Ukrajina zahájila povinnú evakuáciu z Doneckej oblasti. Región musí opustiť vyše 200-tisíc ľudí

TA3 ČTK
2.8.2022 11:17

Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z neokupovaných častí Doneckej oblasti, ktorú vláda nariadila minulý týždeň kvôli ochrane civilistov pred ruskými útokmi aj nemožnosti zaistiť dodávky tepla. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

ONLINE: Ukrajina zakázala ruskú hudbu v médiách a na verejnosti, pokračuje ofenzíva proti Severodonecku
TASR/AP

"Začala sa povinná evakuácia z Doneckej oblasti. Prvý vlak dorazil do Kropyvnyckého dnes ráno. Ženy, deti, starší ľudia, mnoho osôb so zníženou pohyblivosťou," uviedla Vereščuková na Telegrame. Podľa jej predchádzajúceho vyhlásenia musí región opustiť viac ako 200.000 ľudí, vrátane 52.000 detí.

Vereščuková, ktorá je ministerkou pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny, cez víkend uviedla, že Donecká oblasť je dlhodobo bez dodávok plynu a v mnohých obciach chýba aj zásobovanie vodou. Dobytie celej Doneckej oblasti je jedným z deklarovaných cieľov ruskej invázie na Ukrajinu.

Vereščukovej úrad uistil, že všetkým evakuovaným bude zaistená náležitá pomoc. Ministerstvo tiež uviedlo, že úrady nebudú nikoho k evakuácii nútiť. Občania, ktorí písomne odmietnu uchýliť sa do bezpečia, však ponesú osobnú zodpovednosť za svoje životy a životy svojich detí, uviedla agentúra Unian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok