Dane už určite zvyšovať nebudeme, sľubuje Fico

TASR, HN
31.12.2012 10:32

Ak sa v budúcom roku ukáže, že cieľ znížiť deficit verejných financií na úroveň 2,94 % hrubého domáceho produktu je ohrozený, vláda túto situáciu určite nebude riešiť cestou ďalšieho zvyšovania daní. V rozhovore pre dnešné vydanie Hospodárskych novín to vyhlásil premiér Robert Fico.

Dane už určite zvyšovať nebudeme, sľubuje Fico
SITA

"Nemáme záujem zvyšovať dane. Určite nie," zdôraznil predseda vlády s tým, že vláda sa v takom prípade zameria na vnútornú spotrebu štátu.

"Urobilo by sa to veľmi jednoducho. Povie sa, že výdavky rozpočtu sa okrešú o 10 až 15 %. Samozrejme, okrem povinných výplat, akými sú napríklad aj dôchodky," priblížil Fico.

Zároveň však upozornil, že takéto okliešťovanie rozpočtov ministerstiev už oslabuje funkcie štátu. Prioritou preto musí byť zefektívňovanie verejnej správy, čo má v rámci projektu ESO na starosti minister vnútra Robert Kaliňák.

Premiér v rozhovore tiež opätovne odmietol možnosť zvyšovania dane z pridanej hodnoty (DPH), o ktorej sa údajne diskutuje v parlamentných kuloároch. "Zvyšovanie DPH je pre nás principiálna otázka. Nikdy. Ja s týmto nebudem v živote súhlasiť," povedal Fico.

Pripustil ďalšie zmeny v nastavení druhého dôchodkového piliera, keďže je v ňom stále množstvo ľudí, ktorí tam vzhľadom na svoje nízke zárobky "nemajú čo robiť". Podrobnosti neuviedol, nemala by sa však už meniť výška odvodov, ktoré súčasná vláda znížila z 9 % na 4 %. "Určite už nie je záujem sa tam hrať s odvodmi. To je už vyriešené," dodal pre HN šéf exekutívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok