Rok 2013 bude podľa Kažimíra o riadení výdavkov

SITA
31.12.2012 11:27

Minister financií Peter Kažimír naznačuje, že riadenie rozpočtu môže byť v roku 2013 podobné tomu z roku 2012. Vláda urobí všetko pre dodržanie trojpercentného deficitu.

Rok 2013 bude podľa Kažimíra o riadení výdavkov
SITA

Rok 2013 bude podľa ministra financií v rozpočtovej oblasti predovšetkým o efektívnom riadení výdavkov. V momentálnej situácii neistého ekonomického vývoja je to podľa ministra financií Petra Kažimíra cesta, ako sa dopracovať k deficitu verejných financií pod 3 percentami hrubého domáceho produktu.

"Budúci rok to bude realizácia rozpočtu per partes a to na základe jednotlivých daňových a makroprognóz. Budeme musieť prispôsobovať najmä výdavkovú obálku, nad ktorou máme kontrolu," povedal v rozhovore pre agentúru SITA Kažimír. Nad príjmami má totiž podľa neho štát kontrolu len z hľadiska tlaku na výber daní, v ktorom bude pokračovať. Rozhodujúci však bude makroekonomický vývoj.

Minister naznačuje, že vývoj tak môže byť podobný ako v tomto roku, keď opakovane zhoršujúce sa prognózy príjmov nútili vládu prijímať dodatočné opatrenia, aby sa deficit nevzdialil od rozpočtovanej úrovne 4,6 % hrubého domáceho produktu. "Bude to ťažký rok, ale môžeme sa aj príjemne prekvapiť," povedal Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok