Zabudla vláda na záchranárov? O navýšení miezd s nami zatiaľ nikto nerokuje, potvrdil prezident komory

TA3 TASR
15.7.2022 14:02

So záchranármi o navýšení miezd nikto nerokuje. Uviedol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. Poukázal pri tom, že k rokovaniam neprizvali ani ich odborové organizácie. Rezort zdravotníctva v štvrtok uviedol, že zdravotnícke organizácie o priebehu rokovaní informuje.

Auto záchrannej zdravotnej služby
TA3 / David Duducz

Majerský zdôraznil, že záchranári sú rokovať pripravení. "Sme jedna z najsilnejších zložiek z tohto systému. Máme právo hovoriť za seba. Verím, že došlo k nedorozumeniu, a budeme na stretnutia prizvaní," doplnil. Na júnovom stretnutí so štátnou tajomníčkou rezortu zdravotníctva Lenkou Dunajovou Družkovskou sa podľa neho o konkrétnom návrhu platového ohodnotenia nediskutovalo.

Majerský skritizoval aj posun termínu rokovaní o platoch zdravotníkov. Tých si podľa neho neudržíme, ak ich dostatočne neohodnotíme. "Tak dlho čakať nemôžeme. Zdravotníci zarábajú za tú istú prácu oveľa menej ako pred rokom," dodal. Poukázal pritom na infláciu, zrušenie covidových príplatkov a hroziacu ďalšiu vlnu ochorenia Covid-19.

O platoch zdravotníkov sa vo štvrtok rokovalo na úrade vlády. Premiér Eduard Heger po ňom oznámil, že na konkrétnom návrhu zvýšenia miezd sa nedohodli. Rokovania budú pokračovať 9. augusta. Zdravotnícke organizácie upozornili, že ich neprizvali k rokovaniam o zvýšení platov.  

Uviedli to SKZZ, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, odborových organizácií pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave a ZZS Košice, Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov a Slovenskej komory fyzioterapeutov. Poukázali na to, že k bezodkladnému predstaveniu návrhu zvýšenia platov vyzvali oni.

Rezort reagoval, že sa s odborovými a stavovskými organizáciami v súvislosti s ich požiadavkami stretáva často. Podľa neho na nich informuje aj o rokovaniach k zvýšeniu miezd zdravotníkov. Návrh zvýšenia platov sa mal pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok