Moskve došla trpezlivosť. Google neodstraňuje obsah, ktorý Kremeľ považuje za nezákonný, dostal pokutu

TA3 TASR
18.7.2022 15:47

Ruský súd udelil v pondelok spoločnosti Alphabet, materskej spoločnosti Google, pokutu 21,8 miliardy rubľov (387,555 miliónov USD, 385,28 milióna eur) za opakované neodstránenie obsahu, ktorý Moskva považuje za nezákonný. Informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru Interfax.

Začali vyšetrovať praktiky Google v oblasti digitálnej reklamy
TASR/AP

Rusko malo už dlho výhrady voči obsahu zahraničných technologických platforiem, ktorý je v rozpore s jeho obmedzeniami. Donedávna "tlejúci spor" prepukol v "plnohodnotný boj" po invázii ruských vojsk na Ukrajinu koncom februára.

Koncom minulého roka dostal Google pokutu 7,2 miliardy RUB za neodstránenie alebo zablokovanie obsahu. Bankový účet ruskej divízie Google bol zabavený, čo ju viedlo k vyhláseniu bankrotu a znemožnilo jej vyplácať zamestnancov a predajcov. Google, ktorý sa môže proti rozhodnutiu odvolať, neodpovedal zatiaľ na žiadosti o komentár.

Ruský cenzorský úrad Roskomnadzor v júni uviedol, že videoplatforma YouTube spoločnosti Alphabet zámerne šíri nepravdivé informácie o konflikte na Ukrajine a povolila obsah propagujúci extrémistické názory a výzvy na účasť detí na nepovolených protestoch.

"Stránka YouTube, na ktorej sa nachádzajú videá, zámerne podporuje šírenie zavádzajúcich informácií o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, čím diskredituje ozbrojené sily Ruskej federácie," uviedol Roskomnadzor.

Rusko tvrdí, že na Ukrajine vedie "špeciálnu vojenskú operáciu" s cieľom zneškodniť hrozbu pre svoju bezpečnosť a ochrániť rusky hovoriacich ľudí pred prenasledovaním. Ukrajina a jej západní spojenci odmietajú takéto obvinenia ako nepodložené zámienky na nezákonné zaberanie pôdy.

1 USD = 56,2500 RUB; 1 EUR = 1,0059 USD

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok