VIDEO: Odev pri obťažovaní nezohráva veľkú úlohu. Telo sa zbytočne sexualizuje, hovorí aktivistka

ta3/hm
4.8.2022 18:00

Zažili ste sexuálne obťažovanie? Na túto otázku kladne odpovedalo vyše 70 percent Sloveniek. Mnoho žien je stále zvyknutých znášať určitý typ správania, ktoré by v iných krajinách neprešlo, uviedla v rozhovore pre Pravda TV Johanna Nejedlová z organizácie Konsent. Ženské telo sa podľa nej zbytočne sexualizuje. Ako príklad uviedla nahú ženu s nesúvisiacim produktom. Do očí udiera i opak - tabuizovanie dojčenia alebo častí tela.

sexuálne obťažovanie žena erotika 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na otázku, či zažili sexuálne obťažovanie odpovedalo na Slovensku kladne 71 % žien, v Česku 75 %. V porovnaní s okolitými štátmi, kde bol premier 80 %, ide o nižšie údaje. "Ak sa pozrieme na to, či im niekto pomohol, tak v Česku aj na Slovensku, boli percentá ľudí, ktorým niekto pomohol, keď niečo také zažili, menšie," uviedla Johanna Nejedlá pre reláciu Ide o nás s tým, že priemer v okolitých krajinách bol približne okolo 60 %. Česko a Slovensko boli na úrovni okolo 50 %.

Čo je sexuálne obťažovanie

Ako uviedla, je možné, že na Slovensku a v Česku je ešte mnoho ľudí zvyknutých nejaký typ správania zniesť a neberie to tak vážne. "Vieme aj z iných prieskumov, že ak sa spýtame "Zažili ste sexuálne obťažovanie?", tak veľká časť žien povie nie. Ak sa ich však pýtate na to, čo sa im dialo, tak odpovedajú, že to zažili," vysvetlila. 

Najviac žien zažilo pokriky na verejnosti, urážlivé komentáre typu "pekné prsia" alebo obscénne gestá. "Ešte vážnejšie formy sexuálneho obťažovania sa diali pre mňa až prekvapivo často. Zhruba 20 % Sloveniek uviedlo, že sa pred nimi niekto obnažoval a masturboval pred nimi na verejnosti. To už je väčšinou situácia, ktorá vás väčšinou zasiahne," uviedla.

Sexuálne obťažovanie je definované ako akékoľvek správanie so sexuálnym podtextom, ktorá znižuje dôstojnosť alebo je inému človeku nepríjemné. Ako hovorí, hoci sa môže zdať, že sa spoločnosť zhoršila, je to tým, že sa obťažovaniu venuje viac priestoru v mediálnom priestore. Kým bolo obťažovanie tabu, nebola cesta, aby sa niečo zmenilo. Odrazovým mostíkom pre zmeny bolo aj hnutie Mee Too.


Nahá žena áno, dojčenie nie

Prečo dochádza k sexuálnemu obťažovaniu? "Preto, že môžu. Doteraz im nikto nenastavoval hranice, dlhú dobu sa o tom mlčalo. Ak vedia, že môžu, prečo by to nerobili? Súvisí to tiež s nerešpektom žien a s mocou. Ten, kto má nejakú moc, ju môže potom uplatňovať," odpovedala. "Sú ľudia, ktorí však nevedia so svojou mocou pracovať a zneužívajú ju."

Nejedlá si spomína aj na zážitok, ktorý traumatizoval ju samú. Prvú skúsenosť s obťažovaním zažila v 12 rokoch v metre, oblečenú mala vtedy sukňu. Dáta však podľa nej ukazujú, že oblečenie pri obťažovaní nezahráva takú úlohu, ako by sa predpokladalo. 

"V Česku a na Slovensku je ešte stále normálne predávať pneumatiky s fotkou nahej dievčiny, hoci to nesúvisí s produktom," uviedla. Súvisí to podľa nej s rešpektom. Kritizovala tiež zbytočné sexualizovanie ženského tela. V niektorých kontextoch sa zo ženského tela podľa nej stáva len nástroj, v iných sa zase tabuizuje. Ako príklad uviedla ženské bradavky alebo dojčenie na verejnosti, ktoré mnohí stále považujú za problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok