ONLINE: Nemecko dodá Ukrajine tanky Biber, Rusko poprelo kradnutie obilia

TA3 TASR ČTK
29.7.2022 06:45

Nemecko dodá ukrajinskej armáde 16 mostných tankov typu Biber, ktoré jej uľahčia prekonávanie riek, priekop a ďalších prekážok. Rusko a turecká obchodná spoločnosť dnes popreli správu, podľa ktorej v Tripolise zakotvila loď s obilím, ktoré Rusko ukradlo na okupovanej Ukrajine. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:27 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas prvého známeho rozhovoru so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom od začiatku invázie Ruska na Ukrajine "dôrazne odporučil" Spojeným štátom, aby sa vrátili k "tichej diplomacii" týkajúcej sa prípadnej výmeny väzňov, a "bez špekulatívnej informačnej vaty". V piatok vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala americká televízia CNN. 

22:15 Desať lodí naložených obilím je pripravených opustiť ukrajinské prístavy.

22:03 Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v auguste navštívi Juhoafrickú republiku, Konžskú demokratickú republiku a Rwandu, oznámilo v piatok americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa agentúry AFP sa bude snažiť vyvážiť diplomatickú ofenzívu svojho ruského náprotivka Sergeja Lavrova, ktorý je v súčasnosti na africkom turné 

20:27 Americké ministerstvo financií uvalilo v piatok sankcie na dvoch Rusov a na nich napojené štyri organizácie, ktoré obvinili z podporovania Kremľa v jeho destabilizačných operáciách, vrátane zasahovania do volieb v USA aj na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters. 

19:54 Dvaja Američania, ktorí bojovali na Ukrajine na strane Kyjeva a padli ešte v júni do ruského zajatia, už nie sú držaní na samotke, ale delia sa spolu o väzenskú celu. Informovala o tom v piatok rodina jedného z nich. Informuje agentúra AP, pripomínajúca, že podľa všetkého ide o vôbec prvých Američanov, ktorých zajali v bojoch na Ukrajine. 

19:17 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v piatok telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Išlo o ich prvý kontakt od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára. 

19:00 Počet obetí ruského ostreľovania Kramatorska stúpol na dve.

18:58 Ukrajinská vláda v piatok vymenovala bývalého veľvyslanca v Prahe Jevhena Perebyjnisa za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Interfax-Ukrajina, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie predstaviteľa kabinetu vo Verchovnej rade Tarasa Meľnyčuka. 

17:36 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok telefonoval s najvyšším čínskym predstaviteľom Si Ťin-pchingom, pričom hlavnou témou rozhovoru bola vojna na Ukrajine. Duda po telefonáte napísal na sociálnej sieti Twitter, že s výsledkom rozhovoru je "veľmi spokojný"

16:28 Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec oznámil, že upozornil generálnu prokuratúru na video zachytávajúce mučenie zajatého ukrajinského vojaka ruskými vojakmi. Chystá sa kvôli vojnovému zločinu tiež obrátiť na OSN, Európsky výbor proti mučeniu pri Rade Európy a Medzinárodný výbor Červeného kríža, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

16:15 Nemecko dodá ukrajinskej armáde 16 mostných tankov typu Biber, ktoré jej uľahčia prekonávanie riek, priekop a ďalších prekážok. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo obrany, informuje denník The Guardian. 

15:21 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková dúfa v skoré uzavretie kompenzačnej dohody s Gréckom, ktorej výsledkom bude dodanie až 100 gréckych obrnených transportérov BMP-1 sovietskej výroby na Ukrajinu. Podobne ako v prípade Česka Nemecko navrhlo, že gréckej armáde ako kompenzáciu daruje obrnené transportéry Marder (Kuna).

15:08 Ministerstvo obrany Severného Macedónska potvrdilo presun tankov T-72 na Ukrajinu.

14:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v piatok prístav Čornomorsk na juhu Ukrajiny, aby dohliadol na naloženie prvej lode ukrajinským obilím určeným na vývoz. Oznámila to jeho kancelária. Informuje agentúra AFP. 

14:21 Nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov dnes vyhlásil, že presný dátum odchodu Ruska z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bude závisieť od jej technického stavu. Informovali o tom agentúry Interfax a TASS. 

14:18 Server Ukrajinska pravda v piatok s odvolaním sa na chersonskú oblastnú políciu napísal, že ruská armáda ukradla zakotvenú osobnú loď a používa ju teraz na prekonávanie Dnepra v oblasti poškodeného Antonivského mosta.

14:10 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa na rokovaniach v Paríži dohodli, že budú pracovať "na zmiernení následkov" vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Elyzejský palác, o čom informuje agentúra AFP. 

13:53 Rusko a turecká obchodná spoločnosť dnes popreli správu, podľa ktorej v libanonskom Tripolise zakotvila loď s obilím, ktoré Rusko ukradlo na okupovanej Ukrajine. O údajne kradnutom obilii na sýrskej lodi v libanonskom prístave informovalo vo štvrtok ukrajinské veľvyslanectvo v Bejrúte.

13:19 Nemecká armáda dodá Ukrajine 16 mostných tankov typu Biber (Bobr), ktoré sú schopné položiť provizórny most cez priekopy alebo rieky široké až 20 metrov. Prvých šesť vozidiel dostane Ukrajina na jeseň, ďalších desať budúci rok, uviedlo dnes ministerstvo obrany podľa agentúry DPA. 

13:10 Ukrajina je podľa prezidenta Volodymyra Zelenského pripravená začať dodávky obilia z čiernomorských prístavov, čaká na signál od Turecka a OSN, že má s vývozom tejto kľúčovej komodity začať. Zelenskyj to vyhlásil pri svojej dnešnej návšteve prístavu Čornomorsk, kde sa bol pozrieť na prípravy na obnovenie dodávok.

13:05 Bielorusko v piatok odvolalo svojho veľvyslanca v Británii ako reakciu na "nevraživé a nepriateľské" akcie Londýna. Informuje agentúra Reuters. 

12:48 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že čoskoro požiada o presný čas na telefonát so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Témou ich prvého spoločného telefonického rozhovoru od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu má byť výmena väzňov. Informuje agentúra Reuters.

12:36 Odvolací súd v Kyjeve zmiernil trest Rusovi Vadimu Šišimarinovi uložený za vojnové zločiny, ktorých sa dopustil za ruskej invázie na Ukrajinu. Miesto doživotia má vo väzení stráviť 15 rokov, informuje ruskojazyčná služba BBC. 

12:18 Päť mŕtvych a sedem ranených si vyžiadal v piatok ruský útok na ťažkými zbraňami ostreľované ukrajinské mesto Mykolajiv, ležiace neďaleko frontovej línie. Oznámil to gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Informuje agentúra AFP. 

12:02 Logistická firma DHL sa od 1. septembra stiahne zo všetkých vnútroštátnych prepravných služieb v Rusku, uviedla v piatok spoločnosť a obvinila z toho technické problémy s IT systémami a infraštruktúrou, prevádzkové problémy a právne obmedzenia.

11:27 Veľvyslanci krajín G7 a Turecka prišli do Odesy, aby zdôraznili odhodu, ktorá umožní obnovenie vývozu ukrajinského obilia. "Moji kolegovia veľvyslanci z G7 a ja sme spolu s Tureckom v Odese, aby sme znovu zdôraznili dôležitosť dohody uzavretej OSN, ktorá umožňuje odosielanie potravín z Ukrajiny. Rusko musí dohodu rešpektovať," napísala britská veľvyslankyňa Melinda Simmonsová.

10:47 Spojené štáty a ďalších 37 krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vytvoria misiu expertov, ktorí posúdia situáciu v oblasti ľudských práv v Rusku. Oznámil to vo štvrtok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Informuje agentúra Reuters. 

10:11 Predstavitelia samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) tvrdia, že ukrajinská armáda ostreľovala územie, ktoré na východe krajiny ovládajú, a zasiahla pritom väznicu v obci Olenivka. Pri útoku podľa nich zomrelo 40 ukrajinských zajatcov a ďalších 130 utrpelo zranenie.

10:05 Podľa starostu Mykolajiva sú po dopoludňajších ruských útokoch na mesto hlásené obete na životoch. Okupanti strieľali na jednu z mykolajivských štvrtí kazetovou muníciou, uviedol server The Kyiv Independent.

9:22 Kyjev za päť mesiacov vojny s Ruskom zaznamenal rekordný počet sobášov, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Od 24. februára, kedy ruské vojská zaútočili, do 23. júla bolo v hlavnom meste uzavretých 9120 sobášov, vyplýva zo štatistík ukrajinského ministerstva spravodlivosti.

8:28 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

7:49 Britská vojenská rozviedka v piatok uviedla, že sa výrazne zmenila rola ruskej súkromnej Wagnerovej armády. Po roku 2015 sa typicky podieľala len na misiách, ktoré nemali nič spoločné s veľkými operáciami ruskej armády, neskrývanými pred verejnosťou. Teraz ale na Ukrajine dostala na starosť určité úseky frontu rovnako ako regulárne jednotky.

7:27 Ukrajinskí vojaci prichádzajú na liečenie do Poľska. Druhá skupina 29 zranených ukrajinských vojakov prišla do Poľska, aby sa liečila v nemocniciach v Krakove a Katoviciach. Predtým Poľsko prijalo 31 zranených vojakov do nemocníc v Lubline, Varšave, Otwocku a Lodži, uviedol server The Kyiv Independent.

6:58 Sýrska loď naložená obilím z Ukrajiny zakotvila v libanonskom prístavnom meste Tripolis, oznámili vo štvrtok večer ukrajinské zdroje. Informujú agentúry DPA a Reuters. 

6:56 Olena Zelenská, prvá dáma Ukrajiny, sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu dostala do centra pozornosti a stále častejšie as väčším dosahom zasahuje do diplomatických a mediálnych záležitostí krajiny. 

Po júlovej ceste po USA, pri ktorej predniesla ako prvá zahraničná prvá dáma prejav v Kongrese a stretla sa s Joe a Jill Bidenovými, sa 44-ročná scenáristka objavila na obálke módneho časopisu Vogue, uviedla španielska verzia BBC. 

6:38 Ruské sily sa na východe Ukrajiny snažia využiť drobné územné zisky z posledných dní a tlačia sa v smere na mesto Bachmut, uviedol vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). "Zostáva nepravdepodobné, že by ruské sily zabrali samotný Bachmut, napriek pokračujúcemu postupu v tomto smere," uviedol ISW.

6:35 Estónsko sa chystá znemožniť ruským občanom získanie dočasného povolenia na pobyt, ako aj víz na štúdium v tejto pobaltskej krajine. Oznámil to vo štvrtok estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu, informuje denník The Guardian. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svet, aby priamo označil Rusko za štátneho podporovateľa terorizmu. Nikto na svete neinvestoval do terorizmu viac, než Rusko, povedal Zelenskyj vo videoposolstve v noci na piatok. Informuje agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok