Producenti ropy zvýšia ťažbu len o 100-tisíc barelov, boja sa vplyvu slabých investícií

TA3 ČTK
3.8.2022 15:49

Skupina producentov ropy OPEC+ sa dohodla, že v septembri zvýši cieľovú úroveň ťažby len o 100-tisíc barelov denne, čo zodpovedá zhruba desatine percenta globálnej spotreby.

ropa rafinéria ťažba ropy ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Skupina, ktorá združuje Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojencov na čele s Ruskom, zároveň varovala, že kvôli nedostatočným investíciám do ťažby v minulých rokoch bude od budúceho roku problém plne uspokojovať rastúci dopyt. OPEC to uviedol v správe po svojom zasadnutí.

Rozhodnutie zo stredy znamená výrazné spomalenie pri zvyšovaní cieľovej úrovne ťažby OPEC+ oproti júlu a augustu. Pre tieto mesiace sa skupina už skôr dohodla na zvýšení o 648-tisíc barelov denne. OPEC+ tak do septembra úplne odbúra rekordné obmedzenie ťažby, ku ktorému prikročil v roku 2020 po prepade dopytu zapríčinenom pandémiou covidu.

Ceny ropy na dnešné rozhodnutie zareagovali rastom. Severomorský Brent si v jednej chvíli pripisoval takmer dve percentá a prekročil 102 dolárov za barel. Neskôr sa však cena vrátila pod 101 USD. K rastu cien ropy, plynu aj ďalších komodít tento rok prispieva hlavne vojna na Ukrajine. Drahšie energie sú aj hlavnou príčinou výrazného rastu inflácie po celom svete.

Podľa analytikov je rozhodnutie OPEC+ ranou pre nádeje Spojených štátov na výraznejšie zvýšenie produkcie ropy. "Je to také malé, že to nemá žiadny význam. Z fyzického hľadiska je to marginálny pohyb. Ako politické gesto je to takmer urážlivé," povedal k dohodnutému rozsahu zvýšenia ťažby analytik Raad Alkadiri zo spoločnosti Eurasia Group.

Ťažba skupiny OPEC+ navyše už dlhšiu dobu za dohodnutými úrovňami výrazne zaostáva. V júni bola produkcia takmer o tri milióny barelov denne nižšia, než predpokladali stanovené kvóty.

Americký prezident Joe Biden minulý mesiac absolvoval štvordňovú cestu na Blízky východ, ku ktorej cieľom patrilo okrem iného prinútiť ťažobné krajiny k zvýšeniu produkcie ropy. Priestor skupiny OPEC+ pre výraznejšie zvyšovanie ťažby je však obmedzený, pretože niektoré členské krajiny čelia sankciám a ďalšie sa stretávajú s nedostatočnými investíciami do ťažby.

Témy: Rusko Barel OPEC Ropa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok