Top udalosti týždňa: Krúpa odišiel z OĽANO, vylúpili banku, nové prípady opičích kiahní

TA3 TASR ČTK
31.7.2022 18:25

Krúpa odišiel z klubu hnutia OĽANO, vstúpil do poslaneckého klubu SaS. Slovensko chce tanky T-72 darovať Ukrajine. Fico je na čiernom zozname Ukrajiny. V Bratislave vylúpili banku. Slovan nepokračuje v Lige majstrov. Odhalili nové prípady opičích kiahní. V Českom Švajčiarsku stále horí. EÚ sa dohodla na pravidlách nižšej spotreby. Rusko zmenilo postoj.

Top udalosti týždňa: Krúpa odišiel z OĽANO, vylúpili banku, nové prípady opičích kiahní
TASR/Jakub Kotian

Krúpa odišiel z klubu hnutia OĽANO

Poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa odišiel z klubu hnutia OĽANO. Informoval o tom vo štvrtok na sociálnej sieti. Výhrady mal podľa svojich slov najmä k hodnotovým obratom OĽANO a príklonu hnutia k ultrakonzervativizmu. Za červenú čiaru označil úvahy o pripustení možnosti vytvorenia menšinovej vlády s podporou "rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov" počas koaličnej krízy.

"Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽANO nemienim vzdať. Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať," vyhlásil poslanec.   

OĽANO mrzí forma odchodu

Predstavitelia OĽANO sa v súvislosti s odchodom Juraja Krúpu z hnutia vyjadrili, že ich mrzí najmä "forma odchodu". "Odísť z kolektívu bez rozlúčky s ľuďmi, ktorí sa mu roky snažili pomáhať, nie je úplne fér. Každopádne mu prajeme všetko dobré," uviedol v stanovisku predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

"Posledné dni registrujeme mimoriadnu snahu o rozbitie poslaneckého klubu OĽANO, evidentne s cieľom zabrániť pokračovaniu vlády po avizovanom odchode strany SaS. Veríme, že vábeniu už nikto ďalší nepodľahne," dodal Šipoš. 

Krúpa vstúpil do poslaneckého klubu SaS

Členovia strany SaS sa vo štvrtok stretli na Republikovej rade. O výsledkoch informovali na tlačovej besede predseda strany Richard Sulík a predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Zúčastnil sa jej aj Juraj Krúpa, ktorý opustil OĽANO, a oznámil, že prestúpil do poslaneckého klubu SaS.

"Čo sa týka môjho odchodu z OĽANO, je to rozhodnutie, ktoré som niekoľkokrát odkladal," oznámil Krúpa s tým, že sa vždy snažil byť vo vnútri hnutia kritický. Zistil, že sa ocitol v ultrakonzervatívnom hnutí, ktoré bojuje proti liberalizmu, s čím nesúhlasí. 

"Napriek všetkému, čo som počúval za posledné dva roky v OĽANO, vnímam SaS ako stranu odborníkov, ale aj stranu, ktorá je jasne hodnotovo ukotvená," zdôvodnil. Svoj krok komentoval ako logické vyústenie. Hovorí o dlhodobej spolupráci.  

SaS obvinili z nepriateľských krokov

Šéf poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš sa k piatkovej tlačovej besede SaS vyjadril veľmi stručne. "V SaS, bohužiaľ, urobili ďalší nepriateľský krok, ktorý svedčí o tom, že chcú rozbiť už tretiu protikorupčnú vládu. My v hnutí OĽANO urobíme všetko, aby sme im v tom zabránili," oznámil vo vyhlásení.

Poslanec Krúpa sa V politike stretol s podpredsedom Smeru Richardom Takáčom:


Slovensko chce tanky T-72 darovať Ukrajine

Slovensko je vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72, ktoré by mohlo darovať Ukrajine. Dostať by mohlo tanky Leopard. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval v pondelok. Dodal, že evidujú aj záujem o ďalší nákup húfnic Zuzana 2.

Fico je na čiernom zozname Ukrajiny

Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa ocitol na ukrajinskom čiernom zozname po boku francúzskej političky Marine Le Penovej či amerického senátora Randa Paula. Ide o ľudí, ktorí podľa Ukrajiny podporujú ruskú propagandu.

Na čiernom zozname Centra boja proti dezinformáciám, ktoré je orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, sa ocitlo celkovo 75 ľudí, medzi nimi aj bývalý slovenský premiér Robert Fico, píše portál euractiv.sk Podľa ukrajinského centra "propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou”.

Snažia sa ma umlčať, tvrdí Fico

Fica označil podľa jeho vlastných slov ukrajinský vládny úrad pre boj proti dezinformáciám za šíriteľa dezinformácií o vojne na Ukrajine, lebo má na ňu iný názor než ukrajinská alebo aj slovenská vláda. Napísal to v utorok na sociálnej sieti.

V Bratislave vylúpili banku

V Bratislave na Seberíniho ulici došlo vo štvrtok predpoludním k lúpežnému prepadnutiu banky. Polícia naďalej pátra po páchateľoch. Občanov, ktorí disponujú informáciami súvisiacimi s prípadom, žiada o informácie.

Video z prepadnutia si môžete pozrieť tu: 

Slovan nepokračuje v Lige majstrov

Futbalisti Slovana Bratislava nezvládli stredajšiu odvetu 2. predkola Ligy majstrov proti Ferencvárosu. V zápase padlo päť gólov, Ferencváros vyhral 4:1. Slovan pritom zvíťazil v Budapešti úvodný zápas 2:1. 

Zápas sme sledovali spolu s vami online:

Odhalili nové prípady opičích kiahní

Na Slovensku sa zaznamenali tri nové laboratórne potvrdené prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na šesť. "Všetky tri osoby s potvrdenými opičími kiahňami sú v domácej izolácii, hospitalizácia u nich nebola potrebná. Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečili protiepidemické opatrenia," povedala hovorkyňa.

Priblížila, že vo všetkých troch prípadoch ide o osoby vo vekovej skupine 20 až 59 rokov. Medzi prvými dvoma je epidemiologická súvislosť. Tieto dva prípady nesúvisia s predchádzajúcimi potvrdenými prípadmi. K nákaze došlo pravdepodobne v zahraničí. V treťom prípade bola osoba v rizikovom kontakte na území SR. Tento prípad podľa ÚVZ pravdepodobne nesúvisí s už potvrdenými prípadmi.

V Českom Švajčiarsku stále horí

Plochu požiaru historických rozmerov, ktorý zúri v Národnom parku České Švajčiarsko v Českej republike, sa zatiaľ napriek úsiliu hasičov nepodarilo zmenšiť.

Požiar zasiahol územie o rozlohe približne 1000 hektárov a náročný terén sťažuje jeho likvidáciu, uviedla hovorkyňa hasičov pre verejnoprávnu televíziu ČT.

Hasiči podľa ČT pokračujú v požiarnom útoku, keď sa snažia aktívne vyhľadávať ohniská a likvidovať ich. Po povolaní ďalších síl z celej Českej republiky bojuje s plameňmi približne 750 hasičov. Pomáha im šesť vrtuľníkov a päť lietadiel, ktoré vyrazili po tom, čo sa rozplynula ranná hmla.

EÚ sa dohodla na pravidlách nižšej spotreby

Krajiny Európskej únie dosiahli v utorok dohodu o obmedzení spotreby zemného plynu počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Dôvodom je zvyšujúce sa riziko odstavenia dodávok suroviny z Ruska v najkritickejšom období.

Ministri energetiky EÚ schválili upravený návrh Európskej komisie, ktorý počíta s dobrovoľným znížením spotreby zemného plynu o 15 % v období od augusta do konca marca, pričom sa vychádza z priemernej spotreby za posledných päť rokov, uviedli agentúry DPA a AFP, ktoré sa odvolali na oznámenie českého predsedníctva Rady EÚ. Plán okrem toho počíta aj s povinným znížením spotreby v prípade mimoriadnej situácie, ako je napríklad výrazné narušenie dodávok plynu z Ruska, aj keď niektoré štáty si dokázali vymôcť ústupky.

O plyne bola reč aj v relácii Tak takto?! s dátovým analytikom Ivanom Bošňákom:

Dodávky plynovodom Nord Stream 1 sa v stredu znížili

Dodávky ruského plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1 v stredu klesli. Napísala to agentúra DPA s odkazom na predbežné údaje o sieti z dvoch spojovacích bodov v Lubmine v západnom Pomoransku. Podľa nich tam medzi 8:00 a 9:00 SELČ pritieklo 17 miliónov kilowatthodín (kWh/h). Medzi 6:00 a 7:00 SELČ ich ešte bolo viac ako 27 miliónov. Podľa DPA môže množstvo dodávaného plynu ďalej klesať. Rusko ale podľa nej a týždenníka Der Spiegel možno pošle viac plynu cez Slovensko.

Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska

Ruská spoločnosť Gazprom v sobotu ráno pozastavila dodávky zemného plynu do Lotyšska. Na komunikačnej sieti Telegram firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmienky na odber suroviny. V piatok lotyšská plynárenská spoločnosť Latvijas Gaze uviedla, že za plyn odoberaný z Ruska platí v eurách namiesto rubľov, ako teraz požaduje Rusko, uviedla agentúra Reuters.

V piatok šéf spoločnosti Latvijas Gaze Aigars Kalvitis povedal, že jeho firma odoberá plyn z Ruska. "Ale nie od Gazpromu, pretože nie je možné platiť Gazpromu. Máme odlišného dodávateľa," uviedol. Názov spoločnosti neoznámil.

Rusko zmenilo postoj

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko tak zrejme zmenilo postoj, pretože po začiatku invázie na Ukrajine tvrdilo, že zosadenie Zelenského nie je jeho hlavnou úlohou, napísala v pondelok tlačová agentúra AP. 

Blinken telefonoval s Lavrovom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v piatok telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Išlo o ich prvý kontakt od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára.

Blinken po rozhovore povedal médiám, že Lavrovovi predložil návrh na prepustenie dvoch amerických občanov zadržiavaných v Rusku. Informovala agentúra AFP. "Mali sme otvorený a priamy rozhovor. Tlačil som na Kremeľ, aby prijal zásadný návrh, ktorý sme predložili," vyhlásil Blinken pred novinármi. Neuviedol však, ako na to reagoval Lavrov, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok