Gašparovič sa rozhodol, Čentéša za GP nevymenuje

TA3, SITA, TASR, prezident.sk
2.1.2013 15:30

Prezident Ivan Gašparovič sa napokon rozhodol a Jozefa Čentéša nevymenuje za Generálneho prokurátora. Podľa našich informácií to oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi.

"Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady.

Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. "Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra.

Prezident vtedy sľúbil, že o Čentéšovom vymenovaní či nevymenovaní rozhodne čoskoro. "Môže sa to stať medzi sviatkami, ale to aj tak potom bude záležať na Národnej rade," povedal. Zopakoval pritom, že naďalej platí jeho zámer uzavrieť túto tému skôr, ako rozhodne Ústavný súd o Čentéšovej sťažnosti. Rozhodnutie napokon prišlo na začiatku nového roka.

Jozef Čentéš bol zvolený za generálneho prokurátora v parlamente ešte 17. júna 2011. Svojho vymenovania sa nedočkal.

Gašparovič v priebehu tohto obdobia spomínal pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca šéfa OĽaNO Igora Matoviča o korupcii v politike.

Celé znenie listu, v ktorom prezident zdôvodňuje verdikt


Chronológia kauzy voľby a vymenovania generálneho prokurátora

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok