Česká polícia bude spolu s Britmi vyšetrovať kauzy výbuchu muničného skladu a útoku na Skripaľa

TA3 TASR
4.8.2022 18:04

Česká polícia vytvorila spoločný vyšetrovací tím s britskými policajtmi. Informácie z vyšetrovania výbuchu muničného skladu v Česku tak prepoja s informáciami o útoku na Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury. Zo spáchania oboch útokov sú podozriví agenti ruskej tajnej služby. Informovala o tom Česká televízia.

salisbury skripaľ novičok 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Dôvodom vytvorenia spoločného vyšetrovacieho tímu je najmä výmena informácií o osobách, ktoré sú pre obe strany podozrivé zo spáchania trestnej činnosti," uviedol vo štvrtok hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Spoločný tím funguje od februára tohto roka.

Česká polícia v kauze Vrbětice ešte nikoho neobvinila. V minulosti ale zverejnila reťazec nepriamych dôkazov o tom, že pravdepodobní páchatelia sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, agenti ruskej vojenskej výzvednej služby GRU.

Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, kto ruským agentom v Česku pomáhal. Podľa Českej televízie sa zaujímajú aj o zamestnanca spoločnosti, ktorej muničné sklady vo Vrběticiach patrili. Má ísť o podnikateľa Nikolaja Šapošnikova, ktorý mal vo firme Imex Group na starosť obchodníkov z východu. Šapošnikov odmietol, že by mal s výbuchmi niečo spoločné.

Možnú spojitosť ruských špiónov s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi, oznámil na jar minulého roka vtedajší český premiér Andrej Babiš. Česko v reakcii na to vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok