Podľa premiéra Halkího sa Sýria blíži k "víťazstvu" nad povstalcami

TA3
31.12.2012 18:36

Sýria sa "blíži k historickej chvíli, keď dosiahne víťazstvo nad svojimi nepriateľmi", vyhlásil dnes v parlamente sýrsky premiér Wáil Halkí.

Podľa premiéra Halkího sa Sýria blíži k "víťazstvu" nad povstalcami
SITA

"Vláda je odhodlaná postupovať spoločne so vzdorujúcim obyvateľstvom, aby dosiahla úplné víťazstvo a rozdrvila sprisahania proti Sýrii a jeho ľudu," povedal Halkí v Ľudovom zhromaždení. Jeho výroky citovala štátna televízia. Halkí vyhlásil, že sily verné režimu prezidenta Bašára Asada si udržujú kontrolu nad väčšinou Sýrie a spolupracujú s miestnymi obyvateľmi pri ochrane tovární a ďalších dôležitých zariadení.
Konflikt v Sýrii si však vyžiadal daň v podobe zničenej infraštruktúry a tak samotní členovia Ľudového zhromaždenia kritizovali neustále výpadky elektriny po celej krajine.

Halkího vyjadrenia nasledovali po tom, čo opoziční aktivisti hlásili, že letisko v najväčšom sýrskom meste Aleppo bolo po explózii a požiari zatvorené. Letisko uzatvorili v nedeľu, ale nie je jasné, čo spôsobilo explóziu, informovalo opozičné Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR). Centrum takisto hlásilo ostreľovanie miest a dedín vládnymi vojakmi v mnohých častiach Sýrie vrátane predmestí metropoly Damask, kde zahynuli traja civilisti v Dúme a jeden v Darájá. Štátna televízia uviedla, že armáda "naďalej prenasleduje ozbrojených teroristov" v Darájá a "zneškodnila už množstvo snajperov a skonfiškovala ich zbrane". Centrum tiež hlásilo dve úmrtia civilistov v juhosýrskej provincii Dará a dve ďalšie v meste Dajr az-Zaur na východe krajiny.

Organizácia uviedla, že počet dnešných úmrtí po celej Sýrii je "vyše 150", pričom najviac ich je v provincii Aleppo. Neďaleko vojenského zariadenia v severovýchodnej damaskej štvrti Barza dnes našli desiatky tiel neznámych ľudí so stopami po mučení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok