Ak sa situácia nezlepší, pomôže aj Slovensko. Minister Naď prisľúbil pre České Švajčiarsko vojenský vrtuľník

TA3 TASR
27.7.2022 17:33

Pri hasení rozsiahleho požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko by mohol pomôcť vrtuľník Ozbrojených síl SR. Potvrdil to slovenský minister obrany Jaroslav Naď na stredajšom brífingu v Ružomberku. Podľa jeho slov sú pripravení vrtuľník vyslať v prípade, ak sa tam nezlepší situácia. Zdôraznil, že komunikujú s českou stranou.

vrtuľník hasiči 1140 px (SITA/MO SR)
SITA/MO SR

"Pomoc obyvateľstvu je na prvom mieste. Robíme, čo vieme, kapacity sú limitované. Zároveň sa snažíme pomôcť aj našim priateľom v Slovinsku, Českej republike alebo kdekoľvek inde. Keby nastala situácia, že by u nás boli tak zásadné a obrovské požiare, aké sú v týchto krajinách, aj my by sme boli vďační, keby nám prišli pomôcť," skonštatoval Naď.

Šéf rezortu obrany pripomenul, že v Českom Švajčiarsku je momentálne nasadený vrtuľník Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR vrátane hasičov. "Náš vrtuľník hasil ešte predvčerom (25. 7.) v Slovinsku, ďalšie dva hasili v Malej Lodine a vo Veľkej Fatre," priblížil.

Nad oblasťou vyhlásili bezletovú zónu

Český Úrad pre civilné letectvo v stredu vyhlásil nad Národným parkom České Švajčiarsko bezletovú zónu. Zákaz lietania platí v okruhu desiatich námorných míľ, čo je približne 18,5 kilometra. Informuje o tom Česká televízia.

Bezletová zóna zatiaľ platí do konca tohto týždňa. V posledných dňoch sa úrad zaoberal problémami, ktoré na mieste spôsobovali najmä drony. Nad oblasťou postihnutou požiarom tiež podľa Českej televízie preletelo ultraľahké lietadlo.

Český minister dopravy Martin Kupka ešte v utorok požiadal majiteľov dronov, aby nad miestami požiarov nelietali. "V oblasti sa uskutočňujú záchranné letecké operácie a môže hroziť tragický stret," napísal Kupka na Twitteri. Z dôvodu nerešpektovania tejto výzvy úrad pristúpil k vyhláseniu zákazu lietania.

Platí tiež zákaz plavby na rieke Labe. Vyhlásila ho v stredu Štátna plavebná správa a vzťahuje sa na úsek piatich kilometrov medzi Dolným Žlebom a Hřenskom. Miesto využívajú hasiči na odber vody pomocou vrtuľníkov a lietadiel.

V národnom parku České Švajčiarsko podľa riaditeľa ústianskych hasičov Romana Vyskočila aktuálne horí predovšetkým v blízkosti obce Jetřichovice. Podľa Českej televízie z obce preventívne evakuovali 450 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok