ONLINE: Kremeľ chce rokovať s USA o jadrových zbraniach, Ukrajina žiada NATO o ďalšiu vojenskú podporu

TA3 TASR ČTK ČT24
2.8.2022 06:38

Kremeľ v utorok uviedol, že je pripravený rokovať s USA o kontrole jadrového arzenálu. Zároveň upozornil, že na takéto rokovania ostáva už len málo času. Zelenskyj v utorok telefonicky diskutoval s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom o ďalšej vojenskej podpore NATO pre Kyjev. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:43 Na bratislavskom letisku MR Štefánika dnes po jednej hodine popoludní pristálo nákladné lietadlo Iľjušin IL-76 z Moskvy, a to napriek sankciám, ktoré slovenský vzdušný priestor pre ruské lietadlá uzatvárajú, napísal web cas.sk. 

23:14 Rusko pohrozilo prerušením diplomatických vzťahov s USA, ak ho Washington zaradí na zoznam krajín podporujúcich terorizmus. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí vyhlásila, že Moskva prípadné prerušenie vzťahov prežije. 

23:01 Ruské ozbrojené sily v utorok popoludní vypálili z oblasti Kaspického mora na Ukrajinu osem riadených rakiet, sedem z nich zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana. Informujú o tom ukrajinské médiá, ktoré sa odvolávajú na velenie vzdušných síl napadnutej krajiny. Jedna strela podľa nich zasiahla protilietadlový raketový systém v Ľvovskej oblasti na západe krajiny.

22:46 Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že na Ukrajine je v súčasnosti bez domova 3,5 milióna ľudí. Informuje spravodajská stanica Sky News. 

22:17 Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že v utorok popoludní ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na celom území Ukrajiny, okrem Rusov okupovanej Chersonskej oblasti a anektovaného polostrova Krym.

21:41 Prvá loď s nákladom obilnín, ktorá počas vojny vyplávala zo zablokovaných ukrajinských prístavov, v utorok bezpečne zakotvila pri pobreží Turecka. Vysokopostavený predstaviteľ uviedol, že Ankara očakáva zhruba jednu loď s obilninami z Ukrajiny každý deň, ak sa bude dohoda o vývoze dodržiavať. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

21:16 Rusko označilo návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane za "čistú provokáciu". Moskva zároveň tvrdí, že Čína má plné právo prijať opatrenia na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti. Vyplýva to z utorkového vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, informuje agentúra AFP. 

21:09 Rozšírenie amerických sankcií zameraných na ruské elity postihne aj Alinu Kabajevovú, ktorú médiá označujú za dlhoročnú partnerku prezidenta Vladimira Putina. 

20:44 Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť 53 obcí v prevažne Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij. Informuje agentúra Reuters. 

20:01 Škody, ktoré od začiatku invázie Rusko spôsobilo na ukrajinskej infraštruktúre, dosahujú 108 miliárd dolárov. Na obnovu potom bude treba najmenej 185 miliárd USD (4,4 bilióna Sk). V štúdii , na ktorú upozornil ruskojazyčný server BBC, o tom informuje Kyjevská ekonomická škola. 

19:22 USA rozšírili zoznam sankcií proti Rusku o 30 firiem a 13 osôb, vrátane niekdajšej gymnastky Aliny Kabajevovej, ktorá je podľa médií priateľkou ruského prezidenta Vladimíra Putina. 

Postihy mieria aj proti predstaviteľovi ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirillovi Stremousovi, ktorého dosadili ruské okupačné sily. Nový zoznam na svojich stránkach zverejnilo ministerstvo financií USA.

18:39 Vojnové zločiny spáchané ruskou armádou na Ukrajine nemôžu byť zabudnuté a tí, ktorí sú za ne zodpovední, by mali byť postavení pred spravodlivosť. Vyhlásil to v utorok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas návštevy Kyjeva. Informuje agentúra PAP. 

18:06 Päť zahraničných bojovníkov, ktorí po boku ukrajinských jednotiek bránili prístavné mesto Mariupol, sa má postaviť pred súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike. Medzi obvinenými sú traja občania Británie, Švéd a Chorvát. 

17:46 Kremeľ v utorok uviedol, že je pripravený rokovať so Spojenými štátmi o kontrole jadrového arzenálu. Zároveň upozornil, že na takéto rokovania ostáva už len málo času. Informuje agentúra AP.

17:12 Španielsko nemôže Ukrajine poslať svoje tanky Leopard 2A4 nemeckej výroby, pretože sú "v absolútne žalostnom stave" a mohli by predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí, ktorí by ich riadili. V utorok to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, informuje agentúra Reuters. 

16:41 Rusko v utorok uviedlo, že Spojené štáty sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu. Informuje agentúra Reuters.

16:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonicky diskutoval s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom o ďalšej vojenskej podpore NATO pre Kyjev. Vo vyhlásení to uviedla kancelária ukrajinského prezidenta. Informuje televízia CNN.

15:37 Hranicu z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie prekročilo už vyše 10 miliónov ľudí, informoval v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. 

14:49 Líder prokremeľských síl na okupovanom území ukrajinskej Doneckej oblasti Denis Pušilin oznámil, že ozbrojenci takzvanej Doneckej ľudovej republiky zadržiavajú viac ako tri a pol tisíc ukrajinských vojnových zajatcov.

14:26 Na účte ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva na sociálnej sieti VKontakte sa objavil príspevok o tom, že Kazachstan je len "umelý štát", ktorý páchal genocídu na Rusoch, a že Gruzínsko pred pričlenením k Rusku v 19. storočí neexistovalo. Medvedevov poradca Oleg Osipov však v utorok oznámil, že účet napadli hackeri.

14:01 V ukrajinských prístavoch je naložených obilím a pripravených na vyplávanie ďalších pätnásť lodí. Ďalšie dve budú tiež čoskoro nachystané, oznámil námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Taras Vysockij. Píše o tom server Ukrinform.

13:22 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že piatkové rokovania medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom sa budú týkať dohôd, ktoré Ukrajincom umožnili vývoz svojich poľnohospodárskych plodín cez Čierne more. Obaja štátnici sa budú baviť o efektivite týchto dohovorov.

12:51 Ruský najvyšší súd označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu, píšu ruské médiá. V ruskom zajatí je množstvo vojakov pluku, ktorí sa preslávili vytrvalou obranou mesta Mariupoľ a tamojších oceliarní Azovstaľ.

12:08 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry Interfax uviedol, že Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine zničilo šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby. Zlikvidovaných vraj bolo tiež päť protilodných striel Harpoon a tridsaťtri húfnic M777, dodal Šojgu. Informácie však nemožno nezávisle overiť.

11:46 Príchod prvej lode s dodávkou  ukrajinských obilnín, ktorá v pondelok ráno vyplávala z Odesy a smeruje do libanonského mesta Tripolis, sa v Istanbule očakáva v utorok po polnoci. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

11:30 Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z neokupovaných častí Doneckej oblasti, ktorú vláda nariadila minulý týždeň kvôli ochrane civilistov pred ruskými útokmi aj nemožnosti zaistiť dodávky tepla. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

10:59 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na Twitteri poďakoval Spojeným štátom za nový balík vojenskej pomoci v hodnote 550 miliónov dolárov a označil ho za ďalšiu "investíciu do bezpečnosti východného krídla NATO". "Naši delostrelci sú pripravení premeniť noc v deň, aby vyhnali ruských okupantov z Ukrajiny!" prisľúbil Reznikov.

10:33 Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu prišlo za 160 dní vojny už o 41 170 vojakov, 1786 tankov a 4014 obrnených vozidiel. Tieto údaje ale nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

10:05 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken tvrdí, že Rusko do elektrárne umiestnilo vojenskú základňu. Bezohľadné správanie ruských síl označil Blinken za novú úroveň "ľudského štítu", a to "jadrového štítu".

9:19 Delostrelecké útoky ukrajinskej sily zaznamenali aj v ďalších častiach krajiny, napríklad pri Charkove či v Záporožskej oblasti.

8:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenksyj vyhlásil, že reakcia na ruskú okupáciu Krymu bola v roku 2014 nedostatočná. V nasledujúcich rokoch potom zásadne prispela k tomu, že ruská agresia dosiahla také rozmery.

7:56 V okolí Bachmutu, kde ruské jednotky zaznamenali v posledných dňoch mierny postup, ruská armáda dnes v noci pokračovala v bombardovaní vojenskej aj civilnej infraštruktúry. Ukrajinskí vojaci v oblasti odrazili niekoľko útokov a boje pokračujú, uviedol ukrajinský generálny štáb.

7:34 NEXTA zdieľala video, ktoré zachytáva stretnutie dcéry s otcom, ktorý sa vrátil z frontu. 

7:18 Ukrajinská tajná služba SBU vyšetruje 752 prípadov velezrady alebo kolaborácie. SBU zverejnila, že vyšetrovanie bolo najčastejšie zahájené v Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

6:52 V niekoľkých štvrtiach v ukrajinskom meste Mykolajiv zazneli explózie, informoval starosta mesta Alexander Senkovyč. Je hlásený jeden ranený, píše web Ukrinform.

6:37 Rusi podnikli najmenej šestnásť delostreleckých útokov na tri miesta v Sumskej oblasti, oznámil podľa serveru Ukrajinska pravda šéf tamojšej vojenskej správy Dmytro Žyvyckyj. Strely dopadali blízko miest Bilopillja, Chotyn a Esman. Nie sú hlásené obete na životoch ani škody na majetku.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok