Sirupy z vášho ovocia, ktoré musíte mať v zásobe

Sirupy z vášho ovocia, ktoré musíte mať v zásobe Zdroj foto: Depositphotos

Urobte si chutné dobroty, ktoré môžete mať i počas zimných mesiacov. Sirupy z vášho ovocia určite budú patriť medzi ne. Prípravu zvládne i začiatočník. Treba však vedieť niekoľko zásad, ktoré sa dozviete v nasledujúcom článku.

Ovocné sirupy sa dajú pripraviť takmer z každého zrelého ovocia. Od štiav sa líšia tým, že je v nich viac cukru. Pri príprave ovocných sirupov, tak ako pri každom konzervovaní sterilizáciou, dbáme na čistotu.

Bylinkové kúry z vašej záhrady účinné proti kašľu

Sirupy z vášho ovocia a zásady prípravy

Ovocie pred prípravou umyjeme, odstránime nahnité časti a vylisujeme vhodným spôsobom. Pred lisovaním ho môžeme roztlačiť a potom buď nechať trochu nakvasiť, alebo ho vylisovať nenakvasené. Šťavu získanú lisovaním necháme vždy ustáť, aby sa usadil kal, a potom opatrne stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, ktorú pripevníme na vhodný hrniec.

Čistú šťavu pred varením odmeriame, aby sme vedeli odvážiť dávku cukru. Ovocnú šťavu privedieme čo najrýchlejšie do varu a hneď prisypeme určenú dávku cukru. Občas zamiešame, aby sa cukor nepripálil na dno a aby sa čo najrýchlejšie roztopil. Keď sa na sirupe pri varení vytvorí špinavá pena, pozberáme ju vareškou a sirup necháme ešte prejsť varom.

Dlho nevaríme, aby pri varení neunikli aromatické látky. Keby na sirupe po varení ostala ešte nečistota zo šťavy alebo z cukru, môžeme ho precediť cez šatku alebo cez husté sitko. Hotový, ešte horúci sirup naplníme do fliaš či zaváracích pohárov.

Fľaše alebo poháre pred plnením dôkladne umyjeme a vypláchneme horúcou vodou. Keď do nich nalievame horúci sirup, vopred ich ohrejeme, aby pri plnení nepopraskali. Naplnené fľaše hneď dobre uzavrieme a vychladnuté uskladníme na tmavom, suchom a chladnom mieste.

Konkrétne recepty na sirupy

Malinový sirup

1 liter malinovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.

Postupujeme podľa postupu vyššie. Kyselinu citrónovú pridávame, keď sa roztopí cukor.

Egrešový sirup

1 liter egrešovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej

Postup rovnaký ako pri malinovom sirupe.

Čerešňový sirup

1 liter čerešňovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 25 g kyseliny citrónovej

Postup rovnaký ako pri malinovom sirupe.