Ruský raketový útok na Odesu nesmie podľa Moskvy prekaziť vývoz obilia

TA3 TASR
25.7.2022 12:41

Kremeľ v pondelok vyhlásil, že víkendové ruské útoky na ukrajinský čiernomorský prístav Odesa "nesmú prekaziť" dohodu Moskvy a Kyjeva o odblokovaní vývozu obilia. Informuje agentúra AFP.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

"Toto nemôže a nesmie prekaziť začiatok vývozu," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dva dni po tom, čo Moskva útočila na prístav. Útoky Moskvy cielili "výlučne" na vojenskú infraštruktúru a "nesúviseli s dohodou o vývoze obilia".

Moskva a Kyjev pritom len v piatok separátne podpísali historickú dohodu o uvoľnení obilia uviaznutého v ukrajinských prístavoch. Západné krajiny odsúdili sobotné ruské raketové útoky, pričom Spojené štáty vyjadrili "vážne obavy" o oddanosti Ruska voči dohode.

Turecko, ktoré spolu so šéfom OSN Antóniom Guterresom pomohlo dohodu vyrokovať, krátko po dvojitom raketovom útoku na Odesu vyhlásilo, že od Moskvy dostalo ubezpečenia, že ruské sily nie sú za tento útok zodpovedné. Rusko ale neskôr priznalo, že útočilo na ukrajinské vojenské plavidlo a zbrane dodané Washingtonom. Ukrajina odsúdila útoky ako "barbarstvo".

Odesa je jedným z troch prístavov, ktoré dohoda určila na vývoz ukrajinského obilia. Jeho export cez Čierne more má zabrániť hladomoru vo svete, predovšetkým na Blízkom východe a v Afrike. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že v čase úderu bolo obilie v prístave, hoci jeho zásobníky zrejme neboli zasiahnuté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok