USA nikdy nedovolia Iránu nadobudnúť jadrové zbrane, použijú na to všetku svoju moc

TA3 TASR
14.7.2022 16:28

Spojené štáty urobia všetko preto, aby zabránili Iránu nadobudnúť jadrové zbrane. Prisľúbil to americký prezident Joe Biden v bezpečnostnej deklarácii, ktorú vo štvrtok podpísal spoločne s izraelským premiérom Jairom Lapidom. Informuje agentúra AFP.

V dokumente, ktorý podpísal Biden spolu s izraelským premiérom Jairom Lapidom, USA a Izrael "znovu potvrdzujú nezlomné putá spájajúce tieto dve krajiny a pretrvávajúci záväzok Spojených štátov voči izraelskej bezpečnosti".

Washington sa v deklarácii zaväzuje, že "nikdy nedovolí Iránu nadobudnúť jadrové zbrane a že je pripravený na to využiť všetky zložky svojej štátnej moci". Biden na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpise tohto dokumentu, varoval Irán, že Spojené štáty "nebudú čakať donekonečna" na to, aby Irán splnil americké podmienky na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 známej ako Spoločný komplexný akčný plán.

"Predložili sme vedeniu Iránu, čo sme ochotní akceptovať pre návrat k JCPOA. Čakáme na ich odpoveď, no nebudeme čakať donekonečna," cituje Reuters Bidena. V deklarácii sa píše aj o hrozbe, ktorú pre bezpečnosť Izraela predstavuje iránska podpora radikálnych palestínskych hnutí Hamas a Islamský džihád a libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Táto spoločná deklarácia bola popísaná po tom, čo sa Biden počas druhého dňa svojej návštevy Blízkeho východu stretol s izraelskými predstaviteľmi. V piatok by sa mal v Predjordánsku stretnúť s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a následne odletí do Saudskej Arábie, ktorá je hlavným regionálnym rivalom Iránu.

Jadrovú dohodu u roku 2015 uzavreli s Iránom v roku 2015 Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty. Táto dohoda zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít.

V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho vláda obnovila sankcie voči Teheránu, ktorý následne postupne prestával plniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody. Súčasný americký prezident Biden tvrdí, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ sa Irán vráti k dodržiavaniu svojich záväzkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok