Československo jej nestačilo, v USA prerazila, exmanžel jej vďačí za miliardy. Kto bola Ivana Trumpová?

TA3 ČTK
15.7.2022 07:00

V mladosti závodne lyžovala, bola modelkou, potom emigrovala na Západ a dobre sa vydala. Zlínska rodáčka Ivana Trumpová sa vďaka sobášu s druhým manželom Donaldom Trumpom, ktorý bol americkým prezidentom v rokoch 2017 až 2021, vyšvihla medzi smotánku.

Po rozvode sa ale sama stala úspešnou podnikateľkou. Štyrikrát rozvedená žena a desaťnásobná babička zomrela 14. júla vo veku 73 rokov.

Prestížny post odmietla

Po zvolení Trumpa do Bieleho domu na jeseň 2016 sa špekulovalo o tom, že jeho exmanželka by mohla zastávať post veľvyslankyne v Česku. Trumpová pre The New York Post povedala, že má pre túto funkciu dobré predpoklady, pretože čeština je jej materinský jazyk a v krajine je známa, a to nielen vďaka priezvisku Trumpová. Vyslanie podnikateľky podporoval aj prezident Miloš Zeman. Nakoniec ale Trumpová možnosť stať sa diplomatkou odmietla.

Tvrdila, že podstatou jej úspechu je sebavedomie a predovšetkým chuť pracovať. "Vstanem o šiestej a celý deň tvrdo pracujem. Spím len štyri hodiny denne," uviedla pred časom. Aktivít mala Trumpová celý rad – vlastnila sieť hotelov, stavala mrakodrapy, pomocou teleshoppingu predávala vlastnú kozmetiku, oblečenie, módne doplnky alebo šperky. O biznise či o vzťahoch medzi ženami a mužmi tiež organizovala prednášky, písala knihy a stĺpčeky do magazínu, mala aj vlastnú reality show.

Ivana Trumpová TASR/AP

Vysúdila milióny

"Donald nebol bohatý, keď sme sa brali. Úspech bol náš spoločný. Po rozvode som síce dostala peniaze, ale tie som rozmnožila najmenej tisíckrát," povedala Trumpová. Manželia spolu podnikali, stavali hotely a kasína. Aj najväčší Ivanini kritici uznávajú, že Donald za svoje miliardy veľmi vďačí práve obchodnému nadaniu svojej exmanželky. Rodinnú idylku ukončil až Trumpov románik s bývalou Miss Georgia Marlou Maplesovou – o dva mesiace išli manželia od seba.

Ivana po búrlivom rozvode vysúdila 25 miliónov dolárov, niekoľko domov a ročnú apanáž šesť miliónov. Zväzok Trumpových trval 14 rokov (1977 až 1992), po jeho oficiálnom konci vyhlásil Trump bankrot. Majetok Trumpovej sa pred niekoľkými rokmi počítal v miliardách dolárov, stavala mrakodrapy po celom svete – v Dubaji, Katare, na Kostarike či v Austrálii. V roku 1990 bola v USA vyhlásená hoteliérkou roka (manžel jej pritom platil symbolický dolár ročne).

Rodáčka zo Zlína

Trumpová, za slobodna Zelníčková, sa narodila 20. februára 1949 v Zlíne v rodine architekta. Keď u nej rodičia zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ju v športovej kariére. V troch rokoch už stála na lyžiach, v dvanástich bola v reprezentácii. Študovala Fakultu telesnej výchovy a športu na Karlovej Univerzite. Vtedajšie Československo jej ale čoskoro pripadalo malé, tak aby mohla odísť na Západ, prvýkrát sa vydala za lyžiarov s rakúskym pasom Alfreda Winklmayra.

V Kanade pracovala ako modelka, po príchode do New Yorku sa zoznámila s Trumpom, ktorého si neskôr vzala. Narodili sa im tri deti: Donald junior (44), Ivanka (40) a Eric (38) – všetci potomkovia majú za sebou prax v rodinných firmách. Tretíkrát sa Trumpová vydala v roku 1995 za Taliana Riccarda Mazzucchelliho, manželstvo trvalo dva roky. Jej štvrtým a posledným mužom bol v rokoch 2008 až 2009 o 23 rokov mladší taliansky model Rossano Rubicondi.

S Trumpom bola v kontakte, volila ho

S Trumpom mala Ivana v posledných rokoch korektné vzťahy. Ako priznala, v prezidentských voľbách ho volila a pravidelne spolu hovorili. V roku 2018 pre internetový magazín Page Six ale povedala, že nechce, aby jej exmanžel v roku 2020 znova kandidoval. 

Trumpovci mali desať vnúčat. Dcéra Ivanka je vydatá za realitného podnikateľa Jareda Kushnera; obaja fungujú ako Trumpovi poradcovia. Majú tri deti. Donald junior má celkom päť potomkov a je rozvedený. Najmladší Eric je ženatý od roku 2014, má dve deti.

Do Česka sa rada vracala

Do Česka sa Trumpová rada vracala, bola napríklad členkou poroty na finále Českej Miss, objavila sa na Plese v opere či na majstrovstvách sveta v lyžovaní v Liberci. V roku 2017 prevzala v Prahe cenu Ambasador Českej republiky, ktorú udeľuje Spoločnosť CZECH TOP 100, pri tej príležitosti sa aj na Hrade zišla so Zemanom. V roku 1990 odprevadil Trumpovú na ceste do vtedajšieho Československa aj Trump, zúčastnili sa vtedy na pohrebe jej otca.

Podnikateľka napísala niekoľko kníh, ktoré boli podľa nej preložené do viac ako 20 jazykov. Kvôli románu For Love Alone (Sama na lásku) sa s ňou Trump dokonca v roku 1992 súdil o 25 miliónov dolárov; spor ale skončil vzájomným urovnaním. 

Poslednou knihou Trumpovej je publikácia s názvom Raising Trump (2017, Ako vychovať Trumpa), v ktorej odhaľuje svoj život v komunistickom Československu, manželstvo a búrlivý rozvod s Trumpom aj výchovu spoločných detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok