Päť návykov, vďaka ktorým si predĺžite život. Dbať treba nielen o telo, ale pozitívnu myseľ

TA3/zm
7.8.2022 10:00

Podľa odborníkov by sme sa mohli dožívať oveľa vyššieho priemerného veku, keby sme pozitívnejšie zmýšľali. Týchto päť tipov vám rozhodne predĺži život.

Päť návykov, vďaka ktorým si predĺžite život. Dbať treba nielen o telo, ale pozitívnu myseľ
Pexels

Na dlhovekosť netreba pripraviť len telo, ale aj myseľ. Vďaka jednoduchým zmenám v živote sa môžete dožiť výrazne vyššieho veku, a keby aj nie, rozhodne vám neuškodia.

Pozitivizmus

Je už vedecky dokázané, že negatíve myšlienky dokážu vyvolať choroby všeobecne. Práve preto je pozitívne nastavenie hlavy jedným zo základných kľúčov dlhého života. Prieskum magazínu Next Avenue spovedal niekoľko ľudí, ktorí prekonali stovku a pýtal sa ich, ako by charakterizovali seba i svoj život. Väčšina z nich spomínala slová ako optimizmus, dobrá nálada či odolnosť voči stresu, čo len potvrdzuje, aké je pozitívne nastavenie v mysli dôležité.

Smiech

Nie je to to isté, ale s pozitívnymi myšlienkami trochu súvisí dobrá nálada a s tou zas smiech, ktorý je druhým kľúčom k dlhovekosti. Veď sa aj hovorí, že smiech je liek. Ak neviete nájsť nič, čo by vás pobavilo, obklopujte sa takto nastavenými ľuďmi. Smiech majú totiž na starosti zrkadlové neuróny, to znamená, že ak je vo vašej prítomnosti niekto s dobrou náladou, jednoducho ho vaše neuróny okopírujú.

Mozog

Častou obavou zo staroby je, aby človeku aj vo vyššom veku súžila hlava. A práve preto treba mozog a pamäť precvičovať. Lekári odporúčajú lúštiť krížovky, veľa čítať, prípadne hrať logické hry. Vedci potvrdili, že svieža myseľ je tiež jedným z aspektov, prečo sa niektorí ľudia dožívajú viac rokov ako zvyšok populácie.

Sebaláska

Tento bod je mimoriadne dôležitý. Ľudia, ktorí žijú výrazne dlhšie než ostatní, prežili život podľa seba. Nie podľa druhých. Preto je tajným kľúčom počúvať sa, ako niektoré veci cítite. Nemusíte nikomu ulahodiť, hlavné je, že nejdete proti svojim názorom a presvedčeniam. Keby ste sa obetovali voči iným, sami by ste spokojnosť a zadosťučinenie necítili, takže by sa automaticky vylučoval prvý bod, a to pozitívne nastavenie.

Telo

Šťastné myšlienky nie sú však všetko, čo na dosiahnutie stovky človek potrebuje. Vydržať musí aj telesná schránka, a tak by ste sa mali o seba starať už vopred. Nejde len o pravidelný pohyb, ale aj o to, ako sa stravujete a aký máte životný štýl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok