Korytnačky vzdorujú evolúcii, svoje starnutie dokážu spomaliť. Na výskume sa podieľala aj bojnická zoo

TA3 TASR
30.7.2022 06:00

Korytnačky vzdorujú bežným evolučným teóriám a môžu znížiť rýchlosť svojho starnutia v reakcii na lepšie podmienky prostredia. Poukázal na to výskum odborníkov, na ktorom sa podieľala i Národná zoologická záhrada v Bojniciach. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.

korytnačka 1140 px (ČTK/DPA/Bernd Wüstneck)
ČTK/DPA/Bernd Wüstneck

Bojnická zoo je členom neziskovej organizácie Species360, ktorá spravuje najväčšiu databázu voľne žijúcich živočíchov v ľudskej starostlivosti. Prispieva i k ochrane a poskytovaniu vysokých štandardov chovu u zvierat a vedie podrobné záznamy o svojej kolekcii zvierat. K nim patria aj rôzne druhy korytnačiek. Na ne sa zameral i projekt teórie ich evolučného starnutia.

"Posledné zistenia z tohto výskumu vrhli nové svetlo na rozdiely v starnutí u týchto jedinečných druhov a odborníci ich publikovali v poprednom časopise Science," uviedol Procner.

Môžu za to lepšie podmienky

Pri dokončení dlhodobej štúdie sa výskumníci podľa neho spoliehali na základné údaje o zvieratách, ktoré zaznamenala Národná zoo Bojnice. "Anonymizované a agregované údaje, ktoré poskytla ako držiteľ korytnačiek, pomohli výskumníkom odhaliť záhady ich starnutia. Tieto údaje im umožnili ďalej zistiť, že na rozdiel od ľudí vzdorujú bežným evolučným teóriám a môžu znížiť rýchlosť starnutia v reakcii na zlepšenie podmienok prostredia," priblížil.

Výskumníci z aliancie Species360 Conservation Science Alliance a univerzity v južnom Dánsku na základe údajov zachytených bojnickou zoo zistili, že niektoré živočíšne druhy, akými sú korytnačky, môžu vykazovať pomalšie alebo dokonca chýbajúce starnutie, keď sa ich životné podmienky zlepšia. "Z 52 druhov korytnačiek má 75 percent extrémne pomalé starnutie, zatiaľ čo 80 percent má pomalšie starnutie ako moderní ľudia," dodal Procner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok