Obama dosiahol svoje, bohatí Američania budú platiť viac

SITA, TA3
2.1.2013 07:04

Americký Kongres v utorok schválil zvýšenie daní, ktoré sa bude týkať iba najbohatších domácností. Informovala o tom agentúra Reuters. Zákonodarcovia urobili tento neobvyklý krok preto, aby zabránili prepadu krajiny do hlbokej finančnej krízy a recesie.

Výnimočná novoročná schôdza

Splnili tým tiež predvolebný sľub prezidenta Obamu zvýšiť dane pre najviac zarábajúcich. Legislatívu už predtým na výnimočnej novoročnej schôdzi schválil Senát, horná komora amerického parlamentu.

Zákonodarcovia spolu niekoľko týždňov tvrdo bojovali v snahe nájsť cestu, ako zabrániť plošnému zvýšeniu daní a rozpočtovým škrtom v celkovej hodnote 600 mld. USD, prezývaným "fiškálny útes".

USA technicky cez "útes" už prepadli, keďže jeho opatrenia vstúpili do platnosti o polnoci 1. januára, plán schválený v utorok sa však bude antidatovať, doplnila agentúra Reuters. Dane sa podľa najnovšieho rozhodnutia zvýšia iba pre jednotlivcov, ktorí zarábajú viac ako 400 tis. USD ročne a rodiny s ročným príjmom nad 450 tis., čo je približne 1 % populácie.

Republikáni nesúhlasili

Mnohí Republikáni so zvýšením daní nesúhlasili a požadovali tvrdšie rozpočtové škrty. Zdá sa však, že si uvedomili, ako by prepad cez fiškálny útes poškodil americkú ekonomiku, keď sa v stredu do práce vrátia finančné trhy a federálne úrady.

Prieskumov verejnej mienky tiež ukazovali, že ak by sa dohoda nepodarila a prišlo by k zvýšeniu daní celoplošne, Američania by z toho vinili najmä Republikánov.

O fiškálnom útese hovoril analytik X-Trade Brokers Kamil Boros

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok