Trump privítal Orbána ako svojho priateľa. Diskutovali o migračnej politike a nízkych daniach

TA3 TASR
4.8.2022 11:37

Donald Trump po troch rokoch opäť prijal predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, avšak už nie ako prezident Spojených štátov, a nie v Bielom dome, konštatuje internetová stránka komerčnej televízie ATV. Zároveň pripomína, že maďarský premiér má vo štvrtok vystúpiť s prejavom na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie v texaskom Dallase.

"Prezident Trump je našim dôležitým spojencom, obaja sme odhodlaní bojovať proti nelegálnej migrácii, presadzujeme nízke dane, a čo je najdôležitejšie, sme za mier," uviedol Orbán vo videu zverejnenom v stredu na Facebooku po utorňajšej schôdzke v Trumpovom sídle v meste Bedminster v americkom štáte New Jersey. Americký ekonomický webový portál Business Insider citoval Trumpa, ktorý na svojej sociálnej sieti Truth Social prístupnej len pre amerických užívateľov napísal: "Skvelý čas strávený s mojím priateľom Viktorom Orbánom, predsedom vlády Maďarska. Diskutovali sme o mnohých zaujímavých témach, len málo ľudí vie tak veľa o tom, čo sa v dnešnom svete deje."

Business Insider okrem iného podotkol, že stretnutie Trumpa s Orbánom sa uskutočnilo len krátko po tom, ako sa maďarský ministerský predseda vo svojom prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad dotkol aj otázky miešania rás, ktorá vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. Portál dodal, že to nie je prvýkrát, keď Trump podporil krajne pravicového zahraničného vodcu, vlani v októbri označil za svojho priateľa aj brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Spojené štáty pritom 29. júla oficiálne odsúdili vyjadrenia Orbána, ktorý varoval pred vytvorením "zmiešanej rasy", a označili ich za neospravedlniteľné.

Liberalizmus Západu prirovnal ku komunistickej diktatúre

Maďarský exminister zahraničných vecí Géza Jeszenskzy v relácii ATV povedal, že schôdzka Trumpa s Orbánom neprispeje k budovaniu maďarskej zahraničnej politiky. Výročná Konferencia konzervatívnej politickej akcie organizovaná Americkou konzervatívnou úniou, sa koná v texaskom Dallase. Orbána organizátori pozvali a požiadali, aby na nej vystúpil s jedným z otváracích prejavov. Maďarský premiér vystúpil 19. mája s prejavom aj na budapeštianskej konferencii CPAC, ktorá sa vôbec prvýkrát konala v Európe. "Problémom v Amerike i západnej Európe je dominancia progresívnych liberálov," vyhlásil vtedy predseda maďarskej vlády, ktorý liberalizmus Západu prirovnal ku komunistickej diktatúre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok