Nord Stream 1 má poruchy a potrebuje opravu, uviedol hovorca Kremľa

TA3 ČTK
1.8.2022 13:15

Zariadenie plynovodu Nord Stream 1 má poruchy, ktoré vyžadujú bezodkladnú opravu. Rusko má ale len málo možností, ako by pri nutnej oprave mohlo pomôcť. Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko minulý týždeň znížilo dodávky týmto plynovodom na 20 percent kapacity, ruská plynárenská spoločnosť Gazprom to odôvodňuje technickými problémami s turbínami.

Nord Stream 1 má poruchy a potrebuje opravu, uviedol hovorca Kremľa
AP Photo/Michael Probst

Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre prepravu ruského plynu do Európskej únie a Západ vníma obmedzovanie týchto dodávok ako reakciu Moskvy na protiruské sankcie vyvolané ruskou inváziou na Ukrajinu. Výpadok zvýšil riziko nedostatku plynu v Európe v nadchádzajúcom zimnom období.

Manažér Gazpromu Vitalij Markelov minulý týždeň uviedol, že dodávka turbíny pre plynovod Nord Stream 1 z Kanady do Nemecka po údržbe nebola v súlade so zmluvou. Dodal, že sa Gazprom opakovane sťažoval u partnerskej spoločnosti Siemens Energy, ktorá opravila maximálne štvrtinu zistených chýb.

Maximálna prepravná kapacita Nord Streamu 1 je až 167 miliónov metrov kubických denne. Gazprom ale už v polovici júna znížil objem dodávok na 67 miliónov kubických metrov denne. Vtedy to zdôvodnil technickými problémami v súvislosti s kompresorovou turbínou, ktorú nemecká spoločnosť Siemens Energy poslala do Kanady na opravu a kvôli protiruským sankciám potom mala problémy s jej vrátením.

Podmorský plynovod Nord Stream 1, ktorý je dlhý 1222 kilometrov a je v prevádzke od roku 2011, vedie z ruského Vyborgu do Lubminu neďaleko Greifswaldu na severe Nemecka. Z Nemecka sú na Nord Stream 1 naviazané plynovody do ďalších krajín Európskej únie vrátane Českej republiky. Agentúra Reuters dnes uviedla, že Gazprom si v aukcii nezarezervoval na štvrtý štvrťrok tohto roku žiadnu dodatočnú kapacitu pre tranzit ruského plynu cez Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici, ani cez ukrajinský tranzitný bod Sudža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok