Menštruácia vplýva na výkon tenistiek. Kaščák hovorí, ako je to s posúvaním cyklu

ta3/Henrieta Mihalková
13.8.2022 06:00

Odďaľovanie menštruácie nie je v lete ničím výnimočným, väčšine žien s tým pomôže hormonálna antikoncepcia. O posúvaní cyklu sa veľa hovorilo aj v súvislosti s uplynulým turnajom Wimbledon. Ozvali sa tenistky, ktoré pocítili, že im menštruácia uberá na výkone. Stres prežívajú aj z povinného bieleho oblečenia. Ako dlho je odďaľovanie menštruácie ešte zdravé a aké sú možnosti? Na otázky odpovedal primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Trenčíne Peter Kaščák.

Menštruácia vplýva na výkon tenistiek. Kaščák hovorí, ako je to s posúvaním cyklu
Profimedia

Wimbledon sa ako jediný z grandslamových turnajov hráva na tráve. Biela farba je súčasťou prestížneho turnaja od jeho začiatkov, ktoré siahajú do 19. storočia. Podstatou bieleho dress code bolo sprvu prekryť spotené fľaky na oblečení. Proti povinnej bielej sa už minulosti ozvalo viacero tenistov. Prísny wimbledonský dress code sa dostal pod paľbu kritiky aj nedávno. Stalo sa tak, keď austrálska tenisová hviezda Daria "Dasha" Savilleová vyhlásila, že si musela kvôli turnaju posunúť začiatok menštruácie, pretože má stres z bieleho oblečenia, píše britský denník Daily Mail.

Dress code na Wimbledone

Dress code, teda pravidlá obliekania sa a obúvania na určitú príležitosť, má korene v 70. rokoch 19. storočia. V poslednom období je ešte prísnejším. Hráči All-England Club "musia byť oblečení vo vhodnom tenisovom odeve, ktorý je takmer celý biely... Biela nezahŕňa sivo-bielu alebo krémovú," uvádza sa v oficiálnych pravidlách wimbledonského oblečenia a vybavenia. Biely musí byť nielen tenisový úbor, ale aj šortky, sukne či tepláky. Čiapky, čelenky, šatky, náramky a ponožky musia byť počas turnaja Wimbledon rovnako v bielej. Platí to aj pre topánky, podrážky a šnúrky, uvádza denník. Biela musí byť aj spodná bielizeň, ktorá je alebo môže byť viditeľná počas turnaja. Obsahovať môže maximálne jeden farebný lem, ktorý nie je širší ako jeden centimeter.

Daria Savilleová je fanynkou dress code, no rovnako ako iné hráčky priznala, že je stresujúce ho dodržiavať. Monica Puigová, ktorá odišla na tenisový dôchodok, so Savilleovou súhlasí a vyzýva na diskusiu. "Určite je to niečo, čo ovplyvňuje športovkyne! Konečne sa to dostane do pozornosti všetkých," napísala na Twitteri v odpovedi na príspevok, ktorý hovoril, že menštruácia je často faktorom, ktorý ovplyvňuje výsledok najlepšie nasadených žien. Nehovoriac o strese z bieleho oblečenia na Wimbledone.

Savillovej ovplyvnila menštruácia hru počas úplne prvého Australian Open v roku 2013, keď prehrala s Lesiou Tsurenko. Krvácať začala uprostred zápasu, počas ktorého majú dovolené ísť na toaletu len dvakrát. "Vďaka Bohu, že som mala rozhodkyňu. Vysvetlila som jej, čo sa dialo a potom som čakala, kým mi niekto prinesie tampón, pretože som žiadny nemala. V ten deň bolo 38 stupňov Celzia. Povedala som si, že byť dievčaťom je niekedy fakt nanič." Tenistky podľa nej často riešia posunutie krvácania tabletkami.

Odďaľovanie tabletkami

Menštruačný cyklus si tabletkami posúvajú nielen športovkyne. Ženy si často odďaľujú menštruáciu v dovolenkovom období alebo pred svadbami. Ako pre ta3 uviedol primár trenčianskej pôrodnice Peter Kaščák, z odborného hľadiska posun menštruácie u zdravej ženy nie je problém. Ženám by sme v tomto prípade mali vyhovieť, iná reálna možnosť ako užitie tabletiek podľa neho neexistuje.

"Laický názor, že pravidelné mesačné krvácanie je u ženy nutné, lebo sa jej organizmus "čistí a zbavuje nežiaducich látok" je prekonaný. V odbornej verejnosti je dávno dokázané, že žena nemusí menštruovať každý mesiac, aby bola zdravá," uviedol Kaščák. Názor na to, aké je maximum v prípade posúvanie krvácania, sa podľa neho vyvíja. "Ak žena preferuje tzv. dlhé cykly, v súčasnosti sa väčšinou odporúča ako horná hranica užívanie hormonálnych preparátov (antikoncepcie) v trojmesačných cykloch. Žena teda v tomto prípade krváca 4x ročne," vysvetlil.

Na Slovensku ženy najčastejšie používajú preparát Norethisteron. Podľa odborníka však nie je vhodný na pravidelné používanie, ale skôr zriedkavé, napríklad v dovolenkovom období. Pri pravidelnom alebo opakovanom odďaľovaní je vhodnejšia hormonálna antikoncepcia. "Dlhodobé užívanie antikoncepcie môže všeobecne viesť k istému "útlmu" vlastnej hormonálnej osi, takže po vysadení dlhodobo užívanej antikoncepcie môže istú dobu trvať, kým sa pravidelný menštruačný cyklus obnoví. Ak však žena vysadí dlhodobo užívanú antikoncepciu pred nástupom prirodzeného prechodu, o menštruáciu nepríde a pravidelný cyklus sa obnoví. Samozrejme vtedy, pokiaľ mala žena normálny cyklus pred jej užívaním," ozrejmil primár. 

Posun menštruácie sa väčšinou u zdravých žien neprejavuje negatívnymi príznakmi ako sú zmeny nálady, vyrážky, bolesti brucha či prsníkov. "Keďže sa však používajú hormonálne preparáty - vo väčšine prípadov antikoncepcia - individuálna reakcia môže byť rôzna. Každá žena totiž inak toleruje konkrétny preparát. Jednorazový a zriedkavý posun menštruácie však väčšinou negatívnu reakciu nevyvolá," vysvetlil Kaščák. 

Prešla si tým aj Steffi Grafová

Prešla si tým aj dvadsaťdvanásobná grandslamová víťazka Steffi Grafová, keď v roku 1989 prehrala na French Open s vtedy 17-ročnou Arantxou Sánchezovou Vicariovou. Grafovej začalo byť zle po tom, ako zjedla niečo, čo opísala ako "zlú pizzu". Počas turnaja bola viditeľná bledá a slabá a schudla aj niekoľko kilogramov. Počas finále musela rýchlo odísť z kurtu, pretože začala krvácať. Novinárom len povedala: "Dostala som menštruáciu".

Na organizátorov Wimbledonu tlačia, aby upustili od prísneho celobieleho oblečenie pre hráčky, ktoré majú v čase zápasu menštruáciu. Pred zápasom dvojice Ons Jabeur a Eleny Rybakinovovej na centrálnom dvorci All England Club protestovala skupina aktivistiek. V rukách držali transparenty s nápismi o "Krvavom čase", "Vyjadrite sa k pravidlám obliekania", " Zvládnete to, Ian Hewitt" a podobne. Protestujúce mali oblečené biele topy a "sukne s krvou", uvádza denník Daily Mail na svojom webe.

"Tieto archaické pravidlá napísali pred rokmi muži a rokmi ich sprísňovali. Je načase, aby boli boli prepísané," povedala Gabriella Holmesová, jedna zo spoluzakladateliek kampane "Address The Dress Code". "Nežiadame drastické zmeny. Možno by si predstavenstvo Wimbledon mohlo sadnúť a urobiť zopár zmien, ktoré zohľadnia fakt, že hrajú aj ženy s menštruáciou a ovplyvňuje to ich úroveň hry," vyzvala.

Address Dress Code Profimedia

Tradícia bielej farby

Vo svetle noviniek, hovorca Wimbleodnu uviedol, že uprednostňujú zdravie žien a podporu hráčok na základe ich individuálnych potrieb a vedú diskusie s WTA, s výrobcami a lekárskymi tímami o spôsoboch, ako to urobiť. "Je to problém, ktorý musíme dôkladne zvážiť. Je jednoduché robiť unáhlené závery o tom, ako ho riešiť, pričom sa neuvažuje nad tým, že by mohol vzniknúť iný problém."

Tému stresu z bielej a príznakov menštruácie, ktoré ovplyvňujú jej hru na Wimbledone nedávno otvorila aj 28-ročná britská tenistka Alicia Barnettová. "Počas predkvalifikácie som mala menštruáciu a prvých pár dní bolo skutočne náročných a bola som dosť vystresovaná," uviedla. Na otázku, či to ovplyvňuje jej schopnosť hrať, odpovedala: "Rozhodne. Vaše telo sa cíti slabšie, šľachy sú slabšie, niekedy sa cítime viac unavene. Niekedy mám horšiu koordináciu, cítim sa slabá a je zložité sa motivovať. Samozrejme, snažíte sa hrať svetový tenis, ale je skutočne náročné, ak máte PMS a cítite sa nafúknuto a unavene. Prečo by sme mali o tom mlčať? Viem, že muži nemlčia o mnohých veciach," povedala.

Na otázku, či by sa mal na zmiernenie stresu zmeniť celobiely dress code, uviedla, že si myslí, že niektoré tradície by sa mohli zmeniť. "Na jednej strane som obrovským zástancom práv žien a myslím si, že možnosť o tom diskutovať je úžasná, a aj to, že ľudia teraz o tom hovoria. Osobne, však milujem tradíciu celobieleho oblečenia a myslím si, že to zvládame celkom dobre. Mať menštruáciu na turnaji je už dostatočne náročné, a nosiť bielu nie je jednoduché."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok