Štvrtou dávkou by sa mali dať zaočkovať aj ľudia do 60 rokov, odporúča nemecký minister zdravotníctva

TA3 TASR
15.7.2022 09:26

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach odporúča aj občanom do 60 rokov, aby sa po konzultácii so svojím všeobecným lekárom dali zaočkovať štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA a týždenník Der Spiegel.

Nové čísla
TASR/Ján Krošlák

"Ak si chceme užiť leto a nepodstúpiť žiadne riziko ochorenia, odporúčam vakcínu aj mladším – po konzultácii s ich všeobecným lekárom," povedal Lauterbach pre Der Spiegel. Ľudia majú podľa jeho slov s druhou doplňujúcou dávkou väčšiu istotu. Riziko nákazy i riziko dlhého priebehu ochorenia sa podľa ministra výrazne zníži na obdobie niekoľkých mesiacov.

Európska agentúra pre lieky a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb v pondelok odporučili druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 60 rokov. Dôvodom je stúpajúci počet nakazených v Európe.

Nemecká stála komisia pre očkovanie druhú posilňujúcu dávku odporúča zatiaľ len osobám nad 70 rokov a osobám s oslabenou imunitou, obyvateľom domovov sociálnych služieb a ďalším rizikovým jedincom. Mnohí nemeckí lekári sa riadia odporúčaniami komisie, píše DPA. Lautbacher povedal, že očkovanie je spoločné rozhodnutie konkrétnej osoby a jej všeobecného lekára. Súčasné vakcíny sú podľa neho účinné aj proti variantu omikron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok