip Erdogan so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Štátnici podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova preberú okrem iného situáciu na Ukrajine a v Sýrii, uvádzajú ruské médiá. Prezidenti sa stretnú v relatívne krátkom čase už druhýkrát, naposledy spolu hovorili 19. júla v Teheráne.

6:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer odsúdil ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International za to, že ospravedlňuje "teroristické" činy Ruska. Reagoval tak na správu AI, podľa ktorej Kyjev ohrozuje civilistov umiestňovaním vojakov bojujúcich proti ruskej invázii v obytných oblastiach. Informovala agentúra AFP. 

6:35 Americký predstaviteľ obvinil vo štvrtok Moskvu, že sa chystá predložiť falošné dôkazy o útoku na väznicu Olenivka. Má to vyzerať tak, že smrť ukrajinských vojnových zajatcov spôsobila samotná Ukrajina. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok