Chávez po operácii zápasí s vážnymi zdravotnými problémami

TASR
31.12.2012 09:13

Venezuelského prezidenta Huga Cháveza postihli po štvrtej operácii rakoviny, ktorú podstúpil 11. decembra, nové komplikácie súvisiace s infekciou dýchacích ciest.

Chávez po operácii zápasí s vážnymi zdravotnými problémami
SITA

Oznámil to dnes venezuelský prezident Nicolas Maduro, ktorý pricestoval na Kubu pred dvoma dňami, aby sa osobne oboznámil so zdravotným stavom prezidenta.

Venezuelský líder sa na verejnosti neobjavil od spomenutej onkologickej operácie. Vedenie krajiny odvtedy pripustilo, že zdravotný stav Chávezovi možno nedovolí pricestovať na jeho inauguráciu po úspešnom znovuzvolení vo voľbách, naplánovanú na 10. januára.

"Len pred niekoľkými minútami sme sa stretli s prezidentom Chávezom. Pozdravil nás a sám nám hovoril o zdravotných komplikáciách," uviedol Maduro podľa agentúry Reuters s tým, že ťažkosti sa rozvinuli v súvislosti s infekciou dýchacích ciest.

O zdravotnom stave 58-ročného Huga Cháveza boli doteraz len sprostredkované správy, údajne mal utrpieť neočakávané krvácanie počas šesťhodinovej operácie. Lekári neskôr priznali i spomenutú infekciu. Zdravotný stav neobjasnil ani bolívijský prezident Evo Morales, ktorý bol na Kube pred vyše týždňom. Po návrate do vlasti nespresnil ani to, či Cháveza vôbec videl.

Prípadná rezignácia Cháveza na prezidentskú funkciu zo zdravotných dôvodov, alebo dokonca jeho úmrtie, by podľa Reuters otriaslo politickou scénou Venezuely, kde sa dlhoročný vodca stal pre svoju vlastnú verziu ropou financovaného socializmu hrdinom pre pracujúcich a prevažne chudobné obyvateľstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok