ONLINE: Ukrajina stále čaká na rozvoz obilia, Doneck pripravujú na evakuáciu

TA3 TASR ČTK
30.7.2022 07:23

Už tretí deň sa čaká signál, že ukrajinské lode môžu obilie začať bezpečne vyvážať do sveta. "Máme už pripravené dva prístavy. Čornomorsk a Odesu. Do konca týždňa by mal začať fungovať Pivděnyj," uviedol Kubrakov. Ukrajinská vláda rozhodla o povinnej evakuácii obyvateľov z Doneckej oblasti, prípravy na ňu už začali. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:45 Ukrajinská vláda rozhodla o povinnej evakuácii obyvateľov z Doneckej oblasti, prípravy na ňu už začali. Vláda zaistí logistiku a všetko uhradí, ľudí ale žiada o súčinnosť. V pravidelnom nočnom prejave to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

21:17 Kvôli neustálym výbuchom a bombardovaniu na stovkách miest horí ešte nezberaná úroda. Silá v ukrajinských prístavoch sú už pritom zaplnené čiastočne aj minuloročnou produkciou. 

Už tretí deň sa čaká signál, že ukrajinské lode môžu obilie začať bezpečne vyvážať do sveta. "Máme už pripravené dva prístavy. Čornomorsk a Odesu. Do konca týždňa by mal začať fungovať Pivděnyj," uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

20:16 Ukrajina pred začiatkom vykurovacej sezóny vyhlási povinnú evakuáciu obyvateľov z neokupovaných častí Doneckej oblasti. Podľa agentúry Unian to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. 

18:40 Ukrajina pred začiatkom vykurovacej sezóny vyhlási povinnú evakuáciu obyvateľov z neokupovaných častí Doneckej oblasti. Podľa agentúry Unian to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. "V Doneckej oblasti úplne chýba plyn, opravili sme všetky plynovody, ktoré sa dali opraviť, ale bohužiaľ nepriateľ znova a znova ničí všetko, čo by mohlo ľuďom v zime dodať teplo," vyhlásila Vereščuková, podľa ktorej v oblasti nie sú ani spoľahlivé dodávky elektriny.

18:03 Ukrajinskí predstavitelia dnes odsúdili výzvu ruskej ambasády na obesenie bojovníkov ukrajinského pluku Azov, informovala agentúra AFP. Kyjev tak reagoval na príspevok ruského veľvyslanectva v Londýne, ktoré na Twitteri vyzývalo k ponižujúcej smrti ukrajinských zajatcov.

17:24 Rusko v sobotu oznámilo, že zakazuje na svoje územie vstup 32 novozélandským predstaviteľom a novinárom. Ide o reakciu na obdobné opatrenie, ktoré prijal v rámci odpovede na ruskú inváziu na Ukrajinu Nový Zéland. Informuje agentúra AFP. 

16:21 Lotyšsko neočakáva, že by rozhodnutie Gazpromu prerušiť tok zemného plynu malo zásadný vplyv na krajinu. Gazprom vysvetlil zastavenie dodávok porušením podmienok pre odber, teda neplatením v rubľoch, ako Rusko požaduje.

15:58 Libanonská prokuratúra nariadila v sobotu zadržanie sýrskej lode, ktorá je podľa tamojšieho ukrajinského veľvyslanectva naložená kradnutým ukrajinským obilím. Informuje agentúra AFP.

14:13 Počet obetí piatkového ostreľovania v juhukrajinskom meste Mykolajiv vzrástol na sedem. Podľa miestnych úradov strela dopadla pri zastávke mestskej hromadnej dopravy. Piatkové informácie hovorili o piatich mŕtvych. Podľa starostu muselo ošetrenie vyhľadať 19 ľudí.

12:56 Ukrajinské letectvo ohlásilo zničenie ruského bojového lietadla Su-25 nad Doneckou oblasťou. O zostrelení lietadla informovala Ukrajinská pravda. Ranné hlásenie ukrajinského generálnom štábe sa o zničení nepriateľského Su-25 nezmieňuje.

11:49 Šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore na Twitteri uviedol, že Rusku pri jeho útoku na Ukrajinu "dochádza dych". Reagoval tak na skoršiu poznámku britského ministerstva obrany, ktoré popísalo ruskú vládu ako "stále zúfalejšiu.

11:16 Kyjev zhromažďuje dôkazy o tom, že útok na väznicu v okupovanej obci Olenivka podnikli sami Rusi.

10:39 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3 470 osôb z Ukrajiny. Z toho bolo 721 mužov, 2 053 žien a 696 detí. O dočasné útočisko požiadalo 147 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 542 osôb.

9:50 Ruská spoločnosť Gazprom ráno pozastavila dodávky zemného plynu do Lotyšska. Na komunikačnej sieti Telegram firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmienky na odber suroviny. V piatok lotyšská plynárenská spoločnosť Latvijas Gaze uviedla, že za plyn odoberaný z Ruska platí v eurách namiesto rubľov, ako teraz požaduje Rusko.

9:49 Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že najaktívnejšie boje sa ďalej vedú na východe Ukrajiny. Ruskí vojaci sa snažia vykonávať útočné operácie z rôznych smerov, ale neúspešne, konštatoval štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí. Ruské ostreľovanie je hlásené okrem iného v smere na Bachmut, Slovjansk a Avdijivku.

9:45 Generálny štáb Ukrajiny zverejnil indikatívny odhad ruských strát od začiatku vojny.

9:24 Podľa serveru Ukrajinska pravda sa počas sobotného rána rozozneli sirény varujúce pred leteckým útokom vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

9:10 Rusko v noci ostreľovalo východoukrajinský Charkov. "Rakety boli vypálené okolo tretej hodiny rannej. Zasiahli Slobidskú štvrť a budovu vzdelávacieho zariadenia. Vypukol tam požiar," uviedol na sociálnej sieti Telegram starosta mesta Ihor Terechov.

8:30 Ruský energetický koncern Gazprom sa sťažoval na pretrvávajúce problémy s plynovou turbínou, ktorá je podľa jeho tvrdení zásadná pre obnovu pravidelných dodávok zemného plynu do Nemecka. V piatok večer o tom informovala tlačová agentúra DPA.

8:28 Ruské jednotky pravdepodobne postavili v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny dva provizórne mosty a spustili na rieke Dnipro prevádzku. Britské ministerstvo obrany vraví, že sa tým snažia kompenzovať stratu troch kľúčových mostov, ktoré zničila ukrajinská armáda.

7:59 Podľa informácií britskej rozviedky pripravujú Rusi v okupovaných častiach južnej Ukrajiny referendá o pripojení k Ruskej federácii.

7:47 Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v piatok vyhlásila, že už nemôžu byť žiadne pochybnosti o tom, že Rusko má v úmysle rozobrať Ukrajinu a "úplne ju vymazať z mapy sveta".

7:31 Železničná doprava do Chersonu cez rieku Dneper bola prerušená, uviedlo južné velenie ukrajinskej armády. Môže to ďalej izolovať ruské sily západne od rieky od zásobovania na okupovanom Kryme a na okupovanom východe Ukrajiny.

7:30 Prezident Ukrajiny a veľvyslanci krajín G7 sa v piatok stretli v Odese. Účelom návštevy bola kontrola spustenia koridoru obilia.

7:27 Agentúra S&P Global Ratings znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny na stupeň CC. Poukázala pritom na nedávny krok vlády, ktorá oznámila, že kvôli vojne požiada zahraničných držiteľov svojich štátnych dlhopisov o dvojročný odklad splátok. Ukrajina sa tak podľa hodnotenia S&P nachádza len tesne nad úrovňou platobnej neschopnosti, upozornila agentúra Bloomberg.

7:23 Ukrajinská armáda v sobotu oznámila, že v bojoch v Chersonskej oblasti zabila desiatky ruských vojakov a zničila dva muničné sklady. Informácie nie je možné overiť, zdôraznila agentúra Reuters.

7:15 Po smrti desiatok ukrajinských väzňov vo väzení Olenivka by malo byť jasne právne uznané, že Rusko je štátnym sponzorom terorizmu, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Obraciam sa predovšetkým na Spojené štáty americké. Je potrebné prijať rozhodnutie, a to hneď," povedal Zelenskyj.

7:07 Hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby vyhlásil, že USA veľmi skoro oznámia ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine. Podrobnosti ale neuviedol. Kirbyho vyjadrenie spomína Jevropejskaja pravda.

7:04 Monitorovacia misia OSN pre ľudské práva je "šokovaná" videom, ktoré sa objavilo okrem iného na sociálnych sieťach, a ktoré podľa všetkého zachytáva kastráciu a zabitie ukrajinského zajatca príslušníkom ruskej armády. Misia vyzýva "všetky strany", aby sa vyvarovali mučeniu a zabíjaniu vojnových zajatcov. O vyjadrení misie informujú ukrajinské médiá.

7:00 Aktuálnu situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok