VIDEO: Hustý dym a červené nebo. Situácia v Chorvátsku sa zlepšuje, požiar je pod kontrolou

ta3
14.7.2022 10:52

Chorvátsko sužujú veľké požiare, ktoré vypukli v stredu, a to v oblasti Šibenika a Zadaru. Oheň je však už pod kontrolou a je obkľúčený zo všetkých strán, informovali dnes ráno podľa denníka Jutarnji denník miestni hasiči. V noci už nemusel byť nikto evakuovaný. Plamene zasiahli územie s rozlohou 33 kilometrov štvorcových.

Aj chorvátsky minister vnútra Davor Božinović dnes ráno v miestnej hasičskej zbrojnici konštatoval, že situácia je lepšia ako v stredu. Priaznivejšie sú podľa neho aj poveternostné podmienky. Panovali pritom obavy, aby sa oheň nepriblížil k prímorskej dedine Tribunj, smerom k mestu Vodice, kde je mnoho borovicových lesov.

Chorvátsky hasičský zväz dnes ráno oznámil, že v noci na dnešok pri obciach Zaton a Raslina bojovalo s ohňom viac ako 300 hasičov. Okolo 02:00 sa im čiastočne podarilo dostať požiar pod kontrolu a dnes ráno sa už plamene nešírili nekontrolovane. Oheň je obkľúčený zo všetkých strán, uviedol Chorvátsky hasičský zväz (HVZ).

Do boja so živlom boli nasadené aj dva hasičské lietadlá Canadair. V oblasti boli kvôli požiaru uzavreté niektoré komunikácie. V stredu boli evakuovaní ľudia odvážaní na člnoch cez Šibenický záliv, respektíve Prokljanské jazero v ústí rieky Krky. V Zatone zachvátili plamene strechy niekoľkých domov, miestneho kostola a hasičskej zbrojnice, hasičom sa ale podarilo budovy zachrániť.

Lesné požiare sú v Chorvátsku počas letných mesiacov bežným javom. V súčasnej dobe im nahráva dlho trvajúce sucho, ktoré postihlo prakticky celú južnú Európu. Len cez minulý víkend zničil požiar neďaleko mesta Pula na Istrijskom polostrove 40 hektárov porastu.

Prinášame vám videá z chorvátskeho mesta Vodice, na ktorých vidieť ako sa požiar snažia uhasiť aj zo vzduchu pomocou vrtuľníkov. Miestnym sa naskytol pohľad na stúpajúci dym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok