Vysokoškolskí učitelia budú môcť mať najviac tri úväzky

SITA
30.12.2012 14:18

Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča už takzvaní lietajúci profesori nebudú môcť “vzlietnuť tak, ako vzlietali a odchádzali”.

Vysokoškolskí učitelia budú môcť mať najviac tri úväzky
SITA

Najviac tri pracovné pomery, z toho len jeden na plný úväzok, môžu mať po novom vysokoškolskí učitelia. Určuje im to novela vysokoškolského zákona, ktorá nadobúda účinnosť 1. januára 2013.

Minister školstva Dušan Čaplovič pôvodne navrhoval okresanie úväzkov na maximálne 69 hodín týždenne, aby obmedzil takzvaných lietajúcich profesorov, no poslanci mu zákon zmenili. Nepáčilo sa mu, že

pedagógovia učia na viacerých vysokých školách a nevenujú sa dostatočne vedeckej práci. „Neberiem to ako neúspech, pretože v politike neexistujú víťazi a porazení,” povedal pre agentúru SITA. “Nebudú môcť vzlietnuť tak, ako vzlietali a odchádzali. Poverili svojho doktoranda, aby viedol prednášku, na čo sa študenti najviac sťažovali, že sa im profesor nevenoval,” dodal Čaplovič.

Rektori budú podľa neho ďaleko triezvejšie posudzovať svojich zamestnancov, či si naplno plnia predovšetkým celý prvý úväzok na svojej materskej škole. Rektori už začali konať. “To, čo sme tu mali, to bohapusté cestovanie a ignoranciu starostlivosti o študentov, sa postupne vytráca,” vyhlásil. Návrh podľa neho posúva veci ďalej, hoci nie je najideálnejší.

Novela vysokoškolským učiteľom umožňuje niekoľko kombinácií pracovných pomerov: jeden na plný úväzok a k tomu žiaden, jeden alebo dva na čiastočný úväzok, prípadne žiaden na plný úväzok a jeden, dva alebo tri na čiastočný úväzok. Opozícia ministrovi vyčíta, že novela sa minie s účinkom, keďže vysokoškolskí učitelia budú môcť po novom pracovať aj 119 hodín týždenne, čo je absolútne nereálne. 

Parlament zmenil aj pôvodný návrh, ktorý predlžoval externé štúdium. Podľa schválenej verzie externistom potrvá bakalárske štúdium najmenej tri a najviac päť rokov. Podmienkou skončenia štúdia je získanie najmenej 180 kreditov. Pri magisterskom štúdiu bude externistom trvať štúdium minimálne dva a maximálne štyri roky a musia získať aspoň 300 kreditov. 

Na základe novely bude môcť byť spoplatnené aj denné vysokoškolské štúdium, ak bude v inom ako slovenskom jazyku. Úpravou prechádza tiež systém habilitačných konaní a vymenúvania profesorov, v ktorých sa zavádza následná kontrola Akreditačnou komisiou. Ak by vysoká škola v konkrétnom prípade nedodržala kritériá, na základe vyjadrenia komisie môže ministerstvo odňať škole právo vyučovať v danom študijnom programe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok