Protiruské sankcie nefungujú, vyhlásil Orbán. Európskej ekonomike podľa neho dochádza dych

TA3 ČTK
15.7.2022 10:46

Lídri Európskej únie by podľa maďarského premiéra Viktora Orbána mali pripustiť, že sankcie proti Rusku nefungujú a je potrebné ich zmeniť. V pravidelnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth tento politik známy svojimi dobrými vzťahmi s Ruskom povedal, že sankcie poškodzujú EÚ viac ako Moskvu a že európske hospodárstvo lapá po dychu.

Voľby v Maďarsku: Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku
TASR/AP

"Dospeli sme do okamihu pravdy, politici v Bruseli musia pripustiť, že ich kalkulácie neboli správne," povedal Orbán. Predstavitelia dvadsaťsedmičky podľa neho predpokladali, že opatrenia prijaté pre ruskú inváziu na Ukrajinu budú Rusov bolieť viac ako Európanov, ale "tak to nie je, viac bolí nás". Namiesto toho, aby tým, že Rusko oslabia, vojnu skrátili, len ju preťahujú, uviedol Orbán.

"Pôvodne som si myslel, že sme sa strelili len do nohy, ale teraz je jasné, že európska ekonomika sa strelila do pľúc a lapá po dychu," povedal Orbán, ktorého kabinet sa, podobne ako vlády inde v Európe, snaží vyrovnať s dopadmi strmého rastu cien energií a pohonných hmôt.

V stredu Orbánova vláda zrušila mnoho rokov platný cenový strop pri energiách pre domácnosti s nadpriemernou spotrebou, čo bol jeden z kľúčových bodov jeho politiky. Agentúra Reuters napísala, že podľa ekonómov banky Morgan Stanley môže toto opatrenie posilniť infláciu o 1,5 percentuálneho bodu. Inflácia je už teraz najvyššia za posledných dvadsať rokov, prispieva k nej aj slabý forint.

Orbán sa domnieva, že v súčasnej situácii je potrebné "sadnúť si s Rusmi, musí sa vyjednávať, dosiahnuť prímerie a potom sa musia konať mierové rozhovory, pretože mier je jediným riešením súčasných ekonomických problémov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok