Rast globálnej ekonomiky nebude optimistický. MMF predstavil svoju prognózu

TA3 TASR
26.7.2022 15:57

Medzinárodný menový fond opäť zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky a varoval, že pre vysokú infláciu a vojnu na Ukrajine sa môže dostať na pokraj recesie. Ďalším negatívnym faktorom sú protipandemické reštrikcie v Číne.

MMF riaditeľstvo (wiki)
wiki

Podľa MMF sa tempo expanzie svetovej ekonomiky tento rok spomalí na 3,2 % zo 6,1 % v roku 2021, a potom v budúcom roku na 2,9 %. Fond ešte v apríli počítal v roku 2022 aj 2023 s nárastom o 3,6 %. MMF tiež uviedol, že svetový hrubý domáci produkt (HDP) v 2. kvartáli klesol pre kontrakciu v Číne a Rusku, a varoval, že aktuálne predpovede ohrozuje veľká neistota a vývoj môže byť horší. Ruská vojna proti Ukrajine totiž prudko zvýšila ceny potravín a energií, čo podporuje zrýchľovanie rastu spotrebiteľných cien a dlhodobé inflačné očakávania a spôsobí, že centrálne banky budú pokračovať v sprísňovaní menových politík.

"Výhľad sa od apríla výrazne zhoršil. Svet môže čoskoro balansovať na pokraji globálnej recesie, len dva roky po tej poslednej," uviedol hlavný ekonóm MMF Pierre-Olivier Gourinchas. Ak Rusko úplne zastaví dodávky plynu do Európy a export ruskej ropy klesne o ďalších 30 %, MMF počíta v tomto roku so spomalením tempa expanzie globálnej ekonomiky až na 2,6 % a budúcom roku na 2 %, pričom rast v Európe a USA bude v roku 2023 prakticky nulový. Tempo rastu svetovej ekonomiky od roku 1970 padlo pod 2 % len päťkrát, uviedol MMF.

MMF aktuálne očakáva, že miera inflácie v rozvinutých ekonomikách dosiahne tento rok 6,6 % a v rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách 9,5 %. V apríli počítal s 5,7 %, respektíve s 8,7 %. "Inflácia na súčasných úrovniach predstavuje jasné riziko ohrozujúce aktuálnu a budúcu makroekonomickú stabilitu," uviedol Gourinchas. Dodal, že prioritou centrálnych bánk by malo byť zníženie tempa rastu cien na ich cieľové úrovne.

MMF aktuálne prognózuje nárast ekonomiky USA v tomto roku o 2,3 % a v roku 2023 o 1 %. Fond výrazne skresal prognózu rastu čínskej ekonomiky v tomto roku na 3,3 % zo 4,4 %. V budúcom roku by sa expanzia mala zrýchliť na 4,6 %. HDP eurozóny by tento rok mal stúpnuť o 2,6 %, na budúci rok o 1,2 %. MMF počíta s tým, že ruská ekonomika tento rok klesne o 6 % a na budúci rok o ďalšie 3,5 %. Ukrajinská ekonomika by sa pre vojnu mala prepadnúť o 45 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok