Nehammer je terčom kritiky. Rakúšanom prekáža, že kancelár prijme Orbána

TA3 TASR
28.7.2022 12:01

Rakúsky kancelár Karl Nehammer má vo štvrtok vo Viedni prijať maďarského premiéra Viktora Orbána, čo vyvolalo vlnu odporu na Twitteri i v rakúskych médiách. Podľa nich kancelár robí veľkú zahraničnopolitickú chybu, keď päť dní po Orbánovom kontroverznom prejave v Sedmohradsku prijíma maďarského premiéra, píše internetové vydanie denníka Népszava. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Nehammer je terčom kritiky. Rakúšanom prekáža, že kancelár prijme Orbána
Twitter/CNN International PR

Čoraz viac politických osobností a médií upozorňuje rakúskeho kancelára, že jeho povinnosťou je dištancovať sa od predsedu maďarskej vlády, píše denník. Ako príklad citovala Népszava stredajší článok hospodárskeho magazínu Profil. "Nehammer by mohol Orbánovi v úvode položiť jednoduchú otázku: Milý Viktor, čo je to, čo vás vlastne drží ešte v Európskej únii?" uvádza sa v ňom. Magazín pripomenul, že maďarský premiér roky nadáva na Brusel.

Denník Die Presse v pondelok podotkol, že viedenská návšteva Orbána pre jeho kontroverzné vyjadrenia vyvinie tlak na Nehammera. Z prejavu maďarského premiéra vyzdvihol jeho slová o tom, že úlohou Európskej únie nie je postaviť sa na stranu Rusov či Ukrajincov, ale medzi nich, a pripomenul aj Orbánovu kritiku sankcií voči Rusku.

Rakúski Zelení, ktorí sú v koalícii s Rakúskou ľudovou stranou, očakávajú od Nehammera, že schôdzku využije na zdôraznenie dôležitosti európskej jednoty v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine, povedali pre Die Press zdroje zo strany Zelených. Podľa nich spochybnenie sankcií neprospieva postoju k Rusku, napriek tomu by bolo potrebné hľadať dialóg s Orbánom, v ktorom by sa malo hovoriť práve o týchto otázkach, tvrdia Zelení.

Orbán sa v sobotňajšom prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad okrem rusko-ukrajinskej vojny dotkol aj otázky miešania rás, ktorá takisto vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. "Nie sme zmiešaná rasa a nechceme sa stať miešanou rasou," vyhlásil okrem iného Orbán, varujúc pred miešaním Európanov s Neeurópanmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok