Rok 2012 bol pre žurnalistov jedným z najkrvavejších, zahynulo ich 121

TA3
31.12.2012 20:39

Vysoký počet obetí vo vojnových zónach v Sýrii a Somálsku urobil z roku 2012 jeden z najkrvavejších rokov pre žurnalistov. Celkove ich tento rok prišlo násilnou smrťou o život 121.

Rok 2012 bol pre žurnalistov jedným z najkrvavejších, zahynulo ich 121
SITA

Vlani bolo pri cielených útokoch, bombových výbuchoch a prestrelkách zabitých 107 žurnalistov.
Vysoká úmrtnosť novinárov je dôsledkom "systematického zlyhania vlád a Organizácie Spojených národov plniť si svoje medzinárodné záväzky na ochranu základného práva žurnalistov na život," citovala prezidenta IFJ Jima Boumelhu agentúra Reuters.

Najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov bola tento rok Sýria, kde počas 21-mesačného povstania proti prezidentovi Bašárovi Asadovi prišlo o život viac ako 45.000 ľudí, z toho 35 žurnalistov či iných pracovníkov médií. V druhej najnebezpečnejšej krajine, Somálsku, kde africké mierové sily bojujú s islamskými povstalcami spojenými s al-Káidou, prišlo tento rok o život 18 žurnalistov. Organizovaný zločin v Mexiku a povstalci v Pakistane nesú zodpovednosť za zabitie 10 žurnalistov v každej z týchto krajín.

Po päť novinárov bolo zabitých v Iraku a na Filipínach. IFJ, ktorá reprezentuje vyše 600.000 žurnalistov zo 134 krajín sveta, uviedla, že v mnohých prípadoch boli žurnalisti zámerným cieľom útoku pre ich prácu, s cieľom umlčať ich. IFJ uviedla vyšší počet žurnalistických obetí ako 19. decembra organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá sídli v Paríži. Tá konštatovala, že pri výkone práce prišlo tento rok o život 88 žurnalistov a zdôraznila, že to je najviac odkedy to začala pred 17 rokmi sledovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok