ONLINE: Kremeľ privítal vypravenie prvej lode s ukrajinskými obilninami. V Kyjevskej oblasti je stále nezvestných 300 ľudí

TA3 TASR ČTK ČT24
1.8.2022 06:38

Kremeľ v pondelok privítal vypravenie prvého plavidla s ukrajinskými obilninami z juhoukrajinského prístavu Odesa, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ako informovala agentúra AFP, podľa Peskova je "je to dobrá príležitosť otestovať účinnosť mechanizmov, ktoré boli dohodnuté na rokovaniach v Istanbule". Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Kremeľ privítal vypravenie prvej lode s ukrajinskými obilninami. V Kyjevskej oblasti je stále nezvestných 300 ľudí
Twitter/Ukrinform

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:12 Ukrajinská armáda zabila prieskumnú skupinu Rusov na Slovjanskom fronte a tiež odrazila ruský útok na Bachmutskom fronte. Boje pokračujú na Avdijivskom fronte, informoval Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny na Facebooku.

22:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že v súčasnosti je ešte "príliš skoro" na vyvodzovanie záverov a oslavu po tom, čo z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala loď s nákladom ukrajinských obilnín na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN. Informuje agentúra AFP. 

22:02 Ruské ostreľovanie v okrese Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti zničilo železničnú infraštruktúru av pondelok zastavilo vlakovú dopravu v Hrušivskej, informoval na Facebooku Hlavný úrad ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie v Dnepropetrovskej oblasti.

21:31 Spojené štáty oznámili v pondelok novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Jej súčasťou bude munícia pre salvové raketomety a delostrelecké zbrane. Informuje agentúra AFP. 

21:08 Francúzsko bude Ukrajinu naďalej podporovať v boji proti ruskej agresii. V pondelok to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich telefonát trval hodinu a pol, cituje americká televízia CNN vyhlásenie Elyzejského paláca. 

20:53 Andrij Jermak, vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny, a Jacob Sullivan, poradca pre národnú bezpečnosť USA, sa "zhodli, že je potrebné" v blízkej budúcnosti usporiadať rozhovor medzi Volodymyrom Zelenským a prezidentom USA Joom Bidenom. Jermak to napísal na Facebooku.

19:25 Ukrajina dostala od Spojených štátov a Nemecka ďalšie sofistikované raketové systémy. V pondelok to uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Informuje agentúra AFP. 

19:04 Jadrová vojna by nemala víťaza a nikdy by nemala byť rozpútaná, uviedol v pondelok ruský prezident Vladimir Putin v liste adresovanom účastníkom konferencie o plnení Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Informuje agentúra Reuters.

18:24 Francúzsko sa postará, aby zločiny na Ukrajine nezostali nepotrestané, povedal podľa Elyzejského paláca francúzsky prezident Emmanuel Macron svojmu ukrajinskému náprotivku Volodymyru Zelenskému počas dnešného telefonátu. Štátnici hovorili aj o vývoze ukrajinského obilia, boji proti dezinformáciám alebo rekonštrukcii povojnovej Ukrajiny. 

18:11 To, čo Ukrajina zažíva počas súčasnej ruskej invázie, je porovnateľné s tým, čo Poľsko prežilo počas druhej svetovej vojny. Poľský prezident Andrzej Duda to povedal v pondelok počas návštevy výstavy záberov z Mariupola a Varšavy. Informuje agentúra DPA. 

17:45 Ruskí poslanci predložili v pondelok návrh zákona, ktorý by zakázal adopcie ruských detí občanmi krajín považovaných Moskvou za "nepriateľské". Informujú agentúry Reuters a AFP. 

17:23 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že zavádza sankcie voči 39 britským politikom, podnikateľom a novinárom. Zákaz vstupu na územie Ruskej federácie im udelilo za podporu "démonizácie" krajiny. Informuje agentúra Reuters. 

15:57 Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne dobyť viac ako 40 obcí v strategicky dôležitej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v pondelok tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij. Informuje agentúra AFP. 

14:47 Európska únia poslala Ukrajine miliardu eur ako finančný príspevok na riešenie vplyvu vojny s Ruskom. Prvá čiasť pomoci v objeme 500 miliónov eur je už na účte ukrajinskej centrálnej banky. Zostávajúca časť by tam mala byť v utorok, informovala agentúra Reuters.

14:33 Na Ukrajinu dorazili nemecké raketomety Mars II, oznámil tamojší minister obrany Oleksij Reznikov. Dostrel podľa tlače dosahuje až 300 kilometrov.

14:17 Pápež František sa v septembri zúčastní stretnutia náboženských vodcov v Kazachstane, oznámil Vatikán. Tu by sa mohol stretnúť s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý podporuje vojnu na Ukrajine.

13:53 Zariadenie plynovodu Nord Stream 1 má poruchy, ktoré vyžadujú bezodkladnú opravu. Rusko má ale len málo možností, ako by pri nutnej oprave mohlo pomôcť. Povedal to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko minulý týždeň znížilo dodávky týmto plynovodom na 20 percent kapacity, ruská plynárenská spoločnosť Gazprom to odôvodňuje technickými problémami s turbínami. 

13:20 Kremeľ v pondelok privítal vypravenie prvého plavidla s ukrajinskými obilninami z juhoukrajinského prístavu Odesa, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ako informovala agentúra AFP, podľa Peskova je "je to dobrá príležitosť otestovať účinnosť mechanizmov, ktoré boli dohodnuté na rokovaniach v Istanbule".

12:45 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo zavraždených 358 detí, 693 ich bolo zranených a 203 je ich nezvestných. Ďalších 5 754 detí bolo násilne odvlečených alebo deportovaných, oznámila poradkyňa splnomocnenca ukrajinského prezidenta pre práva detí a ich rehabilitáciu Daria Herasymčuková.

12:26 Veľká Británia odovzdá Ukrajine dve protimínové lode. Ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii Vadym Prystaiko povedal médiám Suspilne, že skupina námorníkov už prechádza výcvikom na obsluhu lodí a Veľká Británia by neskôr mohla odovzdať ďalšie.

11:52 Súd na ruskom Ďalekom východe v pondelok nariadil predĺžiť liečbu sibírskeho šamana Alexandra Gabyševa na psychiatrickej klinike. Gabyšev sa preslávil v roku 2019 svojím pochodom zo Sibíri do Moskvy, odkiaľ chcel vyhnať ruského prezidenta Vladimira Putina, pretože ho považuje za "diabla". Úrady však šamanovi nedovolili túto púť dokončiť a nariadili mu psychiatrické liečenie.

11:23 Ruskí študenti, ktorí sa na jeseň vrátia do školských lavíc, sa budú učiť o národných hodnotách. Žiakov čakajú besedy na túto tému v rámci širšej snahy Kremľa o zavedenie vlasteneckej výchovy v školách.

11:04 Úrady Kyjevskej oblasti považujú stále za nezvestných asi 300 ľudí, o ktorých nie sú správy od jari, keď tento región obsadili ruské jednotky. Podľa britského denníka The Guardian o tom informoval náčelník polície Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov.

10:31 Následky ruského ostreľovania Dnepropetrovsku.

10:08 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji vojny na Ukrajine uviedlo, že Rusko pravdepodobne presunie značnú časť svojich jednotiek zo severného sektora Donbasu na južnú Ukrajinu. Podľa Londýna Rusko upravuje plán svojej ofenzívy na Donbase po tom, čo sa jeho jednotkám nepodarilo dosiahnuť rozhodujúci operačný prielom v súlade s plánom, ktorý sa snažili plniť od apríla.

9:44 Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády ukrajinské sily zabili počas nedele na dvesto ruských vojakov a zničili päť tankov. Od začiatku vojny podľa štábu padlo 41 030 Rusov. Informácie však nemožno nezávisle overiť.

9:20 Ruský reformátor Anatolij Čubajs, ktorý sa pre vojnu na Ukrajine vzdal postu poradcu v Kremli, bol hospitalizovaný v Európe so zriedkavou poruchou imunity napadajúcou nervový systém.

9:03 Z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala v pondelok ráno loď s nákladom ukrajinských obilnín. Ide o prvú loď, ktorá prepravuje obilie z Ukrajiny na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN.

8:34 Ruské jednotky v posledných dňoch pokračovali v snahe o "taktické útoky" smerom na ukrajinské mesto Bachmut a darilo sa im pomaly postupovať. Vo svojom rannom hlásení o vývoji bojov na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany.

8:11 Ukrajinské južné veliteľstvo tvrdí, že Rusi posilňujú vojenské zoskupenie v okolí mesta Kryvyj Rih s úmyslom zabrániť ukrajinským silám v prelome, píše server Ukrinform. Veliteľstvo ďalej uvádza, že sa počas nedele podarilo eliminovať 52 okupantov, zničiť štyri tanky, dve samohybné delá Nona-S, osem obrnených vozidiel a štyri muničné sklady v okresoch Beryslav a Baštanka.

7:53 Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Syniehubova zaútočili ruské sily dnes ráno na charkovský okres Saltivskyj. Dvaja ľudia boli zranení.

7:36 Rumunská armáda v nedeľu zneškodnila mínu, ktorá priplávala na vzdialenosť dvoch námorných míľ od pobrežia. Podľa rumunského ministerstva obrany ide o druhý podobný prípad od marca. Míny plávajú v Čiernom mori od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a ohrozujú obchodné lode.

7:20 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu zasiahlo civilné ciele šesťdesiatkrát častejšie, než tie vojenské, uvádza ukrajinské Centrum pre boj s dezinformáciami. Ruskí vojaci na ukrajinskom území od 24. februára 2022 podnikli tristo útokov na vojenské ciele a 17 300 úderov na civilné ciele, tvrdí centrum.

7:03 Podľa svedkov zaznela v Ruskom okupovanom meste Skadovsk v Chersonskej oblasti v nedeľu večer mohutná explózia, upozorňuje server Ukrajinska pravda.

6:44 Ukrajinská armáda zničila počas niekoľkých posledných týždňov na juhu krajiny pätnásť ruských muničných skladov, oznámila hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl Natalia Humeniuková.

6:36 Volodymyr Zelenskyj pripomenul, že pri útoku na Mykolajiv prišiel o život Oleksij Vadaturskyj, majiteľ jednej z najväčších ukrajinských spoločností obchodujúcich s obilím, mal 74 rokov. Podľa ukrajinských médií útok neprežila ani jeho manželka Rajisa. Zelenskyj vyslovil úprimnú sústrasť ich príbuzným a priateľom. "Ruským teroristom" sa podľa neho nepodarí zničiť sociálny a priemyselný potenciál Ukrajiny. "Ukrajina a náš ľud, naše schopnosti sú rozhodne silnejšie ako akékoľvek ruské rakety a granáty," povedal.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok