FOTO: Od vyšších cien si neoddýchneme ani na dovolenke. Koľko vyjdú v Tatrách halušky či pivo?

ta3/Milan Špak; Jozef Slivenský; hm
20.7.2022 10:41

Masívnemu zdražovaniu čelíme už mesiace. Pociťujeme ho nielen pri tankovaní a nákupe potravín, zdraželi aj služby. Od vyšších cien si neoddýchneme na Slovensku ani v dovolenkovom období. S akými cenami sa stretnete vo Vysokých Tatrách? Ta3 zisťovala situáciu v troch tatranských obciach za vás.

V stredu sa ta3 vybrala do troch tatranských obcí - Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica. Štáb počas dňa zisťoval, koľko vás vyjdú halušky, obedové menu, rýchle občerstvenie, pivo či nealkoholické nápoje.

Prvou tatranskou zastávkou bola miestna časť obce Štrba - Štrbské Pleso, kde sa nachádza rovnomenné jazero Štrbské pleso. Podľa predajcov v stánkoch pri plese, ktorí ponúkajú rôzne druhy jedál, ceny v porovnaní s minulým rokom stúpli odhadom o 10 %. Najviac sa zdražovanie dotklo vyprážaných jedál, pretože stúpla cena oleja. Ceny nápojov podľa ich slov zostali rovnaké ako pred rokom. Vo Vysokých Tatrách návštevníkov podľa nich neubudlo, no míňajú menej a radšej si prinesú vlastné občerstvenie, ktoré konzumujú za ich stolmi.

Na ceny sme sa pýtali aj turistov, ktorí sa zhodli na tom, že ceny jednoznačne vzrástli. Potvrdili tiež, že pred kupovaním stravy uprednostňujú zbaliť si na výlet vlastné občerstvenie.

Štrbské Pleso

Na Štrbskom Plese sme sa v občerstvovacích stánkoch najskôr pozreli na cenu nealkoholického kolového nápoja. Cena nápoja v objeme 0,3 l sa pohybovala v rozmedzí 1 - 1,3 eura, ceny za pollitrový pohár bola v rozmedzí 1,5 - 1,8 eura. Pozreli sme sa aj na ceny piva. Malé pivo v objeme 0,3 l sme našli v stánkoch za 1,5 eura. Cena veľkého piva sa pohybovala od 1,7 až 2,5 eura.

Za langoš v stánkoch na Štrbskom Plese zaplatíte od štyroch do piatich eur. Vyprážaný syr s hranolkami vyšiel na 5,5 až 7,5 eura. Varené spišské párky vyšli v stánkoch od dvoch do troch eur. Trdelník sme našli všade s rovnakou cenou - štyri eurá. Za cenami bryndzových halušiek sme na Štrbskom Plese zašli do troch podnikov. V prvom vyšli na 8,9 eura. V podniku č. 2 vyšli na 9,6 eura a v treťom bola cena bryndzových halušiek 8,5 eura.

Nazreli sme aj do hotelových reštaurácií, kde sa ceny hlavných jedál pohybovali v rozmedzí od osem do 20 eur.

ceny ta3
ceny ta3

Starý Smokovec

V Starom Smokovci sme zisťovali, koľko stoja obľúbené bryndzové halušky. Boli sme sa pozrieť do štyroch podnikov a ich cena sa pohybovala v rozmedzí 7,90 € až 9,20 €. Viacero reštaurácií ponúka možnosť denného obedového menu, ktorého cena sa pohybuje v priemere od šesť do sedem eur.

Rozprávali sme sa s prevádzkarkou jednej z kolíb, ktorá potvrdila, že boli nútení zdvihnúť ceny. V ich prípade do bolo od 10 do 30 %. V zmrzlinovom stánku, ktorý patrí ku kolibe, stál kopček zmrzliny minulý rok 50 centov, dnes stojí jedno euro.

Nárast cien sa prejavil na menšom počte zákazníkov aj v Starom Smokovci. Podľa prevádzkarky koliby je dokonca bežné, že zákazníci po prečítaní si jedálneho lístka v niektorých prípadoch odídu.

ceny ta3

Tatranská Lomnica

Ceny boli nútení zvyšovať aj v Tatranskej Lomnici, a to taktiež o zhruba 10 %. Po príchode sme sa boli pozrieť v typickej slovenskej reštaurácii, kde sme našli bryndzové halušky za desať eur. V ďalšom podniku, ktorý sa nachádzal zhruba o 50 metrov ďalej, sme však halušky našli za sedem eur. Návštevníci tu tak majú možnosť o niečo výhodnejšieho stravovania.

Okrem tradičnej kuchyne si v Tatranskej Lomnici prídu na svoje aj milovníci rýchleho občerstvenia. Do jedného z takýchto podnikov sme sa boli pozrieť. Porcia domácich hranoliek tu stojí 2,9 €, langoš 3,8 € a zemiakové placky 3,6 €. V ponuke majú aj britskú špecialitu Fish & Chips, teda vyprážanú rybu s hranolkami, za sedem eur. Za veľké pivo turisti v Tatranskej Lomnici zaplatia od dvoch eur vyššie.

Aj v Lomnici niektorí turisti nad cenami ohŕňajú nosom. Ako nám však povedala jedna z čašníčok, vstupné náklady reštaurácií stúpajú viac, než si oni môžu dovoliť zdvihnúť ceny.

ceny ta3

Poprad

Ceny vo Vysokých Tatrách sme si boli porovnať s tými v Poprade, ktorý je od Tatranskej Lomnice vzdialený zhruba 15 kilometrov. V centre mesta sú ceny v porovnaní s tými vysokohorskými nižšie, no nedá sa hovoriť o markantnom rozdiele. 

Za bryndzové halušky tu zákazníci zaplatia 7,5 €, teda približne o euro menej, než je priemerná cena "hore" v Tatrách. Cena hlavného jedla sa pohybuje od šesť eur vyššie a za veľké čapované pivo zaplatíte od 1,8 € do 2,5 €. Na situáciu s cenami sa pôjdeme pozrieť aj do Kežmarku.

ceny ta3

Kežmarok

Z Popradu sme sa presunuli do Kežmarku, kde už bol pokles cien v porovnaní s Vysokými Tatrami citeľnejší. V obľúbenej slovenskej reštaurácii tu zaplatíte za bryndzové halušky 5 €. Personál tejto reštaurácie tvrdí, že ceny pri väčšine hlavných jedál ponechali, no určite sa budú čoskoro zvyšovať. V niektorých reštauráciách však už museli pre rastúce náklady pristúpiť k dvíhaniu cien už niekoľkokrát.

V inom podniku sme bryndzové halušky našli za 6,8 €, čo je však stále menej než v Poprade či Vysokých Tatrách. Čo sa týka piva, tak to v Kežmarku vyjde zákazníkov v centre mesta v rozmedzí od 1,5 € do 2 €. Cena denného menu sa pohybuje od 5 € do 6,5 €. Pre tých turistov, ktorí sa chcú najesť a občerstviť výhodnejšie, tak ponúka toto podtatranské mesto zaujímavú alternatívu.

ceny ta3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok