Hrozí nová vojna? Situácia na Náhornom Karabachu sa vyostruje, Azerbajdžan ovládol niekoľko pozícií

TA3 ČTK
3.8.2022 20:26

Situácia na Náhornom Karabachu sa znova vyostruje. Azerbajdžan v stredu podľa agentúry AFP oznámil, že ovládol niekoľko pozícií a zničil arménske ciele v tejto horskej enkláve, o ktorej krajina naposledy zviedla s Arménskom vojnu v roku 2020.

Hrozí nová vojna? Situácia na Náhornom Karabachu sa vyostruje, Azerbajdžan ovládol niekoľko pozícií
Twitter/ТРУХАEnglish

Obe strany už skôr oznámili, že pri stretoch v oblasti zahynuli najmenej dvaja arménski bojovníci a jeden azerbajdžanský vojak, čo vyvolalo obavy z novej vojny, poznamenala AFP. Vzhľadom na eskaláciu napätia v stredu vodca neuznávanej karabašskej republiky Arajik Harutjunjan vyhlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu.

Náhorný Karabach ovládli na prelome 80. a 90. rokov arménski separatisti. Boje si vtedy vyžiadali vyše 30-tisíc mŕtvych a státisíce utečencov. Ďalší z kôl otvoreného konfliktu medzi oboma znepriatelenými stranami vypuklo na jeseň roku 2020. Počas šesťtýždňovej vojny Arménsko utrpela porážku a územné straty, ale aj vďaka sprostredkovaniu Ruska si podržala kontrolu nad väčšinou enklávy. 

Počet obetí predvlaňajšieho konfliktu sa odhaduje na 5600. Na základe dohody o prímerí, ktorú sprostredkovala Moskva, zamierili na zvyšné časti územia ovládaného separatistami ruské mierové jednotky.

Predstavitelia oboch krajín sa v stredu z obnovenia stretov obvinili navzájom. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax uviedlo, že situácia v Náhornom Karabachu sa zhoršila a obvinilo z jedného porušenia prímeria Azerbajdžan. Moskva podotkla, že jej jednotky sa spoločne so zástupcami oboch krajín snažia situáciu stabilizovať.

Európska únia vyzvala obe strany k okamžitému zastaveniu nepriateľských akcií na Náhornom Karabachu a hovorca šéfa únijnej diplomacie Josepa Borella vyzval zúčastnených, aby rešpektovali prímerie a vrátili sa k rokovaciemu stolu. K porušovaniu prímeria v regióne dochádza pomerne pravidelne, poznamenala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok