Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Materiál získaný zo škrupín kreviet vytvára pevnejší cement

Materiál získaný zo škrupín kreviet vytvára pevnejší cement
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výroba cementu je hlavným zdrojom emisií uhlíka, takže čím menej sa ho použije, tým lepšie. Pomôcť by mohla nová štúdia, ktorá ukazuje, že cement sa dá urobiť oveľa pevnejším pridaním materiálu získaného z odpadových škrupín kreviet.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity a z Národného laboratória Pacific Northwest pod vedením docentky Somayeh Nassiri začali extrakciou zlúčeniny známej ako chitín zo škrupín kreviet, ktoré by sa inak vyhodili.

Chitín je druhý najrozšírenejší prírodný biopolymér na svete (po celulóze) a nachádza sa v schránkach rôznych kôrovcov. V tejto najnovšej štúdii výskumníci získali chitínové nanokryštály a nanovlákna, z ktorých každé malo šírku približne jednej tisíciny ľudského vlasu. Keď ich pridali do bežnej cementovej pasty v hmotnostnom percente 0,05, výsledný vytvrdnutý cement bol až o 40 % pevnejší pri ohýbaní a o 12 % pevnejší pri stláčaní.

Docentka Somayeh Nassiri testuje pevnosť bloku cementu s chitínom.

Okrem toho v porovnaní s bežným cementom vydržal tuhnúť približne o hodinu dlhšie. To je v niektorých prípadoch, napríklad pri preprave mokrého, vopred namiešaného betónu na dlhé vzdialenosti na stavenisko, skutočne žiaduca vlastnosť. Dlhší čas tuhnutia je pravdepodobne spôsobený tým, že chitínové vlákna a kryštály odpudzujú jednotlivé častice cementu, čím menia ich hydratačné vlastnosti.

Je potrebné vykonať ešte ďalší výskum. Vedci chcú najmä zistiť, ako cement ovplyvňuje vlastnosti betónu, v ktorom sa používa. V konečnom dôsledku sa dúfa, že vďaka tomu, že cement je pevnejší, by sa mohlo používať menej cementu, čím by sa znížila uhlíková stopa v stavebníctve.

Článok o štúdii bol nedávno uverejnený v magazíne Cement and Concrete Composites.