Stredozemné more sa výrazne otepľuje. Fauna a flóra sú obeťami podmorského požiaru

TA3 ČTK
30.7.2022 10:43

V Stredozemnom mori je tento rok obzvlášť horúco, teplota vody pri pobreží Španielska, Talianska a Francúzska je až 6,5 stupňa Celzia nad normálom. Morské koraly aj rastliny kvôli tomu vo veľkom vymierajú, čo ryby a kôrovce núti k migrácii. Vedci sa dokonca obávajú, že by extrémne horúco mohlo mať nezvratné následky pre podmorský život, píše francúzsky denník Le Monde.

Stredozemné more sa výrazne otepľuje. Fauna a flóra sú obeťami podmorského požiaru
TASR/Georgia Tech

More medzi Európou a Afrikou vykazuje "veľmi významné teplotné anomálie" už od mája, viac ako 70 dní v rade, upozorňuje Samuel Somot, špecialista na vlny horúčav z francúzskej meteorologickej služby Météo-France.

Najhoršia situácia je na francúzskom Azúrovom pobreží, okolo Baleárskych ostrovov, Korziky, Sardínie a pozdĺž talianskeho pobrežia. Naopak relatívne ušetrené tento rok zostalo pobrežie na severe Afriky, v Grécku a v Egypte je tento rok dokonca chladnejšie more ako obvykle.

Pri Marseille máva more v tomto čase okolo 21,5 stupňa Celzia, tento rok je tam 28 stupňov Celzia. Pri korzickom meste Bastia opakovane namerali teplotu vody okolo 30 stupňov Celzia. Od roku 1993 stúpla teplota Stredozemného mora prakticky o jeden stupeň Celzia, vyplýva z údajov európskeho systému Copernicus.

"Tieto morské vlny horúčav vznikajú, keď sú dlhodobo vysoké teploty, stabilné podmienky, jasné nebo bez mrakov a mierny vietor. Voda na povrchu mora je nehybná a studená voda z hlbín nemá šancu dostať sa na povrch. Tým veľmi trpia koraly, kôrovce aj ryby," vysvetľuje Rubén del Campo, hovorca španielskej Národnej meteorologickej agentúry.

Vlny morských horúčav už budú normou

More obvykle funguje ako regulátor okolitej teploty, v zime voda vzduch otepľuje, v lete naopak ochladzuje. Táto jeho funkcia ale tento rok v lete prestáva fungovať, najmä počas letných nocí, varuje del Campo.

"Aktuálne dianie v západnom Stredomorí patrí medzi najviac výnimočné za posledné roky. Možno to vysvetliť tým, že z tropickej Afriky postupne prichádzajú dve anticyklóny, ktoré prinášajú veľmi horúce vetry, ktoré ohrievajú atmosféru a pri bezvetrí potom zvyšujú teplotu mora. Zvýšenie početnosti týchto vĺn horúčav však súvisí s globálnym otepľovaním," hovorí Ronan McAdam, výskumný pracovník v Euro-stredomorskom centre pre zmenu klímy v talianskej Bologni.

Pre veľkú časť podmorskej fauny a flóry sú súčasné teploty vody predzvesťou vyhynutia. Podľa štúdie uskutočnenej v 11 krajinách okolo Stredozemného mora v rokoch 2015 až 2019, ktorej výsledky začiatkom júla zverejnil časopis Global Change Biology, dochádza k "masívnemu úhynu" približne 50 druhov od Gibraltárskeho prielivu až po Blízky východ. Vlny morských horúčav teraz budú skôr normou, než výnimkou, uvádza štúdia.

Prvými obeťami stále sa zrýchľujúcich dopadov globálneho otepľovania sú kolónie koralov a posidonií, zelených tráv rastúcich na piesočnom morskom dne. Tieto rastliny slúžia ako útočisko pred predátormi pre mladé ryby a tiež pohltili 11 až 42 percent oxidu uhličitého, ktorý ľudia vyprodukovali od priemyselnej revolúcie, píše Le Monde s odkazom na údaje Svetového fondu na ochranu prírody.

Komplexná premena podmorskej fauny

Morské horúčavy ohrozujú aj ďalšie tvory, ktoré sú piliermi pre podmorský život ďalších organizmov. Teplo teraz dopadá aj na kyjovku šupinatú (pinna nobilis), ktorá filtruje nečistoty rozpustené vo vode a slúži ako biotop pre približne 150 druhov. David Diaz, výskumný pracovník Španielskeho oceánografického inštitútu v Palma de Mallorca, prirovnáva dianie v mori k "podvodným požiarom, pri ktorých fauna a flóra umiera, ako by bola vypálená". Koraly a posidonie doteraz tvorili mestá, teraz sa ale zmrskávajú na dediny a nútia tak živočíchy, ktoré sú toho schopné, k odchodu.

WWF už pred rokom varoval pred "tropikalizáciou" Stredomoria, kde otepľovanie postupuje o 20 percent rýchlejšie ako v iných moriach a oceánoch. So stúpajúcou teplotou do mora prichádzajú nové druhy živočíchov, ktoré decimujú pôvodnú vegetáciu. Vedci ich zatiaľ zaznamenali takmer 1000, z toho 126 rýb. Nové druhy rýb, ktoré tu predtým nežili, sa živia larvami pôvodných rýb a kôrovcov. Dochádza tak ku komplexnej premene podmorskej fauny Stredozemia.

Všetci vedci sa prinajmenšom v jednom zhodujú: súčasná revolúcia v Stredozemnom mori sa vymkla kontrole, uzatvára Le Monde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok