Na východe sa chystá veľká investícia, zamestná tisícky ľudí. Kollár pre ta3 prezradil, o čo ide

TA3
24.7.2022 13:38

Boris Kollár exkluzívne pre ta3 povedal, či má nejaké konkrétne zmeny, ktoré by chcel presadiť do koaličnej zmluvy. Okrem toho rokoval aj s ministrom hospodárstva ohľadom investície na východnom Slovensku. V rozhovore priblížil aj to, či by podľa neho predčasné voľby dopadli lepšie, ako tie posledné.

Premiér Heger pripustil, že by sa mohla otvoriť koaličná zmluva, čo je aj jedna z požiadaviek SaS. Má hnutie Sme rodina nejaké konkrétne zmeny, ktoré by ste do nej radi vniesli?

Nemáme žiadne. Budem trvať na tých, ktoré tam sú. Napríklad chceme do konca tohto volebného obdobia zrealizovať posledný bod, ktorý sme sľúbili ľuďom pred voľby, a to je exekučná amnestia. Byty sme splnili, aj náhradné výživné či prídavky na deti. Lieky v najnižšej kategórii pre dôchodcov a deti do 6 rokov sú zadarmo. To sa nám podarilo. Ešte chceme, aby zostala v zmluve exekučná amnestia. Požiadavky iné nemáme.

Hovorili ste o tom, že podľa vás vláda funguje. Mali ste stretnutie s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom ohľadom investície na východnom Slovensku. Mohli by ste to špecifikovať?

Je na ministrovi, aby to zverejnil. Je to veľká investícia, kde bude zamestnaných nových tritisíc ľudí. Myslím, že je to ďalší úspech ministerstva hospodárstva. Je to automotive. Nebude to ale nová fabrika na nové autá. Je to dodávateľ.

Hovorili ste, že by ste neboli vo vláde, ktorá bude visieť na špagáte od ĽSNS. Kde je pre vás hranica zotrvania alebo nezotrvania v koalícii?

To zistíme podľa prvého hlasovania. Ak by sme boli závislí na nich, treba sa dohodnúť na predčasných voľbách.

Myslíte si, že predčasné voľby by skončili lepšie ako predchádzajúce?

Neviem. Nálady obyvateľstva sú veľmi revolučné. Spôsobené je to pandémiou, nárastom cien. To nezapríčinila táto vláda. Nie je zodpovedná za to, že sem prišiel covid, ani za to, že narástli ceny energií či za to, že Putin napadol Ukrajinu. Bohužiaľ, sú to veci, s ktorými sa musíme vysporiadať. Ktorákoľvek vláda by bola pri moci, tak by mala túto ťažkú úlohu.

S nárastom cien súvisí aj situácia v hlinikárňach Slovalco, ktoré ohlásili masové prepúšťanie. Aký je váš názor?

Môj názor je veľmi kritický smerom k vláde, aj keď je to do vlastných radov. Som znepokojený. Sme schopní dávať 300, 500 či 600 miliónov priamej a nepriamej pomoci pri vzniku automobiliek Jaguar či Volvo. Teraz tu máme jednu špičkovú a modernú fabriku na výrobu hliníka, ktorá má najkvalitnejšie požiadavky na ochranu životného prostredia. Je to ekologická fabrika, boli tam investované milióny eur a zamestnáva stovky ľudí. Keď táto fabrika skončí, prídeme o tisícke pracovných miest. A my ju nejdeme zachrániť? Vyčítam ministrovi životného prostredia i premiérovi, že sa nezasadili za to, aby prežila. Odvádzame do envirofondu, ktorý je napakovaný miliónmi eur a oni budú na tom sedieť ako kôčky. Toto im vyčítam a budem sa s nimi o tom ešte rozprávať. Fabriku treba zachrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok