ONLINE: Brit zajatý na Ukrajine zomrel vo väzbe, Rusko podľa Británie nesie plnú zodpovednosť

TA3 TASR ČTK
15.7.2022 06:46

Brit Paul Urey, ktorého na Ukrajine zajali proruské vojská, zomrel vo väzbe, oznámili v piatok úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Rusko nesie plnú zodpovednosť za smrť britského občana Paula Ureyho na východe Ukrajiny. V piatok to vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy. Rusko chce posilňovať svoje ozbrojené sily
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:51 Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Dnipro dnes zomreli najmenej traja ľudia a ďalších 15 osôb utrpelo zranenie. Oznámil to podľa agentúry Reuters gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

23:36 Podľa oblastného guvernéra ruské rakety zasiahli v meste Dnipro priemyselný závod a priľahlú rušnú ulicu. Rozsah škôd zisťujú.

23:02 Po raketovom útoku v Dnepre zomreli podľa tamojšej správy traja ľudia, pätnásť ich bolo zranených, uviedla agentúra Reuters.

22:07 Americký Pentagón v piatok odmietol tvrdenia Ruska o tom, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Uviedol to zástupca amerického ministerstva obrany, ktorý si želal ostať v anonymite. Informuje agentúra AFP. 

21:37 Proruské úrady v okupovaných častiach Ukrajiny hrozia miestnym obyvateľom v prípade kritiky nového vedenia vyhostením na územie, ktoré kontroluje Ukrajina. Vyplýva to z dekrétov, ktoré v piatok zverejnili úrady v Záporožskej a Chersonskej oblasti. Informuje agentúra DPA. 

21:01 Od polovice mája pribudlo na mariupolskom cintoríne približne štrnásťsto nových hrobov. Britské Centrum pre informačnú odolnosť s odvolaním sa na nové satelitné snímky uviedlo, že na mariupolskom Starokrymskom cintoríne pribudlo od 12. mája do 29. júna viac ako tisíc nových hrobov. V porovnaní s predvojnovými dňami sa ich podľa správy každý mesiac vykopáva až päťkrát viac.

20:31 Ukrajina v piatok dostala zo zahraničia prvú dodávku samohybných salvových raketometov M270. Oznámil to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Neuviedol však, ktorá krajina ich poslala. Informuje agentúra AFP. 

19:45 Irán nemá v úmysle predať Rusku bezpilotné lietadlá. V piatok to povedal iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján svojmu ukrajinskému náprotivkovi Dmytrovi Kulebovi. Informuje agentúra DPA. 

19:08 Dohoda o vývoze ukrajinského obilia nepovedie k obnoveniu rusko-ukrajinských rozhovorov, povedal v piatok Leonid Sluckij, ruský zákonodarca, ktorý sa v minulosti zúčastnil mierových rozhovorov s Kyjevom. Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN majú budúci týždeň podpísať dohodu s cieľom obnoviť vývoz ukrajinského obilia po Čiernom mori.

18:24 Nemecko poskytlo Ukrajine za posledné tri týždne osemdesiat pickupov. Nemecké veľvyslanectvo v Kyjeve uviedlo, že dodávka bola určená ukrajinským ozbrojeným silám.

17:32 Rusko nesie plnú zodpovednosť za smrť britského občana Paula Ureyho na východe Ukrajiny. V piatok to vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová po tom, ako úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) informovali o jeho úmrtí vo väzbe. Informuje agentúra AFP. 

17:01 Moskva nemá záujem znárodňovať podniky v zahraničnom vlastníctve pôsobiace v Rusku, povedal ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, napísala čt24.

16:40 Poľsko kúpi od Spojených štátov 116 používaných tankov typu Abrams, pričom prvé by mali byť dodané začiatkom budúceho roka. Pre agentúru IAR to potvrdil poľský minister obrany Marius Blaszczak. informuje agentúra PAP.

16:22 Rusko uvalilo v piatok sankcie na 384 poslancov japonského parlamentu. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra Reuters. 

15:18 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že čoskoro bude vypracovaný záverečný dokument týkajúci sa odblokovania vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Predchádzali mu rokovania Moskvy s Kyjevom v Turecku tento týždeň, pripomenula tlačová agentúra AFP. 

14:52 Slovenské súdy zaznamenali od začiatku vojny na Ukrajine 24. februára značný percentuálny nárast správnych žalôb v azylovej agende. Vyplýva to z justičnej štatistiky Analytického centra Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré vyhodnocovalo, či a nakoľko mala utečenecká vlna vplyv na agendy slovenského justičného systému. 

14:46 Najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia pri piatkovom ruskom raketovom útoku na mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Oznámila to šéfka regionálnej rady Hanna Zamazejevová. Informoval denník The Guardian. 

14:32 Ruský prezident Vladimir Putin menoval doterajšieho podpredsedu vlády Jurija Borisova do funkcie šéfa vesmírnej agentúry Roskosmos, kde nahradí Dmitrija Rogozina. Dolná komora ruského parlamentu zároveň na mimoriadnom zasadnutí súhlasila, aby funkciu vicepremiéra prevzal minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Jeho vymenovanie neskôr schválil Putin, informovala agentúra TASS.

14:05 Vyjednávači, ktorí sa tento týždeň v Istanbule zúčastnili stretnutia na možnosť obnovenia vývozu obilia z Ukrajiny, vo veľkej miere podporili ruské návrhy. V piatok to uviedlo ruské ministerstvo obrany, dohoda je podľa neho blízko.

13:54 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov očakáva, že západné krajiny dodajú Kyjevu muníciu do amerických raketových systémov HIMARS s dostrelom 300 kilometrov. Minister to oznámil denníku Financial Times. Ukrajina zatiaľ dostala systémy HIMARS s príslušnou muníciou s dostrelom 80 kilometrov, dodané raketomety ale môžu byť potenciálne upravené na dlhší dostrel, napísal portál Meduza.

13:30 Poľsko od Spojených štátov kúpi 116 používaných tankov Abrams. Poľskému rozhlasu to povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Tieto tanky majú čiastočne nahradiť stroje, ktoré Poľsko poslalo Ukrajine čeliacej od februára ruskej agresii. Varšava taktiež už skôr s USA uzavrela zmluvu o kúpe 250 tankov Abrams v najnovšej verzii.

13:28 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že štvrtkový raketový útok na ukrajinské mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Ukrajina toto tvrdenie odmietla.

13:01 Obrnená brigáda nemeckej armády Panzergrenadierbrigade 41 sa zúčastní na posilnení obrany Litvy. Nasadenie tejto bojovej skupiny potvrdil v piatok pre litovský rozhlas šéf litovských obranných síl Valdemaras Rupšys. 

12:39 Výrazná väčšina Nemcov si želá, aby pokračovala podpora Ukrajiny v jej boji proti Rusku, hoci to znamená, že občania Nemecka budú viac platiť za energie. Ukázal to v piatok zverejnený prieskum, ktorého výsledky priniesla aj tlačová agentúra Reuters.

12:37 Brit Paul Urey, ktorého na Ukrajine zajali proruské vojská, zomrel vo väzbe, oznámili v piatok úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). 

12:18 Ukrajinská vláda a Európska komisia by mohli riadiť platformu, ktorá by koordinovala všetku pomoc Ukrajine poskytovanú svetovým spoločenstvom. Novinárom to pred zasadnutím Rady pre všeobecné záležitosti v Prahe povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Viedlo by to podľa neho k maximálnej efektivite a zároveň by bolo možné dohliadať na správne využitie prostriedkov.

11:50 V okupovanej Doneckej oblasti zomrel 10. júla na následky chronického ochorenia britský občan Paul Urey, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie úrady. TASS Brita označuje za žoldniera, jeho dcéry však pred časom v televízii Sky News povedali, že v oblasti bojov pôsobil ako dobrovoľný humanitárny pracovník.

11:36 Vývoz ukrajinského obilia medziročne klesol o štyridsať percent. Informujú o tom ukrajinské médiá s odkazom na colnú správu.

10:53 Lídri Európskej únie by podľa maďarského premiéra Viktora Orbána mali pripustiť, že sankcie proti Rusku nefungujú a je potrebné ich zmeniť. V pravidelnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth tento politik známy svojimi dobrými vzťahmi s Ruskom povedal, že sankcie poškodzujú EÚ viac ako Moskvu a že európske hospodárstvo lapá po dychu. 

10:25 Počet žiadateľov o dočasné útočisko sa od začiatku vojny na Ukrajine stabilizoval na dennom priemere približne 200 ľudí. Najviac žiadostí zaznamenali v bratislavskom a michalovskom regióne.

10:08 Ruská prokuratúra označila v piatok investigatívnu internetovú stránku Bellingcat za "nežiadúcu" a dodala, že tento web predstavuje pre Rusko bezpečnostnú "hrozbu". Informovali o tom ruské tlačové agentúry, na ktoré sa odvolala agentúra AFP. Tento krok prišiel v období, keď Rusko po začatí invázie na Ukrajinu podniká bezprecedentné tvrdé zásahy proti médiám a opozícii. Investigatívny portál Bellingcat, ktorý prináša správy o ruskej vojenskej intervencii na Ukrajine, bol v Rusku už vlani označený za "zahraničného agenta"

9:52 Ruské rakety dnes zasiahli dve najväčšie univerzity v ukrajinskom prístavnom meste Mykolajiv. Informovali o tom miestne úrady. Zatiaľ sú informácie o dvoch zranených. Na miestach, ktoré rakety zasiahli, pracujú záchranári.

9:35 Ukrajina nezverejní oficiálny počet vojenských obetí, kým sa neskončí vojna, aby neposkytla Rusku strategickú výhodu. Oznámila to vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

9:27 V Mykolajive sa v piatok ráno ozvalo najmenej desať explózií. Podľa ukrajinských médií to uviedol tamojší starosta Oleksandr Sjenkevyč, ktorý vyzval obyvateľov, aby zostali v úkrytoch.

9:19 Rusi a nimi koordinovaní separatisti tvrdia, že vstúpili na predmestie Siversku, ich tvrdenie však nie je potvrdené. Pokiaľ Rusi ovládnu Siversk, bude ich ďalším cieľom pravdepodobne Bachmut, píše britská vojenská rozviedka. Bachmut je dôležitým dopravným uzlom v oblasti.

9:08 Do Poľska prišlo cez poľsko-ukrajinské hranice od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 4,78 milióna ľudí, napísala v piatok ráno na Twitteri Pohraničná stráž. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

9:00 Satelitné a klasické fotografie odhaľujú prudký nárast pohrebísk v oblastiach Ukrajiny ovládaných Rusmi. Vyplýva to zo správy mimovládnej organizácie Centre for Information Resilience, zverejnenej v piatok. Citovala z nej tlačová agentúra AFP.

CIR analyzovala zábery pohrebísk v šiestich oblastiach - dve z nich boli v minulosti ovládané ruskými silami a zvyšné, na juhu Ukrajiny, sú stále ich pod kontrolou.

8:38 Ruské jednotky pripravujú širší útok na Slovjansk v Doneckej oblasti, podľa ukrjainského generálneho štábu sa snažia vylepšiť svoje taktické postavenie.

7:45 O peniaze na podporu ukrajinských utečencov žijúcich na Slovensku z výzvy, ktorú vyhlásila Konferencia biskupov Slovenska, sa dá uchádzať do konca júla. Určených je na to približne 500.000 eur. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

6:45 Rusko spustilo podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny "dobrovoľnícke mobilizácie" s cieľom doplniť nedostatok vojakov do svojich síl v čase prebiehajúcej ofenzívy na Ukrajine.

6:30 Spojené štáty a viac ako 40 ďalších krajín vo štvrtok v Haagu, kde sa nachádza sídlo Medzinárodného trestného súdu, podpísali politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine.

Okrem USA a členských štátov EÚ sú medzi 45 krajinami, ktoré sa zaviazli ku koordinácii vyšetrovania zločinov páchaných ruskými silami, aj Británia, Kanada, Mexiko a Austrália, informuje denník The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok