FOTO: V Británii padol teplotný rekord. Zvieratá v zoo schladili nanukmi, koľajnice natreli na bielo

TA3 TASR ČTK
19.7.2022 14:04

V Británii padol teplotný rekord, po prvýkrát je tam viac ako 40 stupňov Celzia. Meteorológovia na londýnskom letisku Heathrow namerali 40,2 stupňa, informovala agentúra Reuters. Doterajšie maximum 38,7 stupňa Briti zaregistrovali v roku 2019. Britský meteorologický úrad Met Office na Twitteri uviedol, že teplota bude cez deň ešte stúpať.

Teto údaje boli zverejnené len hodinu po tom, čo bol hlásený nový teplotný rekord 39,1 stupňa Celzia. Túto teplotu namerali v obci Charlwood v grófstve Surrey na juhovýchode Anglicka. Krajina tiež zaznamenala najteplejšiu noc v histórii. V Británii, ktorá má v extrémnych horúčavách alebo pri snehovej kalamite problémy s udržaním kľúčových dopravných služieb, úrady vyhlásili najvyššiu výstrahu.

Minister dopravy Grant Shapps uviedol, že potrvá mnoho rokov, kým Británia plne zmodernizuje svoju infraštruktúru tak, aby dokázala odolať vyšším teplotám.

"Zaznamenali sme značné narušenie cestovania," povedal stanici BBC. "Dnes pravdepodobne zažijeme najteplejší deň, aký kedy bol vo Veľkej Británii zaznamenaný, a infraštruktúra, ktorej veľká časť bola vybudovaná vo viktoriánskej dobe, jednoducho nebola na takejto teplote stavaná," dodal Shapps, kým bol prekonaný teplotný rekord.

Bez klimatizácie

Britský najvyšší súd dnes museli uzavrieť pre návštevníkov po tom, čo bol kvôli problémom s klimatizáciou nútený presunúť rokovania na internet. Britské múzeum plánuje zavrieť skôr. Mnoho verejných budov vrátane nemocníc nemá klimatizáciu, čo je odrazom toho, aké nezvyčajné je podobne extrémne teplo v krajine, ktorá je známa skôr dažďom a miernymi teplotami, poznamenala agentúra AP.

Kvôli vysokým teplotám sa v pondelok zastavila železničná doprava, niektoré školy zrušili výučbu a ošetrovatelia v zoologických záhradách ponúkali zvieratám ľadové lízanky.

Problémy v doprave

V Británii prevádzkovatelia železničnej dopravy vyzvali ľudí, aby cestovali iba v nevyhnutných prípadoch. Zrušili aj niekoľko spojov, vrátane kľúčovej trasy medzi severovýchodným Anglickom a Londýnom. Spoločnosť Network Rail, ktorá spravuje väčšinu železničnej siete v Británii, zverejnila snímku skrútenej koľajnice neďaleko Londýna.

Londýnske letisko Luton muselo v pondelok prerušiť prevádzku po tom, čo identifikovalo "povrchový defekt" na dráhe. Na vojenskej leteckej základni neďaleko Oxfordu sa zase kvôli vysokým teplotám roztiekla štartovacia dráha.

Najmenej jedna veľká zoologická záhrada oznámila, že kvôli počasiu zostane zatvorená. Bristolská zoo uviedla, že ošetrovatelia kŕmia niektoré opice, papagáje a pandy zmrznutými ľadovými lízankami naplnenými zeleninou, listami alebo múčnymi červami.

Vlna horúčav už týždeň sužuje veľkú časť Európy. V Portugalsku, v Španielsku a vo Francúzsku ju sprevádzajú rozsiahle požiare.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok