Kollár odmieta vládu, ktorá by visela na špagáte ĽSNS. Pellegrini si nemyslí, že k predčasným voľbám dôjde

TA3 / Martina Jančiarová
24.7.2022 12:55

Ani po týždni, od spoločnej večere premiéra Hegera s ministrom Sulíkom, nie jasné, čo bude ďalej. Riešenie sme nespoznali ani po rokovaní v prezidentskom paláci. Čas sa však kráti a Richard Sulík je jednou nohou von z vlády. Čo potom? Kým niektorí už robia pukance a nevedia sa dočkať finále, iní s obavami vyčkávajú ako sa toto celé skončí. Hosťami relácie V politike boli šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Problém je hlavne medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Vyeskalovali ho a mali by ho aj ukončiť. Koaličným partnerom stále prízvukujeme, aby rokovali a robili kompromisy,“ uviedol Boris Kollár s tým, že to je jediná možná cesta na robenie politiky. „Keby sme nerokovali, nikdy by sa nám nepodarilo presadiť stavebný zákon, zákon o verejnom obstarávaní či nájomné byty.“

Napriek tomu však hrozí, že sa vláda rozpadne. To pripustil aj Kollár: „Ak títo dvaja neurobia kompromis, je to možné.“ Kým líder Smer rodina doteraz tvrdil, že nechce otvárať koaličnú zmluvu, dnes už je to iné. Čo sa zmenilo? „Odporúčam koaličným partnerom, aby rokovali. Keďže im odporúčam robenie kompromisov, musím ho urobiť aj ja,“ povedal. Hoci je presvedčený, že zmluva je dobrá, je ochotný otvoriť ju a rokovať o jej znení.

Podobný prípad aj v roku 2017

V lete 2017 vypovedal koaličnú zmluvu aj predseda SNS Andrej Danko. V tom čase žiadal nové nastavenie vzťahov v koalícii. Robert Fico ako vtedajší premiér tvrdil, že predčasné voľby nie sú riešením. Prečo by aj v tomto prípade nestačilo ukončiť krízu miernym dodatkom k zmluve ako v tom čase? „Nech sa páči, nech to tak spravia. Prečo majú však čakať do konca augusta?“ opýtal sa Pellegrini. „Vládna koalícia máva v najťažších časoch nejakú krízu. Namiesto riadenia Slovenska sa venuje sama sebe,“ povedal líder mimoparlamentného Hlasu-SD. Bolo tak podľa neho v prípade koronavírusovej krízy a tiež je tak tomu aj teraz. „Čo máme na stole? Nie celý zoznam riešení, ale vojnu v koalícii,“ povedal Pellegrini.

„Ak Igorovi Matovičovi ide o stabilitu tejto vládnej koalície a o Slovensko, a nie o vlastnú stoličku, tak nech vyhovie koaličnému partnerovi a odíde z postu ministra a môžu vládnuť ďalej. Kríza je zažehnaná. Ak mu ide o stoličku a dokazovanie si, že on je najsilnejší člen vlády, tak to budeme ešte sledovať, čo sa bude diať,“ dodal líder Hlasu-SD.

Podľa Pelelgriniho bola situácia v roku 2017 iná a vypovedanie koaličnej zmluvy Andrejom Dankom trvalo len pár dní. „Richard Sulík, ktorý to má ešte v hlave ako-tak v poriadku, vidí, čo sa valí na Slovensko. Možnože mu aj dobre padne ujsť z tejto vládnej koalície,“ povedal Pellegrini. Podľa neho sa totiž môže stať, že na jeseň nemusí byť dostatok energií alebo môže ich cena na budúci rok výrazne vzrásť.

Predčasné voľby v prípade straty väčšiny

Hnutie Sme rodina sa v prieskumoch dlhodobo drží pomerne nízko. Posledný jej nameral okolo šiestich percent. AKO nám nemeralo šesť percent, Focus nameral 7,7 percenta. Pokiaľ budeme mať hocičo nad päť percent, budeme nad mieru spokojní,“ povedal Kollár.

Premiér Heger odmieta predčasné voľby. Sú podľa neho rizikom, že sa k vláde vráti Fico a Pellegrini. S nimi by sa podľa premiéra vrátil aj systém, v ktorom vládli nečestní ľudia. „Čo iné môže už tento človek rozprávať. Je to neexistujúci premiér,“ povedal Pellegrini. Podľa neho sa Heger snaží zakryť svoju neschopnosť. Dal najavo, že je pripravený, v prípade odchodu koaličného partnera, vládnuť s fašistami.

Kollár na jednej strane nechce brzdiť pokračovanie koalície, na druhej však pripúšťa predčasné voľby. „Záleží mi na vláde. Nedržím Igora Matoviča, ale držím vládu. Aj pri prvej kríze som sa snažil urobiť všetko preto, aby sme koalíciu udržali,“ povedal Kollár. Hoci sa udiali zmeny, podarilo sa. „Robím maximum. Pre mňa je smerodajné, čo sa stane v parlamente. Pokiaľ bude mať vláda väčšinu, môžeme pokračovať ďalej. V prípade, že sa to zasekne a nebude ju mať, tak nič iné nie je možné urobiť. Ak nechceme úradnícku vládu, tak si sadneme koalícia aj opozícia, a dohodneme predčasné voľby,“ pripustil Kollár. 

Na predčasných voľbách, ako na riešení v prípade straty väčšiny v parlamente, sa zhoduje s Kollárom aj Pellegrini. Podľa oboch však vláda vydrží a k predčasným voľbám nedôjde. „Kto sa dobrovoľne vzdá moci? Ktorý z poslancov, ktorí tam sú, dobrovoľne zahlasujú za to, aby skôr odišiel?“ opýtal sa líder Hlasu.

Červená čiara pre Sme rodina

„Keď ĽSNS podporí ad hoc zákony, ktoré pomôžu ľuďom, s tým problém nemám,“ povedal Kollár. „Mám ale problém s tým, aby sme ostali v menšinovej vláde závislí od gumy ĽSNS,“ dodal. V prípade potreby sú ešte v parlamente aj nezaradení poslanci, ktorí by mohli podľa šéfa Sme rodina pomôcť podporiť zákony. „Odmietam byť vo vláde, ktorá by bola na gume ĽSNS,“ povedal Kollár.

Platy učiteľov a zdravotníkov 

Vláda sa dohodla zvýšení platov. Viac dostanú hasiči, policajti i učitelia. Problém však je, že zdravotníci musia čakať.

Kollár nevidí problém v tom, že učiteľom sa zvýšili platy až potom, ako ohlásili štrajk. „Štrajkovalo sa vždy a všade. Je to forma nátlaku vymáhania si potrieb a je to správne. Som rád, že to ľudia slobodne a beztrestne môžu robiť. Výsledok je ten, že dostanú o 20 percent vyšší plat, a to sa počíta,“ vysvetlil Kollár. Na otázku, z čoho to chcú zaplatiť, Kollár odpovedal, že nie je minister financií. „Na tieto konkrétnosti si musíte zavolať premiéra alebo ministra financií,“ dodal.

Podľa Pellegriniho sa ešte štrajkuje málo. „Stačilo pokračovať v tom, ako sme to nastavili my. Naša vláda zvyšovala učiteľom platy o desať percent ročne. To zvýšilo ich životnú úroveň. Toto zvyšovanie ledva pokryje zdražovanie, ktoré bude,“ povedal Pellegrini.

Učitelia dostanú 500 eur v auguste, problém je u zdravotníkov. Matovič avizoval, že by mali dostať podobnú sumu aj oni. Dohoda stále nie je a rokovať majú až 9. augusta. „Myslím si, že vláda je pripravená urobiť s nimi dobrú dohodu,“ povedal Kollár. K hromadnému odchodu podľa neho nedôjde: „To nikto nedopustí.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok