ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie

TA3 TASR ČTK ČT24
28.7.2022 06:42

Pri ostreľovaní mesta Kropyvnyckyj v centrálnej časti Ukrajiny zomrelo päť ľudí a 25 ďalších utrpelo zranenie, z toho 13 civilistov, uvádza agentúra Unian. Litovský prezident odovzdal ukrajinskému lídrovi Zelenskému najvyššie vyznamenanie krajiny, Rád Vytautasa Veľkého so zlatou reťazou. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:15 Od začiatku júla Rusko zahájilo 49 raketových a 44 leteckých úderov na Ukrajinu. Informoval o tom generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

22:38 Ukrajina zvýši svoj vývoz elektriny do Európskej únie na 250 megawattov denne z doterajších 100 MW. Šéf prevádzkovateľa ukrajinskej rozvodnej siete vo štvrtok oznámil, že získal povolenie na rozšírenie vývozu od Európskeho združenia prevádzkovateľov prenosových sústav elektriny. Informovala o tom agentúra Reuters.

21:39 Ruské útoky zabili najmenej troch ľudí a traja zranili v Bachmute v Doneckej oblasti. Podľa vedúceho Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka ruské jednotky vo štvrtok mesto štyrikrát ostreľovali. V dôsledku útokov bolo tiež poškodených celkom dvanásť obytných budov.

21:32 Bieloruská opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská na Twitteri odsúdila bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že dovoľuje ruskej armáde podnikať raketové útoky na Ukrajinu z bieloruského územia.

21:20 Dvaja ľudia pri kúpaní v Čiernom mori v ukrajinskom letovisku Koblevo prišli o život kvôli explózii námornej míny, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vedúceho Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima. Smrť podľa neho spôsobilo ignorovanie zákazu kúpania, ktorý bol vydaný práve kvôli nebezpečenstvu min. "Ešte raz opakujem: keď je to zakázané, tak to má dôvod. Dvoch ľudí vyhodila do povetria mína v mori," uviedol.

21:07 Moldavsko predĺžilo výnimočný stav o ďalších šesťdesiat dní kvôli pokračujúcej vojne na Ukrajine. Zaviedlo ho 24. februára, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu. Bol niekoľkokrát predĺžený a mal skončiť 7. augusta. Predsedníčka moldavskej vlády Natalia Gavrilita uviedla, že kvôli vojne naďalej rastú ceny energií a blokovanie ukrajinských prístavov ruskými silami ovplyvnilo dovoz a vývoz z Moldavska.

20:35 India očakáva, že v septembri dostane prvé zásielky až 60-tisíc ton slnečnicového oleja z Ukrajiny po päťmesačnej prestávke kvôli ruskej blokáde ukrajinských prístavov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

19:38 Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina sa nestane novou legendou hrdinského odporu, ale štátom víťazov. "Mnohamiliónový národ – hrdina, ktorý je hoden žiť, hoden vyhrať a ktorý naučí ostatných na svete, ako sa brániť a ako vyhrať,“ povedal.

19:19 Ukrajina doteraz zabavila majetok ruských a bieloruských firiem v hodnote jednej miliardy dolárov. Informovala o tom polícia, ktorá tiež zabavila vozidlá v hodnote 35 miliónov dolárov, ktoré v súčasnosti používajú ukrajinské ozbrojené sily.

9:01 Bývalý hlavný moskovský rabín, ktorý opustil Rusko na protest proti jeho invázii na Ukrajinu, vo štvrtok varoval pred možným nárastom antisemitizmu v Rusku a povedal, že v krajine sa nad Židmi sťahujú "temné mračná". "Na obzore je mnoho temných mrakov, čo je doložené veľkým exodom mnohých členov židovskej komunity," povedal Pinchas Goldschmidt, ktorý Rusko opustil v marci a teraz žije v Izraeli.

18:35 Vo vojne na Ukrajine zahynulo alebo bolo zranených viac než 75 000 ruských vojakov. Pre televíziu CNN to vyhlásila členka brannobezpečnostného výboru Snemovne reprezentantov Elissa Slotkinová.

18:05 Moskovský súd potrestal ruskú novinárku Marinu Ovsiannikovovú za "diskreditáciu ruskej armády" pokutou 50 000 rubľov. Ovsiannikovová sa preslávila v Rusku aj zahraničí, keď v marci svojim protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu narušila živé vysielanie najsledovanejšej ruskej televízie.

17:13 Ruská správa v Chersonskej oblasti vyhlásila tresty pre tých, ktorí používajú ukrajinskú národnú menu. Kremľom podporovaní zástupcovia v okupovaných častiach tejto oblasti plánujú stiahnuť ukrajinskú hrivnu z obehu. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

16:54 Zelenskyj vo štvrtkovom prejave v parlamente pri príležitosti novo zavedeného Dňa ukrajinskej štátnosti ocenil hrdinstvo Ukrajincov pri obrane vlasti pred ruskou agresiou. Zároveň predpovedal víťazstvo vo vojne, po ktorej Ukrajinci budú učiť druhé národy, ako sa brániť.

1630 Lotyšsko schválilo ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine. Podrobnosti o pomoci ministerstvo obrany neoznámilo. Lotyšsko už poskytlo Ukrajine vojenskú podporu vo výške viac ako 200 miliónov eur, pričom dodalo zbrane, vybavenie, muníciu, protitankové zbrane a protilietadlové rakety Stinger. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

16:05 Litovský prezident Gitanas Nauseda odovzdal ukrajinskému prezidentovi Zelenskému najvyššie vyznamenanie krajiny, Rád Vytautasa Veľkého so zlatou reťazou.

15:32 Pri ostreľovaní mesta Kropyvnyckyj v centrálnej časti Ukrajiny zomrelo päť ľudí a 25 ďalších utrpelo zranenie, z toho 13 civilistov, uvádza agentúra Unian.

14:30 Európska komisia dáva členským štátom Európskej únie protichodné inštrukcie ohľadom zabezpečovania plynu, a pritom neplní svoje vlastné sľuby, povedal podľa agentúry Reuters rakúsky kancelár Karl Nehammer. Kritické slová na adresu Európskej komisie Nehammer predniesol po rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým sa zišiel vo Viedni.

14:00 Vyše 100 000 Ukrajincov už prišlo do Británie vďaka dvom programom vytvoreným na pomoc pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou, oznámila vo štvrtok britská vláda.

13:35 Moskvou dosadení predstavitelia okupovanej juhoukrajinskej Chersonskej oblasti vo štvrtok oznámili, že zatkli vyše 20 "komplicov" ukrajinskej armády a bezpečnostných zložiek SBU. Prokremeľská regionálna administratíva v Chersone uviedla, že k zatknutiu osôb, ktorých označila za komplicov ukrajinských ozbrojených síl, došlo okrem Chersonskej aj v Záporožskej oblasti, ktorú ruské sily ovládajú čiastočne.

12:54 Odevná spoločnosť H&M ponúkla svoje podnikanie v Rusku na predaj.

12:38 Ruské vysoké školy majú povinnosť prijať na bezplatné štúdium určité množstvo detí ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine, upozornil ruský denník Kommersant. Príslušné nariadenie o "podpore rodín občanov, ktorí sa zúčastňujú špeciálnej operácie" v máji podpísal ruský prezident Vladimir Putin.

11:52 Japonsko vyzvalo vo štvrtok Rusko, aby vylúčilo oblasti okolo sporných Kurilských ostrovov z vojenského cvičenia, ktoré Moskva plánuje podniknúť na ruskom Ďalekom východe v dňoch 30. augusta až 5. septembra. Vyplýva to z vyjadrenia námestníka japonského tajomníka vlády Jošihikoa Isozakiho.

11:25 V Doneckej oblasti ranný raketový úder zasiahol obytný dom v obci Toreck, píše Ukrajinska pravda, podľa ktorej bolo za uplynulý deň v tomto východoukrajinskom regióne zabitých päť ľudí.

11:04 Ukrajinské úrady v noci na štvrtok informovali aj o explóziách z Mykolajivu na juhu krajiny. Podľa oblastného guvernéra Vitalija Kima na mesto dopadli zrejme tri rakety.

10:40 Rusko vyváža z okupovaných ukrajinských území okrem obilia aj slnečnicu, tvrdí ruská redakcia BBC. V minulom roku bola Ukrajina spoločne s Ruskom jedným z najväčších vývozcov slnečnicového oleja, teraz ale ukrajinská slnečnica končí v ruských výrobných závodoch, zistili novinári.

10:21 Rusko pokračuje v ostreľovaní Charkovskej oblasti.

9:58 Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov sa nedokázali zhodnúť na spoločnom vyhlásení vítajúcom minulotýždňovú dohodu na vývoz obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska.

9:17 Ukrajinská protiofenzíva pri Chersone naberá na sile. Vo svojej pravidelnej analýze situácie na bojisku to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Ukrajina podľa neho použila svoje nové delostrelectvo dlhého dosahu a poškodila najmenej tri mosty cez rieku Dneper, na ktoré sa Rusko spolieha pri zásobovaní okupovaných oblastí.

8:24 Ruskom dosadené úrady v Chersonskej oblasti uvádzajú, že vydali vyše 2300 ruských pasov a prijali vyše 11-tisíc žiadostí o ne. Kyjev a Biely dom tvrdia, že ide o nelegálnu snahu Moskvy anektovať okupované územie.

8:12 Ruská armáda podnikla vo štvrtok ráno útok na infraštruktúru v Kyjevskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Olexij Kuleba. Podľa Kulebu prišlo k útoku vo Vyšhorodskom okrese, ktorý leží severne od Kyjeva.

7:53 Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín zabila 66 ruských útočníkov a zničila tri tanky a ďalšiu vojenskú techniku agresora na juhu Ukrajiny. Podľa agentúry Ukrinform to uviedlo operačné veliteľstvo Juh v príspevku na Facebooku.

7:32 Jeden z "najefektívnejších ukrajinských pilotov a hrdina Ukrajiny Oleksandr Kukurba zahynul v akcii počas svojej stej misie," uviedol 27. júla ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, cituje web The Kyiv Independent. "Je to skutočný ukrajinský hrdina, ktorého si budeme navždy pamätať," dodal prezident.

7:14 Ukrajina zvýši svoj export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Kyjevu. V pravidelnom večernom prejave k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:56 Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov podľa denníka Ukrajinska pravda uviedol, že Rusi presúvajú do Chersonskej oblasti "maximálne množstvo" posíl. Reagoval na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zo začiatku týždňa, podľa ktorých má ukrajinská armáda na oslobodenie Chersonu iba tri až šesť týždňov. Potom sa oslobodzovanie Ruskom okupovaného územia stane oveľa zložitejším, myslí si Zelenskyj.

6:48 Rusko pokračovalo v leteckých a raketových útokoch, a to aj z územia Bieloruska, uvádza v pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. Rusi sa podľa neho plne sústredia na upevnenie kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou a ďalšími dobytými regiónmi.

6:42 Pri explózii výbušného zariadenia v okupovanom juhoukrajinskom meste Cherson zahynul v stredu príslušník polície, zatiaľ čo ďalší policajt utrpel zranenia. Podľa ministerstva obrany v Kyjeve bombu odpálilo ukrajinské hnutie odporu. "Ukrajinské odbojové hnutie čistí Cherson od zradcov," komentovala stredajší útok ukrajinská vojenská rozviedka riadená ministerstvom obrany v Kyjeve. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok