FOTO: Slovan v zápase po 30 rokoch zdolal Ferencváros. Sme len v polčase, reagoval Weiss

TA3 TASR Soňa Búranová Marek Kantorík
20.7.2022 17:00

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zvíťazili v stredajšom úvodnom zápase 2. predkola Ligy majstrov na ihrisku Ferencvárosu Budapešť 2:1. Domáci viedli od 70. minúty po góle Kristoffera Zachariassena, o obrat slovenského šampióna sa postarali v záverečnej desaťminútovke presnými zásahmi Guram Kašia a Tigran Barseghjan. Ta3 sledovala zápas priamo v Budapešti.

Slovan - Ferencváros 2:1

22:00 ONLINE článok zápasu sme ukončili. Ďakujeme za priazeň.

21:58 Stanislav Čerčesov, tréner Ferencvárosu: "Taký je futbal. Niekedy píše iné príbehy, ako by ste si predstavovali. S výnimkou prvých piatich minút však môžem vysloviť spokojnosť s výkonom hráčov. Vytvorili sme si veľa šancí, mali sme loptu v našej moci, dvakrát Slovanu pomohla konštrukcia bránky. Dnes to nevyšlo, ale zápas si dobre zanalyzujeme a ideme ďalej. Verím, že stále môžeme postúpiť. Máme to v našich rukách."

Dénes Dibusz, kapitán Ferencvárosu: "Myslím si, že s výnimkou záverečnej 15-minútovky sme na trávniku dominovali. Prvý gól sme inkasovali zo situácie, na ktorú sme sa pripravovali. Vedeli sme, čo máme robiť, napriek tomu sme mu nedokázali zabrániť. Druhý gól bol pre nás ako rana do chrbta. Napriek prehre si myslím, že o postupe ešte rozhodnuté nie je. Sklamali sme našich skvelých fanúšikov, no ja som presvedčený, že v Bratislave dokážeme zvíťaziť dvojgólovým rozdielom."

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Je to pre nás veľké víťazstvo, ale sme len v polčase. Po výkone v Batumi a v Podbrezovej nám málokto veril, ale toto mužstvo ukázalo, že má kvalitu. Verím, že ak budeme zdravotne v poriadku, môžeme postúpiť. Ferencváros má výborný tím, dnes to bol vynikajúci futbal z obidvoch strán. Zvládli to aj ľudia na tribúnach, bolo to v rámci fair play. Verím, že aj domáci zápas prebehne v takom duchu, že sa bude písať o futbale. Som unavený, ale šťastný z toho, čo predviedlo moje mužstvo proti silnému súperovi."

Guram Kašia, stopér Slovana a autor gólu na 1:1: "Som šťastný, že som gólom pomohol tímu. Bol to náš deň, ale stále je pred nami 90 minút. Nechceme oslavovať predčasne. Cez víkend nás čaká ligový zápas a potom sa už dobre pripravíme na domácu odvetu s Ferencvárosom."

21:56 Zápas sa skončil. Slovan zvíťazil. Takto sa fanúšikovia tešia z výhry.

21:46 Slovan zvýšil skóre na 2:1. Druhý gól strelil Tigran Barseghjan.

21:41 Slovan vyrovnal skóre. Gól vsietil Guram Kašia. Takto sa fanúšikovia tešia z výhry.

21:30 Ferencváros skóroval, prvý gól zápasu strelil Kristoffer Zachariassen. Fanúšikovia klubu skandujú.

21:24 Zápas trvá už 63 minút, gól stále nepadol, aj keď šancí bolo dosť.

21:06 Fanúšikovia Ferencvárosu pred zápasom so Slovanom vytvorili nápis "Nezabudli sme, 1992". Narážali tak na udalosti, ktoré sa stali pred 30 rokmi.

zápas TASR/Martin Baumann

21:03 Začal sa druhý polčas.

20:48 Skončil sa prvý polčas zápasu. Nepadol ani jeden gól.

20:21 Zápas je veľmi vyrovnaný, prešlo prvých 20 minút. Oba tímy mali viacero šancií skórovať, no ani jednému sa to zatiaľ nepodarilo.

20:03 Pozrite si príchod futbalových tímov na ihrisko, ktorý natočil náš redaktor Marek Kantorík.

20:00 Zápas sa začal.

19:56 História sa zopakovala. V hľadisku sedí Daniel Antošík (45), ktorý žije v Argentíne. Fanúšikovia sa mu poskladali na letenku. Rodák z Bratislavy pred 30 rokmi sedel sám v hľadisku, strážilo ho 200 policajtov.

fanúšik ta3/Marek Kantorík

19:41 Futbalisti Slovana sa rozcvičujú. Zápas odštartuje o 15 minút.

19:25 Zápas sa začne o pol hodinu. Takáto je aktuálna atmosféra na štadióne.

19:05 Takáto bola atmosféra na štadióne, kým dorazili všetci fanúšikovia.

19:00 Zápasu sa venujeme aj vo vysielaní. Pozrite si reportáž.

18:53 Známe sú už aj zostavy zápasu. Nájdete ich nižšie.

zostava reprofoto/Flashscore
zostava reprofoto/Flashscore

18:43 Podľa informácií ta3 zatiaľ k žiadnemu incidentu medzi fanúšikmi nedošlo. Na štadióne na seba iba pokrikujú.

18:27 Pred arénu dorazili fanúšikovia Slovana. Nahlas skandujú a postupujú dovnútra.

18:04 Takto to vyzerá pred budapeštianskou Groupama Arénou. Prichádzajú fanúšikovia Ferencvárosu.

arena ta3/Marek Kantorík

17:27 Aktuálne sa čaká na príchod fanúšikov do sektoru Slovana. Už sa však nachádzajú v Budapešti. Pri ich sektore je viac ako sto policajtov.

Sektor určený pre fanúšikov Slovanu ta3/Marek Kantorík

17:10 Zápas v sezóne 1992/1993 poznačili výtržnosti hosťujúcich priaznivcov a razantná odpoveď slovenskej polície na "starom" Tehelnom poli v Bratislave. Slovan vtedy zvíťazil jednoznačne 4:1 aj vďaka dvom gólom Petra Dubovského.

Pred 30 rokmi zasiahlo komando

"Rázny zásah spočíval i v tom, že do sektora C prišlo protiteroristické komando v kuklách a s obuškami bilo maďarských fanúšikov. Bol použitý aj slzný plyn. Polícia doslova vyhnala časť fanúšikov Ferencvárosu von zo sektora. A tých boli stovky. Tribúny tomuto zásahu tlieskali," uvádza sa v knihe o Slovane.

17:08 Zápasu sme sa venovali aj vo vysielaní. Viac povedal moderátor Miroslav Michalech v Štúdiu TA3.

17:03 "Keď hral naposledy Slovan s Ferencvárosom, mal som len necelé tri roky. Dobre však viem, čo tento zápas znamená pre všetkých fanúšikov. My na ihrisku urobíme maximum, aby sme uspeli. Veľa by pre nás znamenalo, ak by Tehelné pole bolo doslova belasé a vypredané. Ak nie teraz, tak už potom asi nikdy," povedal súčasný kapitán tímu Vladimír Weiss ml. v utorok na tlačovej konferencii.

17:02 V Budapešti sa nachádzajú aj policajti zo Slovenska. Takto vyzeral ich odchod:

Lietali plechovky aj betón

17:01 V publikácii Sto rokov klubu ŠK Slovan Bratislava, ktorá detailne opisuje situáciu, sa píše, že násilné strety medzi fanúšikmi prebiehali už deň pred stretnutím a v deň zápasu vyvrcholili. Do Bratislavy prišlo povzbudiť Ferencváros približne 10-tisíc fanúšikov, z ktorých väčšina pochádzala z južného Slovenska. Polícia síce zhabala pred zápasom niektorým fanúšikom Ferencvárosu nože, boxery, spreje, železné tyče alebo nunčaky, ale viaceré podobné veci sa podarilo ďalším z nich preniesť na štadión. 

Za takejto organizácie sa v stredu 16. septembra 1992 o 17:00 hodine začal jeden z najrizikovejších zápasov v našej futbalovej histórii. Niektorí zelenobieli priaznivci v hľadisku nevedeli stráviť vývoj zápasu, ktorý sa vyvíjal v neprospech ich mužstva. Na hracej ploche a štadiónom začali lietať plechovky, poháre, kusy betónu a rôzne železo. 

Množstvo lietajúcich predmetov rástlo priamo úmerne s gólmi v bráne maďarského brankára Balogha. Kus betónu rozbil hlavu napríklad aj fotoreportérovi denníka Šport Dušanovi Koutnému. Dobre organizovaní chuligáni zase napádali políciu a vyvolávali bitky so slovenskými fanúšikmi.

17:00 Deň pred zápasom, v utorok, sa v Budapešti odohral aj malý incident. Viac sa o ňom dočítate nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok