Zbrane pre Ukrajinu predlžujú vojnu, tvrdí Orbán. Rozhodujúce slovo majú podľa neho Američania a Rusi

TA3 TASR
23.7.2022 13:36

Dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi, povedal v sobotu na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

ROZHOVOR: Sekerák
TASR/Jaroslav Novák

Informuje o tom spravodajský server 24.hu. "Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami," zdôraznil premiér, podľa ktorého Európa sa po druhej svetovej vojne opäť dostala do situácie, že nie ona má rozhodujúce slovo, ale Američania a Rusi.

Európa podľa jeho slov stráca určujúce pozície vo svetovej politike preto, lebo nedokáže udržať poriadok vo vlastných radoch. Ako príklady nezhôd v eurobloku, uviedol Orbán. Otázky Ukrajiny, vonkajších európskych hraníc, ale aj rozširovania Európskej únie o krajiny Balkánu.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval Západ za "rozbitie" vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Vzťahy s Poľskom sa však podľa jeho slov skomplikovali aj pre vojnu na Ukrajine, pričom však strategické záujmy sú totožné. "Chceme mier, a nechceme, aby sa k nám Rusi priblížili," spresnil.

"Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je naša vojna. Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali," vyhlásil premiér.

Počas rozsiahleho Orbánovho prejavu, v ktorom premiér analyzoval situáciu vo svete i v Európe a zdôvodňoval kroky svojej vlády v oblastiach energetiky či ochrany rodiny a tradičných hodnôt, rumunskí nacionalisti provokovali transparentom, na ktorom stálo napísané, že Sedmohradsko je rumunská zem.

Dvoch Rumunov vyviedli policajti a príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby, ktorým maďarský premiér z javiska odkázal: "Len opatrne s nimi, ako s narkomanmi na moste."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok