Poľsko kritizuje Nemecko za polovičnú ponuku tankov Leopard, ktoré sú v zlom stave

TA3 TASR
23.7.2022 14:59

Ako nepostačujúcu kritizoval doterajšiu ponuku viacstrannej výmeny tankov medzi Poľskom a Nemeckom poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Táto ponuka súvisí s nepriamymi dodávkami zbraní pre Ukrajinu.

tank Leopard 2 nemecká armáda (SITA/AP)
SITA/AP

Ako povedal Blaszczak v rozhovore, ktorého výňatok v sobotu zverejnil spravodajský portál wPolityce.pl, vláda v Berlíne nedávno predložila Varšave ponuku na dodávku 20 tankov Leopard 2A4, pričom Varšava požadovala najmenej 44 kusov. Minister okrem toho kritizoval, že bude trvať až 12 mesiacov, kým budú tieto tanky v stave, aby mohli byť využívané na vojenské operácie. Informujú agentúry DPA a PAP.

Poľsko, ktoré je členom NATO, podporilo boj Kyjeva voči ruským inváznym silám viac ako 200 tankami T-72 sovietskej výroby, pripomína DPA. V rámci viacstrannej výmeny zbraní ide o to, že Poľsko dodá Ukrajine tanky sovietskej výroby a Nemecko alebo iní spojenci zase Varšave na oplátku poskytnú novšie náhrady zbraní. Zámerom je, aby ukrajinskí vojaci čo najskôr dostali ťažké vojenské vybavenie, ktoré vedia ovládať a nemuseli podstupovať rozsiahly tréning na používanie nových zbraní.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok priznala, že tento plán, ktorý sa zdal byť "vtedy najlepším a najrýchlejším spôsobom", nefunguje podľa očakávaní. Odmietla však ostrú kritiku poľskej vlády. "V situácii ako je táto, nikto nezavádza svoju európsku susednú krajinu," uviedla na podujatí s názvom "The Right Questions" (Správne otázky) organizovanom bulvárnym denníkom Bild.

Šéfka nemeckej diplomacie povedala, že situácia je neuspokojivá pre obe strany. Poznamenala však, že "od samého začiatku bolo jasné, že určite nedokážeme za jeden deň nahradiť každý jeden tank lusknutím prsta".

Z prostredia ministerstva obrany v Berlíne už v piatok zaznelo, že Poľsku bolo v počiatočnom štádiu vojny na Ukrajine ako kompenzácia ponúknutých 100 dostupných tankov Leopard 1 v dobrom stave, píše DPA. Tie však Varšava údajne odmietla, lebo ich považovala za príliš staré. Nemecký rezort obrany dodal, že Poľsko má očividne záujem o modernejšie tanky Leopard 2 - ich dodávka zo zásob Bundeswehru však možná nie je. Blaszczak však podľa agentúry PAP poprel, že by Poľsko chcelo len najnovšiu verziu týchto tankov.

Štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk pre magazín Der Spiegel povedal, že z nemeckých sľubov o viacstrannej výmene zbraní sa stal "klamný manéver". Kritizoval, že Nemci ponúkli Poľsku tanky, ktoré boli staršie ako tie, čo Poľsko dalo Ukrajine. Takúto ponuku označil za neprijateľnú, "pretože nemáme záujem o zhoršovanie stavu nášho  zbrojného potenciálu a výcvik našich vojakov s technikou zo 60. rokov". Dodal, že Poľsko sa preto spolieha na pomoc iných partnerov v NATO. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok