Chávez na kubánskej klinike bojuje o život

TA3, SITA, TASR
2.1.2013 11:55

Umelý spánok a slabé prejavy života. Takto vraj vyzerá zdravotný stav venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Píšu o tom španielske noviny ABC. Neoverené správy hovoria, že ak ho odpoja od prístrojov, môže to znamenať smrť.

Venezuelský prezident je podľa viceprezidenta Nicolasa Madura pri vedomí a vie, že jeho stav je po nedávnej operácii v Havane komplikovaný.

Pravicovú opozíciu Maduro obvinil zo šírenia klamstiev o prezidentovom zdravotnom stave, pričom poprel, že jeho život je v momentálnom ohrození. "Plne si uvedomuje, aký je jeho pooperačný stav zložitý," vyhlásil Maduro v Havane, kde je 58-ročný prezident hospitalizovaný.

Podrobnosti o Chávezovom zdravotnom stave nešpecifikoval. Caracas odvolal novoročné oslavy spolu s plánovaným koncertom z dôvodu zhoršenia stavu Cháveza. Maduro v tejto súvislosti poznamenal, že prezident chce Venezuelčanov pravdivo informovať, "bez ohľadu na okolnosti".

Chávez sa pomaly zotavuje z decembrovej operácie, ktorú sám označil za "nevyhnutnú". Niektoré médiá priniesli správy, že Chávezom stav sa rapídne zhoršil. Išlo už o v poradí štvrtú operáciu, ktorú ľavicový líder absolvoval od objavenia rakoviny v panvovej oblasti v júni 2011. Všetkej liečbe sa podrobil na Kube.

V júni 2012 verejne ohlásil svoje kompletné uzdravenie ako aj plán kandidovať na prezidenta v októbrových voľbách, v ktorých opäť zvíťazil. V čase choroby Cháveza zastupuje viceprezident Maduro, pričom zloženie novej prezidentskej prísahy je na pláne 10. januára. Ak však odstúpi z funkcie alebo zomrie, nové prezidentské voľby sa musia konať do 30 dní.

Témy: Kuba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok