Rastliny na pracovisku znižujú mieru chorôb. Ozdobne si nimi aj vy stôl v kancelárii

TA3/zm
10.8.2022 08:00

Ak nepatríte k tým, ktorí sa chcú v práci ulievať, a práveže potrebujete podávať stopercentný výkon, potom sa obklopte v kancelárii zelenými rastlinami. Už za 40 sekúnd vám dokážu zvýšiť výkon!

Rastliny na pracovisku znižujú mieru chorôb. Ozdobne si nimi aj vy stôl v kancelárii
Pexels

Menej chorôb, menej stresu a prokrastinácie, zároveň väčšia kreativita a nasadenie. To všetko dokážu rastliny, ak si nimi ozdobíte svoje pracovné prostredie.

Zelená zóna

Podľa vedeckých zistení máme potrebu byť neustále v spojení s prírodou. Tá nás dokáže natoľko ovplyvniť, že by sme si malý kúsok z nej mali preniesť aj do pracovného prostredia. Akákoľvek zelená rastlina totiž dokáže zvýšiť váš výkon a kreativitu, naopak, zastaviť nechuť k práci, odkladanie povinností a chorobnosť. A to sú benefity, ktoré za pokus s jedným malým kvetináčom stoja, no nie? Samozrejme, čím viac zelene, tým lepšie.  

Rastliny živé aj na obrázku

Magazín The Journal of Environmental Psychology uverejnil výskum, v ktorom rozdelil dobrovoľníkov na dve skupiny. Prvá hľadela pri práci na obrázky prírody, druhá mala okolo seba samý betón. Hádajte, komu sa darilo v experimente viac? V zelených zónach vykazovali zamestnanci lepšie sústredenie, dokonca aj lepšie hodnoty krvného tlaku. A tak prišli odborníci na odporúčanie, že by ste si mali svoj pracovný stôl alebo kanceláriu ozdobiť rastlinami. Ak nemáte tú možnosť, o niečo menej zaberajú obrázky prírody, ale stále to má lepší efekt ako studené pracovné prostredie bez zelene.

Menej péeniek

Ak bývate často chorí alebo suplujete za péenkujúcich kolegov, povedzte na najbližšej porade, že potrebujete v pracovnom priestore zeleň. Výskum totiž ukázal aj to, že ľudia, ktorí robia v priestoroch bez rastlín, prírodných materiálov a denného svetla, majú až o 10% vyššiu chorobnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok